НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА

Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.
(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.

КТ
Чл. 228. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Размерите на обезщетенията по чл. 215, 218, 222 и 225 се прилагат, доколкото в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор не са предвидени по-големи размери.
какви осигуровки ще бъдат изплащани само здравни или и осигурителни?

КСО и ЗЗО дава отговор :)
Как така да влезе?
чл.222 е за 1 месец след освобождаването!
Благодаря Ви за бързите отговори.Работата е там,че ме притискат да назнача това момиче на работа,за да може да си получи майчинството,а тя реално може да си получи обезщетение за отглеждане на дете след като има 12 месеца осигуровки за ОЗМ. В този случай не е необходимо да я назнача,защото тя така или иначе ще си получи майчинство.

Под "майчинство" вероятно имате предвид обезщетение за гледане на дете до 410 дни. Ако е така, не е необходимо да я назначавате, за да го получава.
След като изтекат 410 дни, тогава трябва да се назначи, за да получава майчинство
Внася си първия болничен лист в съответната фирма и си получава обезщетението по него
значи има необходимият стаж.

До 410 ден майката ще получава обезщетение от НОИ, независимо, че не е на ТД. След изтичането на 410-я ден, трябва да намери работадател, за да може да ползва отпуска за гледане на дете до 2 години



р.р. за соц.помощ няма изискване за осигурителен стаж
Принципно за учебната 2014/2015 му се полага, независимо, че е в друго учебно заведение
За 2013 - пропорционално на отработените месеци
за 2014 - 34
Ако лицето не е ползвало до момента отпуск.

Отпускът по чл.169 няма нищо общо
Защо 43г 3м. 22д. в стажа който съм цитирала е включена казармата.

и 2-те години казарма :)
ДА има право на това но не след 8месеца борса....

Не, няма право на това! :)
Но основанието, на което е освободен има ли право на обезщетение по чл.222 ал.1 КТ?
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя.

чл.224 евентуално
Но аз два пъти съм пуснала една и съща сума.Аз не съм сгрешила сумата......обърках се...
именно!
В момента имате в НАП една Д6 с дубъл сума. Затова трябва да пуснете корекция и вярната сума
код корекция и вярната сума
Не се удължава предизвестието. Освобождавате го от 31.07. Болничният ще се изплати от НОИ. Не се декларира промяна в обстояветлства
чл. 222, ал. 3 Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст Необлагаем доход по реда на чл. 24, ал. 2, т. 8 Не се дължат осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки
Здравейте, може въпросът ми да Ви се стори тъп, но освен в заповедта обезщетението от 2 брутни заплати при освобождаване на служител при пенсиониране се включва във ведомостта, нали? :blush:

Как ще платите сумата, ако не включите обезщетението във ведомостта? :)
9.   Ползвам отпуск при раждане на дете по чл. 163 КТ считано от ........................ .

Първият ден след края на третия болничен
Колко часа седмично е максимума по основен и по допълнителни трудови договори? Моля да ми помогнете, четох разни изказвания, но в крайна сметка не разбрах.
Ако лицето работи на основен трудов договор на 8 часа, за колко часа може да сключи втори трудов договор при друг работодател?
Ако прочетете в КТ колко е минималната междудневна, седмична почивка и максималната продължителност на работното време, ще си отговорите на въпроса
Изключено - хербициди, фунгициди, инсектициди, листна тор, прилепители ....... Ужас.

Ти си почти агроном  :wink1:
че по първия ТД ще му се плаща ДТВ за 4-те часа, а по втория ТД ще му се плаща пак за 4 часа, тоест до допълване на работното време от общо 8 часа

Точно така е
Опитвам отново. Лицето преминава в друга фирма на основен, а досегашния става втори от 8 на 4 часов работен ден.

Първо прекратявате основния при вас!
Изчаквате на другото място да му пуснат основен договор. След това назначавете при вас на втори трудов