:hmmm: Мисля да подавам ГДД по чл.50 по електронен път, но нещо не ми е ясно как и къде става това.  Имам и сл. бел. по чл. 45 ал. 4 за доходи от наем. Сканирах я и сега се чудя какво да правя. Не съм сигурна още и като подам декларацията дали трябва веднага да внеса данъците или срока си остава 30 април. Моля помогнете!

Къде - в сайта на НАП с електронен подпис. Как - попълва се онлайн. Служебната бележка (сканирана) се прикачва.
А не може ли да се плати данъка сега? Нали е казано в срок до 30.04, но не е записано от кога. Имаш пари - плащаш.
Тази забележка (освен ако не е СОЛ) ма накара да се разровя в различните указания и да прочета каква е разликата. Благодаря на Елена :smile1:
Благодаря Ви много за отговорите. Само за последно да попитам как да го направя това упълномощаване, в смисъл какви документи трябва да подготвя и да занеса в НАП?
Предварително благодаря

С електронния подпис в сайта на НАП - електронни услуги и попълвате заявление за упълномощаване с данните на физическото лице. След това лицето подписва и го носите в НАП за да имате достъп.
Ако сключи договор с друга фирма ,ще изкат тя да си плаща осигурновките нали?В какъв размер са месечно?

За мен това е излишно до 410-тия календарен ден.
По 1-вия въпрос: ако прекратят договора на сестра Ви тя ще получи обезщетение до 410-тия календарен ден (това е горе-долу до първата годинка на детето). Размерът - не по-малко от МРЗ за страната.
2. Ако прекратят договора - за втората година трябва да има сключен договор и към момента на отпуската за гледане на дете да е осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.
Декларация 6 с код 13 може да се подаде и с електронен подпис, но трябва лицето да упълномощи притежателя на подписа.
а д.1 - подаваш коригираща - попълнени всички клетки с точните цифри. За д.6 - подаваш коригираща - с точните цифри по фондове и същата дата на т.18 (както е подадена в грешната декларация).
С термин 10.08 означава, че първия болничен за 45 календарни дни преди раждане ще Ви бъде издаден от 26.06.2013 год. Понеже ще има застъпване ще получавате първата година същото обезщетение, каквото сте получавали за първото дете. До три дни след издаване на първия болничен трябва да подадете във банката приложение № 12 за промяна на обстоятелствата и да Ви бъде спряно изплащането на обезщетението за първото дете. Имате право да получите за периода от 26.06 до 05.07 за първото дете 50% от обезщетението. За него трябва да подадете приложение № 4.
Нали имате пари в касата, защо теглите от разплащателната сметка тогава?
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 7 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.; изм., бр. 3 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.; изм., бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) Работодателите и осигурителите, клоновете и поделенията, които:
1. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) имат месечно повече от две осигурени лица, подават декларации образец № 1 само на електронен носител или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя;
2. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм., бр. 5 от 2012 г., в сила от 01.01.2012 г.) имат месечно повече от 30 осигурени лица, подават декларации образец № 1, 3 и 6 само по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя.
Само да допълня - 12 месеца общ осигурителен стаж, но осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.
Надлежно оформено ли е прекратяването?
Каква глоба? Ако за м.юли резултата Ви е ДДС за внасяне тя ще се увеличи със ДДС-то по фактурата и ще има лихви за закъсняло плащане.
Трябва да сте упълномощени от физическото лице, а не от фирмата. Годишната д-6 се подава по ЕГН на лицето.