Да и лихвите до датата на внасянето. Също така трябва да подадете коригираща декларация по ЗКПО за 2012 год. и да не отразявате в нея сумата на преотстъпения данък. Ако не подадете коригираща декларация тази сума ще се води като недължимо внесена и ще прихващат от нея други задължения. Става една огромна каша (споделям личен опит).
Прочетете това указание на НАП.
Всичко Ви е наред. Спокойно.
Пълна. Аз имам следното питане: детето ми е на 1 г. и 4 м. и започва да ходи на ясла. Подала съм декларация за промяна на обстоятелствата и ще получавм 1/2 обезщетение. След като си използвам платения годишен отпуск, може ли да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. и имам ли право през това време на 1/2 до навършване 2 г. на детето.


Неплатеният отпуск по чл.167 от КТ е за деца ОТ 2 до 8 годинки.
А Вие кого представлявате? Осигурителят на майката или на бащата?
Тя ще получава обезщетение до 410-тия календарен ден (горе-долу до една годинка). След това, за да получава обезщетение трябва да бъде назначена на договор, да "отработи" няколко дни и да подаде необходимите документи за отпуската по чл.164 от КТ.
Бащата осигурен ли е за фонд ОЗМ?
Размерът - 60% от осигурителния доход за 24 месеца назад.
Времето, през което ще получава - според стажа.
Само при условие, че последните три години лицето не е получавало обезщетение за безработица.
До тук - добре!
А д.6?
До 31.10.2013 год. внасяте данъка и подавате декларация по чл.55 за платените доходи по ГД през третото тримесечие.
За сумата, която ще се плати през месец октомври не се удържа авансов данък. Той ще се внесе от лицето когато подава ГДД.
Дължите му обезщетение за неползван платен отпуск, ако има.
И къде са тези 500 лева?
Може
Аз лично не го вписвам, защото към датата на освобождаването не се знае ще има ли обезщетение по чл.222 ал.1

Към датата на освобождаването? Не е ли за период след датата на освобождаването?
Никой не е длъжен да напомня на майките за приключването на каквото и да е (болнични и отпуски) и за необходимите документи. Всеки сам си решава как ще постъпи. Аз за себе си съм решила - винаги им звъня и напомням.  Преди всичко съм човек, а след това служител на някого си.
Няма такъв начин за отпуската до 2 годинки на детето. За да получава обезщетение трябва да е осигурена за фонд ОЗМ и да е назначена на трудов договор. След като няма назначение - няма обезщетение за гледане на дете.
Майката ще получава обезщетение от НОИ до 410-тия календарен ден.