Писмо № 92/784 от 27.04.2006 г. на МТСП

На основание чл. 110 и 111 от Кодекса на труда (КТ) се сключват трудови договори за полагане на допълнителен труд при същия или при друг работодател. Съгласно чл. 110 КТ работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време. Съгласно чл. 111 КТ работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство).
Цитираните законови разпоредби уреждат сключването на трудови договори за допълнителен труд. Работниците и служителите, които работят по трудов договор за допълнителен труд на общо основание, имат право да ползват платен годишен отпуск, чийто размер съгласно чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е пропорционален на времето, което се признава за трудов стаж по това правоотношение. Полагащият се платен годишен отпуск по допълнителен трудов договор се ползва едновременно с платения годишен отпуск по основното трудово правоотношение. Тъй като полагащият се платен годишен отпуск по допълнителен трудов договор обикновено е по-кратък от този по основния трудов договор, разликата до втория следва да се оформя като неплатен отпуск по чл. 160 КТ.
Редът и начинът за изчисляване на трудовия стаж са уредени с разпоредбите на чл. 355 КТ и чл. 9 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.
Съгласно горните разпоредби трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години, като за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.
Когато работник или служител работи по договор за допълнителен труд, с уговорено работно време по-малко от 4 часа, той има право на платен годишен отпуск по този договор, изчислен пропорционално. Времето, което се признава за трудов стаж по този договор, се изчислява и набира по часове, дни и месеци."
За съжаление обратния вариант го няма :) Ще чакате да навършите годините
КСО
Чл. 54б.
4) Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Вие няма да сте упражнили правото си, т.е. няма да сте получавала обезщетение, за да нямате право да се възползвате при ново евентуално съкращание
Казвате, че при тези обстоятелства, трябва да се осигурява на МОД за управител за съответната дейност и не може да се осигурява на по-малка сума.

Точно така
ДУ е по ТЗ, а не по КТ. В него няма работно време. Т.е. осигуряването не зависи от работно време, ако това имате предвид
по заместване, но до завръщане на титуляра.
Като освободите заместникът, а титуляра ползва отпуск, кой ще работи?
В ТК  попълвате договореното заплащане по ТД. Не попълвате по кой член е назначен, нито на колко часа е.
При приключване на ТК не попълвате, че осиг. стаж е равен на трудовият. Издавате УП3 за осигурителният стаж.
Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.
(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.



чл. 331 Обезщетение за прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение Облага се като доход от трудови правоотношения Не се дължат осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки
Данъкът ще го платите и съответно декларирате в Д6.
Но Д1 няма да подавате, защото лицето няма отработени дни, а и в указанието пише "34. Нетно възнаграждение - попълва се сумата на нетното възнаграждение, определена по реда на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване."

т.е. не се подава нетното за обезщетения

И, да, ще има разминаване м/у Д1 и Д6 за данъкът, но............. така са измислили законите
Не подавате Д1 за май, защото върху обезщетението няма осигуровки
Нещо не залагате в програмата както трябва! Пробвайте да направите Д1 с напската програмка
Лицето не е осигурено на максимума и са му удържани данък и осигуровки след НПР, но като изготвям декларация1 ми излиза само сумата, върху която трябва да бъдат удържани. Как да  попълня Д1, не знам?

Може ли да дадете пример с цифри, защото не разбрах какво казвате
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2197.0.html

вижте тази тема.
Там има качени графици
Имам само таблица за отчитане на сумирано
Ако ви свърши работа.......
Миналата седмица бях на проверка в ИТ и по същият повод бяха започнали да ми пишат предписание да начисля обезщетение за неползван отпуск.
Но аз се позовах на Наредбата
"(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, когато са придобили поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният месец при трудов стаж повече от 1 месец се счита за пълен, ако работникът и служителят са прослужили най-малко половината от работните дни на месеца."
В крайна сметка нямам такова предписание
междудневната почивка трябва да е 12 часа - не по-малко
работната седмица е максимум 56 часа
непрекъсната седмична почивка е не по-малко от 36 часа
това е при СИРВ
спазваш тези изисквания и си правиш график
И от трета страна, някой ден като напусне, ако има липси как ще ги търсят от МОЛ-а като не е имало приемо-предавален протокол при "встъпването" в длъжност? Имам предвид по новият договор.
Няма да имат законово основание
Няма начин да си спестите бумащината!
Пред дните, в които няма да е в трудови отношения с вас, на какво основание ще е МОЛ?
благодаря за отговора.
Сега направих справка в сайта на НОИ и излиза, че е подадена при тях съответната декларация, но на статус на плащането излиза - не подлежи на плащане. Вече нищо не мога да разбера...

Подават се 2 декларации
Прил.12 - промяна на обстоятелствата и прил.4 - за 50% майчинство

Вероятно не е подадено прил.12
Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.

Всъщност това имах предвид.
т.е. Вие трябва да видите отложен ли е отпускът по чл.176. Ако - да, има право на обезщетение за него