1. Авторски и лицензионни възнаграждения по смисъла на ЗДДФЛ са тези по смисъла на ЗКПО:

"Авторски и лицензионни възнаграждения" са плащанията от всякакъв вид, получени за: използването или за правото на използване на всяко авторско право за литературно, художествено или научно произведение, включително кинофилми, записи на радио- или телевизионно предаване или софтуер; на всеки патент, топологии на интегралните схеми, марка, промишлен дизайн или полезен модел, план, секретна формула или процес или за използване на или за правото на използване на промишлено, търговско или научно оборудване, или за информация, отнасяща се до промишлен, търговски или научен опит. Не се смятат за авторски и лицензионни възнаграждения плащанията за придобиване на право на ползване на софтуер, в който е инкорпорирано само копие от съответната програма, в случай, че не се предоставят правата по копиране, размножаване, разпространяване, видоизменяне, публично представяне или други форми на търговско използване. "Промишлено, търговско или научно оборудване" са всички движими вещи, включително транспортни средства, съоръжения, средства за производство, средства за оказване на услуги и други, които предприятието използва в стопанската си дейност."

Намирате ли се там?

2. Според мен да, защото " Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея", а "Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение". Съответно, "Всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 166 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът".

Но изчакайте и знаещите да кажат.
Ще определите сумата до максималния осигурителен доход според това, какво ви декларира изпълнителя по ГД. Вярно е, че и той няма да го знае, но все трябва да подаде някакво число, с което вие да работите документално. Не бива вие да го измисляте.
1. -- чл. 62 ал. 3.
2. -- принципно не може да се ползват два вида отпуски в един и същи момент.
3. -- би трябвало да са допълнителни тези дни. Но при диагонално четене на закона не намирам в кои дни са тези двата. При сравнение с т. 2 - в т. 1 няма записано условие за конкпретните дни, само броя.
А дали има и са в срок на изпитване?
Това, че работите в държавна администрация означава, че сте държавен служител ли? Или сте на ТД?
За ДСл не знам, но ако сте на ТД не виждам причина да си загубите допълнителните дни, даже трябва да ви се полагат и по двата ТД, ако имате съответния трудов стаж.
По въпросите на КТД е най-добре да питате синдиката, нали са за това - да защитават работниците.
Е, щом ЕТ-то още не е закрито/влято/слято и т.н. изглежда си е съвсем отделна фирма от ЕООД-то и по 123 май няма да стане.
Ако се наложи да подпише един документ на хартия как би станало дистанционно от чужбина?
Тоест плащането по 503 е в кореспонденция с обща 401, вместо 401-001, 401-002 и т.н., примерно? Ако да - по общата 401 има обороти, които не са отразени в салдата ли?
Може би е най-добре да се консултирате с първостепенния, на когото се отчитате. По-добре е това да епредварително, отколкото после да се обяснявате какво и защо сте направили.

Отговорът на МОН е писмен, нали?
Миии... шефтъ е платил, но не е взел КБ...?
Така излиза, че имате два първични болнични. На 10-ти човекът е бил на работа.
Въпрос - този командирован, според заповедта, е трябвало да пътува с автобуса, заедно със всички, или да пътува с неговия автомобил? Или автомобилът е чак след завръщане от командировката?

Цитираният чл. 24 е ако е заболял на мястото на командироване и не може да се върне. При вас, доколкото разбирам, се е върнал в града? Ситуацията прилича на трудова злополука по чл. 55 (2) от КСО - това е по-големият проблем.

Само да измърморя, че "защитни очила за компютър" - такова животно няма, нито от биологическа, нито от физическа гледна точка. Има диоптрийни очила, ако човек има нужда от такива, но просто някакви стъкла, които "предпазват от всички лъчи" - оптиките ви гъбаркат, за да вземат едни пари. Може да се пробвате да попитате в оптиките как действат - никой до сега не е успял да ми отговори качествено :)
Нали работите по документи - нямате документи, не осчетоводявате :)
Въпреки, че ще ви хванат сигурно по засечките.
А по какъв начин е прието раздаването на ваучерите?
Сумите и темата са сериозни, най-добре е да потърсите някой данъчен консултант на живо.
Според мен е само със заповед по Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.
Според мен, докато е в майчински, болнични, отпуски и т.н. човек си остава дееспособен и може да подписва всякакви документи, но по отношение на ТПО някои колеги не са съгласни с това.
Е, друг е и въпросът кога биха влезли реално в сила такива промени.