Обезщетение по чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение на служител, собственик на фирма

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика
Трудово право
   Изплаща ли се обезщетение по чл. 222, ал. 1 от КТ на съкратен служител, който е декларирал с документ, че има работеща фирма и си внася осигуровки като самоосигуряващо се лице?

   
В съответствие с чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвиди обезщетение за по-дълъг срок. Ако през този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, обезщетението е в размер на разликата между възнагражденията.

   Обезщетението се изплаща след изтичане на месеца (или другия период). За целта лицето представя на работодателя трудовата си книжка, за да удостовери, че в този период не е работило по трудов договор при друг работодател или е работило на по-ниско възнаграждение. Без значение за изплащане на обезщетението е обстоятелството, че лицето е собственик на търговско дружество и се осигурява върху доходите от тази си дейност.
счит.от 07.03. прекратявате ТД

р.р. в случая не е водещ болничният, а акта за смърт. Датата, която е вписана в него, от същата прекратявате ТД
както и нови приложения. 

Кои са новите приложения?
От датата на болничния, прекратява отпуска по чл. 164б от КТ, подава промяна в обстоятелствата в НОИ /прил.12/ и прил.4 - за 50% майчинство.
Ако след болничните ще продължи ползването на отпуск по 164б от КТ, пак се подава промяна в обстоятелствата, прил. 3 + заповед за отпуск

а относно осигурителната сума по договора, колко е МРЗ при 4 часов работен ден

Всяко длъжност има така наречен "праг" за осигуряване. Този праг зависи и от икономическата дейност на фирмата. Т.е. за една и съща длъжност, но в различни дейности, той е различен.
Затова не можем да Ви кажем каква е сумата на осигуровките.
Няма значение на какъв вид договор ще сте за получаване на майчинството! Също така няма значение на колко часа ще сте назначена.
Важно е на каква сума ще Ви осигуряват.  В някои фирми осигурителната сума е "обвързана" с това на колко часа е трудовият договор.
Така че пак ще трябва да говорите със счетоводителката на фирмата

Няма значение на какъв вид договор ще сте! Също така няма значение на колко часа ще сте назначена.
Важно е на каква сума ще Ви осигуряват.  В някои фирми осигурителната сума е "обвързана" с това на колко часа е трудовият договор.
Така че пак ще трябва да говорите със счетоводителката на фирмата
Т.е. искам да изляза в болничен преди раждане 3 дена по-късно

Този въпрос към лекарят, водещ бременноста Ви
 Вчера в 16:14 се опитах да Ви дам някаква насока.
Единствено счетоводителят на фирмата, която би Ви наела, точно може да каже каква ще е сумата за удръжки за този ден, два или пет
"Във вашата фирма, ще имате данък само ако имате изплатени суми за личен труд! Тогава няма да внасяте данък."- т.е.трябва да съм на договор ,а не самоосигуряващо се лице ли - това ли е личен труд?

Не
 а данък доход не плащам всеки месец  само ,ако надхвърля годишно сумата 7920 лв. тогава дължа ДДФЛ за разликата над 7920 лв.

Не е така!
Във вашата фирма, ще имате данък само ако имате изплатени суми за личен труд! Тогава няма да внасяте данък.

Управителя с каква декларация трябва ми декларира доходите му др.граждански договори?

Сметки за изплатени суми, ежемесечно
Искрено благодаря! чела съм, търсила съм, ама нещо не ми се вързваше или аз немога да схвана както трябва. така ми помогнахте много. тъй като ми е първа брем. и идея си нямах как се процедира. и още един въпрос, ако ме назначи работодател на половин работен ден /4 часов/ колко време ще получавам майчинство и в какъв размер, важи ли същото правило както при ТД на пълен работен ден. и какви согуровки "трябва да плати/да му платя/ да внесе" при "назначаването"...? при назначаване на ТД на 4 часов раб.ден - първата година майчинство в размер на МРЗ ли ми се полага, както предполагам и втората, тъй като нали по новия закон са изравнени...?
благодаря!

Осигуровките са в зависимост от договореното заплащане. Само здравното по време на болничните Ви е твърда сума, независимо от това на каква заплата сте

първата година майчинство в размер на МРЗ ли ми се полага

На база доходът за 18 месеца назад, но не по-малко от МРЗ
http://www.kik-info.com/calculators/payroll.php

тук може да си пресметнете каква ще е сумата за осигуровки за месец. За да получите за няколко дни, сумата се разделя на раб.дни в съответния месец и се умножава по работените дни.
По време на отпуска по бременност работодателят плаща здравно 20.16 лв. на месец.
Работодателят се "обвързва" за плаща осигуровките ви и да подава ежемесечно необходимите декларации.

Пак казвам - достатъчно е един ден да работите, за да получавате обезщетение от НОИ.

Болничен ще си вземете след назначаването и след като "поработите" един ден.

http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/bemennost/
тук може да прочетете за помощта от 150 лв.

Дори да не сте изчислили правилно нещо и ви върнат от пенсионното (където по принцип би следвало вече да сте минали да ви огледат и признаят стажовете) това основание става неприложимо и работодателя е длъжен да анулира заповедта си.

Не е така, защото в КТ няма прекратително основание за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст
Тоест един път подавам декл6 с код 5 за трудови договори със съответната декл 1(заедно) и след това подавам още една декл6 с код 4 за граждански със съответната декл 1.
да
отново да падам една декл 1 и декл 6 за гражданските

Д1 - колкото  ГД имате за месеца + Д6 с осигуровките само по ГД
Може ли да се подаде само д6 с код 8??
Да!
Периодът Ви е м.02., в т. 18 - 28.02.
В сайта на НАП маркирате, че няма основание за подаване на Д1 и подавате само Д6
Щом не сте на трудов договор, имате право само на помощи от Соц.грижи - Месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година -100 лв. месечно, ако отговаряте и на другото условие

http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/pomost-za-dete/


Дори и сега ако Ви назначат по трудов договор и  "работите" един ден, от следващият имате право на обезщетение от НОИ поради бременност и раждане