Днес намерих фирма,която да ме назначи,оставам си без болничен.Странно ми стана че счетоводителя ми каза ,че  чак след като родя 90 дена трябва да минат за да ме назначи.Беше зает и не мога да разбера защо чак тогава?

Това не е вярно!
Може веднага да ви назначи, "работите" 1 ден и от следващия излизате в болничен за бременност и раждане
за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 г. по избор на лицето
за осигурителен стаж от 01.01.2000 г. до датата на пенсионирането

За тези периоди трябва УП2
от 12.01.2015 до 12.02.2015
В чл.228 КТ и чл. 19, ал. 2 НСОРЗ  какво пише?
Ако евентуално се състави  гр. договор за участие с личен труд ?
Тогава сумата по договора -не е ли разход за фирмата ?

СОЛ се осигурява 2014 г. върху 420.00 лв.

Това не ми звучи като личен труд! Затова така отговорих
Не може да се признаят за разход!

р.р. не разбрах данъкът за какво е
Имате право!
Според общия Ви трудов стаж
60% от осигурителния доход на база 24 месеца назад
Много благодаря за бързия отговор. И последно да попитам, ако закупя електронен подпис като физическо лице, за да регистриран дружеството по интернет, ще мога ли впоследствие да използвам електронния подпис за дейноста на фирмата (подаване на Д1, Д6 данъчна декларация).

Да!
Ще направите пълномощно /нот.заверено/ от името на фирмата на физическото лице, регистрирате в НАП фирмата през подписа на физ.лице. Представяте в НАП пълномощното
Неизплатен болничен за месец ноември за 2014 година, 15 те  дена  от 15 декември 2014 година минаха а още няма превод. Кога да очаквам че ще се преведат?

Всеки момент!
Вчера питах за болничен от м.ноември. Казаха ми, че превода е пуснат вчера.
 Сблъсквам се с  проблем на моя позната - която я карат / бюджетно предприятие / да отработи задължително 10 дни и тогава да излезе в отпуск . Имат ли основание,  и на какъв нормативен документ се позовават в такъв случай .

Нямат основание!
Вероятно се бъркат с базата за изплащане на платен отпуск. НО тя е да има най-малко 10 отработени дни в предходен месец.
т.е. ако януари работи 10 дни и излезе в оптуск пак през януари, базата за изчисление на отпусът ще е м. декември или последния, в който е работила поне 10 дни.

При изгубена трудова книжка ги изпращам в ИТ, за да им издадат нова... обикновено ТК се намира след това :)
Във всеки един случай, в който издавам нова (без продължение) ми се разписват, че за пръв път постъпват на работа с всичките последствия от това за тях

 :good:

И аз така правя :)
Ако случайно не ми донесат ТК, при напускане им издавам  Приложение No 2 към ал.2, 3 и 4 на чл.7
Може веднага да ползва отпуск
Да, но днес ходих по НАП и оттам ми казаха, че съм задължена да подам болничкия и това, че е на ниския процент единствено означава, че няма лицето да получи обещетение. Иначе той не е работил, т.е. и осигуровките се намаляват. Според тях проблемът е някъде в дните, но къде?!

И НАП ли станаха компетентни по болнични???
Колегите по-горе са Ви дали верен отговор!
Върви стажът, осигуровките не са същите. Ако цял месец сте в болничен, има само здравни в размер на 20.16 лв.
В този аспект, когато през съответния месец не е имало прекъсване или възобновяване на осигуряването и лицето е отработило установените с предварително утвърдения график работни часове за месеца, в позиция 1 на т. 16 се попълва 0, независимо че попълнените дни в позиции 2 и 3 може да са по-малко от работните дни по календар за същия месец. С така направените промени след приключването на периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време не се преизчисляват отработените дни и не се подават коригиращи декларации обр. № 1 в тази връзка.

Според мен, попълваш пълен месец.
http://www.tita.bg/news/666

Виж становището! Там е обяснено, има и примери за попълването на Д1 при сумарно
Чуждестранните лица в България, които не подлежат на ЗЗО трябва да имат здравна застраховка (май така беше, проверете за всеки случай)

Точно така!
СОЛ - само Здравни осигуровки, защото е пенсионер!
В Д6 здравните подавате
ЗДДФЛ:
(2) В доходите по ал. 1, т. 2 не се включва допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит за съответната година.

Според мен има смисъл да се подава.

30 лв. едва ли са за една година
а какви декларации освен
- от осигурителя относно правото на парично обезщетение прил.15 към чл.3 ал.1 се прилага към болничния от 42 след раждане,
- декл.прил.7 за лична банкова сметка
трябва ли декларация,съгл.прил.1 чл.3 ал.3 и 4 от НИИПОПДОО към БЛ след 42 ден от раждането - за обстоятелствата на основание чл.50 ал.1 и 51 от КСО
болничния е издаден на 23.12.2014 по старите правила ли се представя или е за новите документи от 2015
Благодаря

прил.1 се подава с третият болничен.
По старите правила се подава
Аз пак и пак не мога да разбера: имам служител на осн. заплата 340.00лв. и процент за прослужено време на стойност. -30лв. Общо осг.им доход е 370лв. Има ли смисъл да подават декларация за връщане на данъка.

Няма смисъл