За месеците през които ползвате отпуска по чл.164 от КТ (гледане на дете до 2 годишна възраст) трябва да посочите МРЗ за страната (за 6 месеца), а за времето преди това, дохода от който е изчислено обезщетението Ви за първото дете до 410-тия ден. Дано да ме разберете.
Много сложни сметки. Достатъчно е 310,00 : 19 х 5. Резултатът е същия - 81,58 лв.
Бащата трябва да е на трудов договор или самоосигуряващ се като собственик на фирма на високия процент

Вие прочетохте ли добре за коя отпуска се отнася? Става дума за неплатен отпуск. Ако не е на трудов договор - забравете.
Опитайте. Нищо не губите. Внимавайте много с т.8 и т.10.
1. Да ще имате право на 50% от обезщетението до навършване на 2 годинки на детето Ви, но трябва да подадете за това приложение № 4 във фирмата, а те в НОИ.
2. Трябва да подадете приложение № 12 за промяна в обстоятелствата и заявление за прекратяване на отпуската по чл.164 от КТ.
3. За второто Ви дете - нова база. Няма как да се запази размера от първото ви майчинство. За да стане това трябва детето Ви да не ходи на ясла и да ползвате отпуска за гледане на дете до издаването на първия болничен за 45 календарни дни.
Явно във всеки град е различно - при нас собственика на фирмата упълномощител заверява нотариално подписа си на самото заявление.
Точно. Само да допълня - ако ще имате пълен достъп до данъчна и осигурителна информация ще е нужна нотариална заверка.
Влизате в сайта на НАП - електронни услуги на НАП - вход в портала на НАП, достъпни с КЕП - услуги - заявление за подаване с КЕП на упълномощено лице и във формуляра поставяте отметка на услугите, които ще ползвате за тази фирма. Там където пише ще подавате от името на ..... посочвате данните на фирмата - името, булстата, адреса
Разчети със собственика. Дано да може да ги докаже при евентуална проверка.
Ще прекъснете получаването на обезщетението за гледане на първото дете като в срок от 3 работни дни от настъпване на промяната трябва да подадете приложение № 12 (за промяна на обстоятелствата) пред работодателя и той в същия срок трябва да представи това приложение в НОИ. Промяната ще се изрази в издаване на първия болничен лист - ако имате проблем с бермеността - за заболяване, ако нямате проблем - за 45 календарни дни преди раждането на второто дете. Относно остатъка от отпуската за гледане на първото дете имате две възможности: 1. прехвърляте правото на отпуска на бащата, баба или дядо, които задължително към датата на прехвърляне трябва да са осигурени за фонд общо заболяване и майчинсто и 2. не прехвърляте правото на отпуската, подавате приложение № 4 и получавате 50% от обезщетението за първото дете до навършване на 2 годинки. За размера на обезщетението - имате отговор, но ще допълня - за да получавате същото обезщетение като за първото дете е необходимо при издаването на първи болничен за 45 календарни дне преди раждането на второто дете да ползвате отпуск за гледане на дете.
Регистрирана по ЗДДС фирма без счетоводител? Много смело!
Първото ми дете ще навърши 1 година октомври, а аз съм бременна  и мс второ като терминът  ми е за юни месец. Въпросът ми е само за месеците от втората година на майчинството ли да запиша минимална заплата?

Моля Ви за по-добра обратна връзка посочете освен месеците и годините. Така само с октомври и юни може да Ви подведа с отговора.
Направо ме сразихте с питането си. Какъв плосък данък? Какво ще декларирате? Или може би работите като ТРЗ?
А стъпките са - прочит на ЗДДФЛ.
До края на януари 2013 работих в една фирма,после имах прекусване февруари и март,април започнах друга работа за няма и един месец и после до края на декември бях на борсата и получавах обезщетение от НОИ.Трябва да търся двете фирми да ми издадат бележки за януари и април така ли??

Да.
След като ще подавате този месец трябва да включите получения дохо от м.01 до м.12.2013 год. За обезщетенията за безработица Дирекция трябва да има информация по служебен път. За останалите 4 месеца - от предходна месторабта.
Клас прослужено време ще начислите само за отработените дни. При изчисляване сумата за платения отпуск се взема предвид брутното възнаграждение от предходен месец, в който има отработени най-малко 10 дни в това брутно е включен класа.
Искам да попитам когато преминавам от едно майчинство в друго, за всичките 18 мес назад ли трябва да запиша минималната заплата?

Опитвате се да определите размера на обезщетението си? Как преминавате от едно майчинство в друго?
Внесете колкото можете сега и ги забравете. Те ще стоят надвнесени в единната сметка. Когато подадете ГДД за 2013 год. ще довнесете разликата и готово.