Ако тези 18 дни са продължение на 13-те от предния месец - плаща се както 13-те дни.

Ако не са - намирате колко е сумата на ден от 10-те дни от предния месец /ако 2541 е брутно за 10-те дни/  т.е. 2541/10*18
Благодаря!
Мислех, че отпускът за отглеждане на дете до навършване на 1 г. не е неработоспособност, но явно съм се объркала! :-)

Като болничен е :)
experta_eood,  в Д1 влизат до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението.

Т.е. Ако платите през месец септември, то подаването на Д1 и 6 е до 25 октомври, независимо за кой период се отнася Д1
Моля за съдействие. Как да сметна базата за изчисляване на болничен за общо заболяване? от месеца на излизане, който искам, имам назад 12 месеца на 1100лв и 6 месеца без осигуровки, предполагам това се взима на МРЗ за периода, която тогава беше 310 лева. Но тази сума е бруто, трябва да взема нетно както заплатата, така и МРЗ ,  така би следвало: (862.29.x12 + 6x 243) / 18, става 655,86лв, да но нали всеки месец има различен брой работни дни... как трябва да се сметне осредненото възнаграждение за един ден за тези 18 месеца? :blush:

12*1100 + 6*310 = 15060
12*862.29 + 6*310 = 12207.48 - тази сума ще е базата. Дели се на всички работни дни за периода /не се осреднява/
няма такъв договор

Да подпишат.
Така е най-чисто.

Ако Вие подпишете N брой договори с всяка фирма, на по колко часа трябва да работите по тях? Предполагам, че в 8 часовият Ви работен ден ще работите и другите фирми
Достатъчно е фирмата, в която сте назначена да има договор за ТРЗ услуги с другите фирми
Здравейте,

имам един глупав въпрос - срокът за представяне на болнични в НОИ е включително 15 число на месеца, нали? Никога досега не съм оставяла за последния момент, но ето че и това се случи. Благодаря предварително!
Да, вкл.15
3a6to, при всички положения ще се прекъсне майчинството Ви, независимо дали сте в платен отпуск или болнични!
И новото майчинство ще се смята на база 18 месеца назад преди 45-дневния болничен! Което ще рече, че втората година /за която взимате по 340 лв./ ще влезе в базата за изчисление!

Добре, няма ли човек, който да ми даде точен и ясен отговор?!

Ако майчинството се прекъсне с болничен от 2 месеца до издаване на болничен 45 дни преди термина: Вярно ли е твърдението, че периода с 340-те лева за отглеждане на дете до 2 г. няма да се включи в 18-те месеца за изчисляване на майчинството за 1-вата г. на второто ми дете?

А ако си взeма натрупаната отпуска 2 месеца и след това 45-дневния болничен в изчисленията попадат и месеците с 340 лева?


Точен отговор не може да се даде във Вашият случай

Вариантите са два
1. Ако взимате и осигуряват на по-висока заплата - по-добре е да ползвате отпуск
2. Ако заплатата Ви по-ниска от МРЗ за страната в момента, а в базата за болнични за първото майчинство е имало периоди с по-висока заплата/ - по-добре болнични

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
тук може да проиграите различните варианти.

Базата Ви за 45-дневния болничен ще е 18 месеца преди месеца на 45-дневния болничен. 

По този начин нямало да се измени съществено майчинството през първата година

Във Вашия случай може и да е така, но може и да не е така :)
В такъв случай ако договорът се прекрати без предизвестие дължа неустойка в размер на 1 или 3 заплати?

На 3 заплати
Eднократна парична помощ при бременност – 150 лв.

pregnantБременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък от 350 лв., имат право на еднократна помощ при бременност, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.


Когато бременната жена е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.

Помоща се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес на майката, а помоща се изплаща през следващия месец.


Еднократна парична помощ при раждане на дете – 250 лв. за първо, 600 лв. за второ дете

babyМайката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Размерът на помощта се определя ежегодно от МТСП и се определя според поредността на децата, родени от майката. При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете. Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ.

Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, като помоща може да бъде поискана в срок от 3 години след тази дата.

Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес на майката.

Месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година -100 лв. месечно

babyПредоставя се в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв., при условие, че:

- майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;
- детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
- детето живее постоянно в страната.


Помоща може да се получава и на самотен баща-осиновител или приемно семейство ако отговарят на посочените по-горе условия.

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции до навършване на 2-годишна възраст на детето, независимо от дохода на семейството.За всички условия за отпускане на тази помощ виж чл. 25 от ППЗСПД


Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес.
,
Сигурни ли сте?
При ГД няма ОЗМ и Безработица!

Да, НОИ ще спре обезщетението за месеца/ите, в които има осигуряване.
...ами да, това е - за първия ДУ не внася нищо, за следващите си внася всичко... :)

.................. до 2400 лв. /за 2014 г./ :)
По първият ДУ има ли вписано възнаграждение? Ако няма - няма осигуряване
di_t: "...шефът не е доволен от един работник..."
Добре де, да го накаже два пъти, като не е доволен и - дисциплинарно...
Ама, ако го наказва, следвайте цялата процедура стриктно.

Така е, но се забавя във времето, а работодателите искат сега, веднага, на момента :)
няма 3 дни от работодател. Във ведомостите - болничен. Осигуровки - като болничен
За позлване на платен отпуск може да се прехвърли само 10 дни от миналите години /2012 и 2013/ , тъй че няма как сега да позлва по 20 дни за 2012 и 20 дни за 2013г. За 2014г. може да ползва пропорционално на отработеното време към момента.

Вече ако реши да напуска се обезщетява цялата неизползвана отпуска , за която давността не е минала , а тя е две години. Така , че ще му изплатят като обезщетение отпуска за 2012 и 2013г., и за 2014г. /до момента на напускане/

Чл. 176а.(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.


А може тук да попада