Какво имаш предвид ''хипотетичен въпрос''? Интересувам се, за да знам как стоят нещата, а не впоследствие да се чудя какво да правя , ако възникне някакъв проблем.

Имам предвид, че нито сте видяла трудовият договор, нито нищо.
Разбирам да е пред Вас и да питате конкретно, тогава въпросите няма да са хипотетични :)
доста станаха хипотетичните въпроси :)

При изпитателен срок /не изпитание :)/ - зависи какво е записано в трудовия договор. Ако изрично е упоменато, че срокът за изпитване е уговорен в полза на работодателят, Вие като работник дължите предизвестие.

За отпускът - да, при напускане, обезщетението се изчислява право пропорционално на отработеното време при съответния работодател
предизвестието може да бъде и три месеца, казах зависи от основанието на трудовият договор.

За отпускът - единственото условие е да имате 8 месеца общ трудов стаж, за да имате право да ползване.  Самият размер не зависи от трудовият стаж
На какво основание (член) е сключен трудовият договор?

Да не се окаже и повече от месец ли :)
Ако работодателят не е съгласен да Ви освободи веднага, да, ще трябва или да отработите предизвестието, или да го платите.
Срокът на предизвестието зависи само от основанието на трудовият договор.
И още нещо, какво точно ще ми плаща след 1 година - ще отчете ли предишния ми трудов стаж по специалността или ще си брои отново само годините стаж натрупан в фирмата. 

Няма да зачете предишния професионален опит.


Да разбирам ли, че именно поради този текст, към настоящия момент, работодателя отказва да ми плаща това допълнително възнаграждение.

Не, не е това причината. Както Ви писа по-горе колегата  premier7008, дори да е заложено във Вътрешните им правила да не се взима предвид проф.опит, не е законово. Трябва да зачетат предишния Ви професионален опит, независимо, че не е в тяхната фирма.

Поради намаляване обема на работа, работодателят може да въведе намалено работно време /чл.138а КТ/, но не и неплатен отпуск
За сега, че се декларира с код 5 е ясно. Във фирмата от 01.12.2012 год. няма работници. Те заплатите са плащани, но понеже назад в годините нямаше пари за осигуровки и данък и данъка стои "висящ" - т.е. неподаден. Искам да го подам, защото недвижимия имот, който сега се продаде не е ипотекиран в полза на банката, а има само възбрана и ще се погасят задължения по ред - държава, банка.

Подавайте в такъв случай
Доколкото разбирам заплати няма да платите на работниците.
При това положение не е правилно да подавате Д6 с код 3, защото ще декларирате, че сте изплатили заплати, а това не е така
Защото ДДС е платено.

Не е платено, защото парите са отишли за покриване на стари задължения
До два дни, но може да уведоми работодателят и по-късно да го представи
Знам, но незнам какви ще са последствията.

Само лихвите, ако платите в сроковете за доброволно изпълнение
Предполагам, сте разбрала, че от 2013 г. постъпленията по сметката на НАП отиват първо за най-старите плащания, независимо какво основание е писано в платежното
1. минималната работна заплата за страната
2. изискването е да имате общ осигурителен стаж 24 месеца, без значение дали има прекъсване
Дори е задължително да се пусне верен месечен отчет
а ако е имал само че не ми я е предоставил и аз съм издал нова това проблем ли е -за мен/него?

Ако има издадена трудова книжка, вие не трябва да издавате нова, независимо поради каква причина не е представена от лицето.
При проверка от Инспекция по труда, като видят, че има издадена книжка, ще търсят декларация от лицето, че няма друг трудов стаж до момента.
Така е, не съм длъжна, но така или иначе в нашето ИТ искат такива...
Няма значение, който иска да си я изтегли и да я прилага към досието :)

Много обичам ИТ като ми искат нещо, което не съм длъжна да имам, да си поговоря с тях и да не им представя съответното нещо :))))

Казвам "да си поговоря", защото и те самите са наясно, че не съм длъжна да го имам и изобщо не спорят. Направят си устата, като видят, че няма да мине номерът, млъкват и не повдигат повече въпроса