...трябва да имате пред вид, че ако имате други неплатени задължения за данъци по този параграф сумата ще отиде за тях, а не за този по гражданския договор.

Е, ако има други неплатени, сегашната сума ще отиде за тях незавиимо от времето на плащането :)
В такова случаи винаги препоръчвам - превеждайте веднага, за да не се занимавате повече :)
Иначе, май е до края на следващия месец, но изчакай знаещите да кажат.
Общото правило при извършване на услуга гласи, че мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. :smile1:
Благодаря за отговора!
Възникна ми нов въпрос: значи ли, че ако съм обущар/фотоателие/копир или извършвам някаква друга услуга в България и при мен дойде чужденец за съответната услуга и иска фактура на името на фирмата си в чужбина, мястото на услугата ще е "мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност", тоест чужбина? И ще трябва регистрация по ЗДДС по 97а?
Много ми е мътен тоя ЗДДС :blush:
С уговорката, че нямам практика и познания по ДДС, тази услуга за преработката на детайлите се счита с "място на изпълнение на територията на друга държава членка" ли? Мястото на изпълнение в случая не е ли в България, щом "след обработката детайлите се връщат на чуждестранната фирма"?
Нямаше ли давностен срок (1 година?), след който няма финансови последствия за пропуска?
Чл. 168. (1) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.
(2) Работничката или служителката има право да ползува отпуска по предходната алинея включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършват 18-годишна възраст.
(4) Ползуването на отпуска по този член може да се отлага по реда на чл. 176.

Приемам, че има КТД и уговорка по ал. 1.  Ако правилно разбирам, от ал. 4 следва, че отпускът може да се отлага, съответно да не се разреши при поискване, тоест, както при нормалния отпуск. При прекратяване на ТД ще се платят дните.

От друга страна, отпускът може да се разреши да се ползва по време на предизвестието, разходите за работодателя (дали ще плати отпуск или обезщетение за неползван отпуск) ще са горе-долу същите. Ако служителката не носи някакъв доход на работодателя (не изработва продукция и отсъствието й не е от голямо значение) бих предпочел да я пусна, вместо да плащам допълнително обезщетение.
Не знаех, че има заличаване на заличаване?
>> Чл. 69. Министърът на финансите може да определя допълнителни изисквания към лицата, които съставят финансови отчети на бюджетните предприятия.

Така написано тук, щом има "допълнителни" за бюджетните, означава, че все пак (би трябвало да) има основни изисквания към фирмените съставители. Някъде нещо не са догледали, или просто е лоша редакция, останала от преди...?!?
То май и трудово досие няма, само документи по кандидатстването и подготовката за сключване.
От гледна точка на ограниченията - може да има само един основен и няколко допълнителни ТД. От друга страна, от тях може да има няколко безсрочни и/или няколко срочни ТД. Ако трябваше да контролирам бих избрал да бъде по критерии основен - допълнителен. За изтичането на срока да мисли работодателят, пък и срочния договор може да стане безсрочен, без да се прави нищо и подадената с Ув.62 информация вече няма полезна стойност (освен при канцеларската работа при попълване на правилния код при прекратяване на ТД).

Има и друг подобен случай (и не само един), но с Д1 - учител (08) на допълнителен ТД (04). Тук бих избрал 08, защото водещото е, че е учител и има различни ДОО.

Разбира се, може да пропускам нещо важно и да греша :)



Все пак, за предпазливост, защо не попитате доставчика... че всичко става?
Аз ги разделям с цел по-ясна отчетност, но пък не плащам банкови такси.
В този случай аз съм за 11.
А има ли трудов стаж за тези лекторски?
Не трябва ли общата сума на ЗОВ да стане 16.80?
>>прослуженото времето по този трудов договор не се признава за трудов, а само за осигурителен стаж.

Това ми се струва малко... Работил съм, пък не ми се признава трудов стаж. Но ако съм работил един ден на нормален ТД ми се признава. Какво пропускам?
Най-много хората да се успокояват, че "има 7 дни", през които 7 дни е по-вероятно да забравят, съответно да спонсорират НАП.
Затова гледам всичко веднага да правя, да ми се маха от главата :)
Нито пък е възможно в определени случаи.
Нямам практика по въпроса, но малко невероятно ми се струва НОИ да плащат задължения на работодателите.
Погледнете малко по-горе Отговор 4 | 29.12.2014, 22:35