1. Майката подава заявление за прекратяване на отпуската по чл.164 от КТ; подава приложение № 7, попълнено в част ІІ - декларирам следните промени в обстоятелствата и приложение № 8, попълнено в част І - декларирам следните обстоятелства.
2. Работодателят издава заповед за прекратяване на отпуската по чл.164; подава в НОИ в срок от 3 работни дни приложение № 10, което се отнася за декларирани данни с приложение № 7 и попълва - промяна на обстоятелствата.
3. Работодателят попълва и подава приложение № 10 за декларираните от лицето данни с приложение № 8 (за 50% от обезщетението). То се подава в срок до 10-то число на следващия месец.
Непременно договора Ви трябва да бъде прекратен след 25.09.2017 год., за да може да получавате обезщетение до 410-тия календарен ден (това е до първата годинка на детето).
След като не е идвал на работа - заличавате.
Какво по-точно пише в молбата за напускане?
По т.1 и т.2 - точно  :good:
По т.3 - подавате приложение № 10 и декларирате обстоятелства, а не промяна.
Здравейте!
Моят случай е следният: Работя при сегашния ми работодател от 2014 г. В момента съм в болнични от юни месец тази година,защото съм бременна. При наскоро направена от мен проверка в НОИ установих,че всяка година са ми пускани по 30 дни неплатен отпуск,без реално аз да съм искала,използвала или била уведомена за това.(А в този случай към кого да се обърна и какво мога да направя? Извинявам се предварително,че този въпрос не е по темата!) Осигуряват ме на МРЗ. Въпроса ми е при изчисляването на майчинството ще се отразят ли тези 30 дни неплатен отпуск и дали разликата ще е голяма имайки предвид размера върху който са ме осигурявали?

Няма да се отразят тези дни, но не е там работата.
Благодаря Ви за отговора! :)
А трябва ли да подавам нещо специално за да получавам въпросните 50% , за първото дете или това се случва автоматично, след като прекратя отпуската си за "отглеждане на дете до 2 год" и изляза в болничен "45 дена преди раждане"?

Няма нищо автоматично. Вие трябва да попълните и да подадете при работодателя приложение № 8.
Може да ползвате платен отпуск, ако имате такъв. Също така може да ползвате неплатен отпуск. При неплатен отпуск само 30 работни дни за една календарна година се зачитат за стаж.
Приложение 10 в частта му за промяна на обстоятелствата.
А какво казва главния счетоводител за договора?
Когато Ви издадат първия болничен за 45 календарни дни преди раждането на второто дете, Вие ще трябва да подадете заявление за прекратяване на отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст. Няма какво да прехвърляте. Ще получавате и 50% от първото дете.
За съжаление е така - може да и прекратят договора.
А прил.10 защо се подава?

Нали трябва и в НОИ да разберат за промяната - прекратяване на отпуската по чл.164.
С ПИК може да се подават д.1 и д.6 само на ЕТ.
Ад в едната фирма към 31.12.2016 год. имам 25.79 лв.
От къде намират толкова кадри и време за проверки - чудя се и се мая.
А защо имате данни в първата колона?