За какво ви е тази официалност?!? Искате да натриете носа на туроператора за грубото държание, но може да се вкарате в излишен филм. Бих върнал парите по банка и бих си пазил платежното.
Ами.... като за начало може да му се обадите или да му пишете, че е станала грешка и да го помолите спокойно да върне парите. Ако не стане може да му напишете по-официално писмо с намеци за адвокати и т.н. Все пак, сумата е получена от него неправомерно, още повече, че ще му е известно, че е така.
Е няма да плащат всеки месец, нали ще я закрият след това?!? Най-много 50-тина лева да излезе масрафът?!? И за едни 50 лв всички тия въртележки?!?

Ако парите се прехвърлят от РС на съпруга в евентуалната сметка на фирмата не възниква ли заем, съответно нужда от плащане на лихва и т.н.?

Off: Мерси от такива клиенти, дето после с месеци ще ги чакам да ми платят... :(
Неактивна сметка - имате предвид закрита ли? При опит за превод по закрита сметка парите се връщат на този, който ги превежда.
Като пишете на НОИ може да им пратите вашето копие на заявлението или мейла, с който сте ги уведомили за грешката и за новата сметка.
Размерът на платеният годишен отпуск се определя в ТД или КТД. В определени в КТ случаи отпускът може да е повече от 20 дни или да се полага допълнителен отпуск. Няма пречки с ДС да се договори по-голям размер на годишния отпуск.
Вариант е да се ползва отпуск по устна уговорка (просто да не ходят на работа), но това крие някои рискове. Например, докато теоретично си на работа, а реално почиваш - падаш в МОЛ-а и чупиш ръка в "работно време" - ето ти трудова злополука.
Искайте си или авансова фактура или поне окончателната фактура да е с цялата стойност.
Проформата е с документалната стойност на салфетка, на която е написана някаква сума :) Иначе казано, проформата е вид оферта с друго наименование.
Инвентаризацията е един от вариантите.
Въпросът е малко юридическо, но като се придобива имот, като във вашия случай, имотът не ставаше ли собственост и на двамата съпрузи?
Тоест, купили сте стока без фактура, после сте я продали?
Щом е без фактура - "намирате" я "случайно", отчитате си приход, заприходявате я и после я продавате :)
Или я продавате без фактура и КБ.
bigdarkman,
И понеже задаваш въпроса на 01.09, а назначаването може да е станало през август, то и аз "само да подхвърля", че като приключиш м. август се подават Д 1 и Д 6.
Мммм... ако трябва да подава Д1/Д6 за август, а питането за Ув62 е през септември - има проблем :)
По гражданския договор няма работно време и работно място, затова трябва да съобразите дали изпълнението на дадената работа е подходяща за ГД... освен че човек да работи 8+8 часа на ден е робска експлоатация. Но ако по основния договор е в отпуск, примерно, на допълнителен ТД може да е на 8 часа, без да буди подозрение.
В повечето случаи гледат да има подписи и печати при приключването, но е възможно някой да се хване и за неправилно издадена ТК. Поне има ли номер и дата на издаване?

Това, че аптеката не функционира не означава непременно, че фирмата е закрита. Голяма е вероятността фирмата, ако не действаща, да е спряла дейност и документите и печата просто да са в шефа. Опитайте се да го потърсите.
А трудово досие, инструктажи, ДлХ и разни други неща? Просто подхвърлям :)
Хубаво са предписали заличаване на грешното, ама ако няма нова "редовна" Д1 човекът попада в дупка за дадения период. Би трябвало да се подаде и редовна Д1, независимо дали с платен отпуск или неплатен или самоотлъчка или каквото и да е.
Принципно не трябва да си упражнил правото. Но на практика представянето на работодателя на решението от НОИ му дава сигурност, че човекът е придобил право. Понякога се случва да има годините, уж да има и стаж, но нещо да не достига (някоя забравена неплатена отпуска) или да не е оформено правилно (липсва някой подпис или печат) и НОИ да не признаят стажа за достатъчен и да не пенсионират човека. Позаването на заявление нее гаранция, че човек е придобил право. Не знам НОИ издават ли някакъв документ за придобиване на право, май в последно време изпращат писма на бъдещите пенсионери?
„7а. Въведената противоепидемична мярка по т. 2 – 7, ограничаваща до 50% възможността за използване на капацитета на помещенията (местата) на обектите, съответно мероприятията, за които се отнася, може да не се прилага при следните условия...

7б. Ръководителите на обекти, съответно организаторите на мероприятия по т. 7а
уведомяват за взетото решение съответната регионална здравна инспекция.

Според мен е ясно - уведомяват само тези, които са взели решение да работят по т. 7а, тоест не прилагат ограниченията на 50%, а работят на 100%.
Е това нали е само за тези, които не прилагат 50-те процента и искат да работят на 100% заетост - трябва да имат 100% ваксиниран персонал (преболедувал или с ПСР) и 100% посетители със същите качества.
Които продължават на 50% не уведомяват никого.