Може би така:
Дт 503/ Кт 704 и след това Дт 704/ Кт 123
Само одобрени ли са тези разходи или и парите са преведени през април 2015 год.?
Трябва да и се издаде болничен между първия за 45 дни и този за раждането от доктора, който е следил бременността. Нямам идея защо ще се анулира болничния за раждане. Може би имат предвид, ако не се издаде междинния болничен.
През 2016 може и да е в неплатен отпуск.
Много е спорен въпроса според мен. Няма да се изненадам, ако от НОИ откажат плащането на обезщетение. Вие защо не подадохте декларацията за промяна вида на осигуряването преди издаването на болничния?
А какво се е случило с осигуровките за този период?
Точно така. Не подават декларация по чл.55.
Как са се озовали в касата? Мен ли питате? Попитайте счетоводителя си. Питайте я (го) като е записал(а) дебит сметка 501 Каса какво е посочил(а) в кредита.
Чета, чета и се чудя каква е тази касова наличност?  От къде идва? Ако всички приходи са декларирани какъв е проблема на касовата наличност. Имал си човека пари по сметката - теглил, харчил.
Добре де нали си декларира доходите, внася си осигуровките, плаща си данъците? Тогава за какво се тревожите? Този ЗС, регистриран по ДДС как е избрал да се облага - като Ет или с 60% признати разходи?
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
Имам познат регистриран ЗП на когото правя ГДД като на приятел (на добра воля). Той сам си следи продажбите, пише си фактурите, носи си платежните в банката.  Днес ми донесе кочана с фактури и огромна изненада - пропуснат е срока за регистрация по ДДС. Още през м.август 2015 год. И какво следва от тук нататък? Той каза, че ще си трае. Никакво ДДС.
Само че при болничен след неплатен (без стаж) имаше проблем, трябва да се вземе предвид.

Забележката е точна. Аз погледнах работните дни от 22.11. до 31.12.2015 год. (общо са 27 работни дни) и за това написах неплатен отпуск. Не се съобразих с това, че може лицето през периода от 01.01.2015 год. до 26.05.2015 год. също да е ползвало неплатен отпуск.
Признавам си, че бюджета ми е "тъмна индия".
Според мен на трите въпроса отговорите са - не, не издавате служебни бележки, не подавате справка по чл.73 за тези лица и тези възнаграждение.
Нямам идея как се процедира, но след като не са одобрени чистите суми може би не са одобрени сумите за осигуровки и данъци?
Не съм имала такъв случай, но аз лично бих го водила неплатен отпуск, защото евентуално при издаване на болничен лист (продължение) от ТЕЛК корекцията от гледна точка на осигуровките ще е най-лесна - и при двата вида отсъствия има само здравни осигуровки.
Според мен няма как ТЕЛК да поиска работодателя да пусне лицето в платен отпуск. Това е между работника и работодателя.
Но и това според мен е много неправилно: За периода 22.11.2015 до настоящият момент служителят не е представил болничен лист. Въпреки това обаче във формите го водя в болничен, като очаквам такъв да ми бъде представен с коментар "късно потърсен Б.Л."