А всъщност този 1 ден не се ли води Болничен без право на обезщетение. Тоест здравното няма ли да е като за болничен, а не като за неплатен отпуск?
Да, води се като болничен без обезщетение, но здравното е като неплатен
Благодаря Ви, dalila, подадохме по стария ред и приеха декларацията.
:good:
Здравейте, декларация 6 е с коректни данни, трябва само да се отделят 3-те дни за сметка на работодател, подадени са в клетка 16.2, а трябва да са в 16.А.

Може по ел.път да подадете корекцията само на грешната Д1
Здравейте, как може да се направи корекция на Декларация обр.1 за м.09.2015г., лицето има две подадени декларации-било е в неплатен, едната е за прекъсване на НО, а другата за връщане на работа и има болничен лист. Трябва да се коригира т.16А, в нея не са посочени 3 дни от работодател.

С код корекция само на тази Д1 и корекция на Д6. По ел. път не може да направите корекцията на Д6, затова - на място в НАП
В денят на изповядване на сделката, не трябва да е в болнични.
До 135 ден и да иска не може да се върне на работа
д1 се подава по булстат неговия

И болничният ще го подадете през Булстата, и трябва да бъде издаден като работодател - фирмата
здравейте имам едно питане занаятчия има булста и е на патент  самоос. на исокия процент гдд чл.50 е подадено по егн
иска да вземе болничен лист но незнам кое се посочва ЕГН или БУЛСТАТ и при подаване на док как става по ЕГН или пак по БУЛСТАТ ??? :noexpression: :noexpression: :noexpression:
През фирма ли е СОЛ?
Здравейте, и аз имам същия проблем - изписа ми "10430 - При документ за промяна в обстоятелствата липсва основен документ." Раждането е през 10,2014 г., подадено е заявление - декларация по чл. 53 през 10,2015 г. Сега майката прехверля майчинството на бабата, считано от днес.
oplus, как решихте проблема?

Подавате на място в НОИ старото прил.12
Щом има промяна в обстоятелства, които са подадени по стария начин, сега се подава пак по стария начин
значи имате 15 месеца осигурителен стаж :)
Ами аз бях по маичинство то свърши на 10.07.15 и на 10.08.15 бях назначена вече

А докато бяхте в майчинство бяхте ли някъде на трудов договор?
Извинявам се, но днес така съм се отпуснала, че дори не чета:)

А е още четвъртък  :hmmm:  :)  :give_rose:
Обясних го по-простичко :)

Чл. 49. (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., нов, бр. 72 от 2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане
на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено
заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в
заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.
(4) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.).
(5) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) Когато един от родителите (осиновителите) желае да
ползва част от отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер до 5 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител.
До 12.05. вкл. сте в отпуск до 2 год.
От 13.05. започва неплатеният за гледане на дете до 8 години. Попълвате дне отделни заявления / за вас и от таткото/.  Пишете 6 месеца и съответно - 5 месеца.
Освен това, съм заявлението за ползване на 5-те месеца от бащата, трябва да приложите и съгласие от негова страна
чл.325 ал.1 т.3 или чл.334 КТ
По който си изберете :)
Да, задължително трябва да има писмена заповед за прекратяване
Здравейте! Подала съм за м.02/2016 Д1 и Д6. Д6 ми е отхвърлена защото съм объркала записа както и Д1 за работник, но не съм обърнала внимание че Д1 на СОЛ-а  е приета. Когато подавам Д1 и Д6 на работника съм подала отново и Д1 на СОЛ-а.  Сега мисля, че трябва да подам заличаваща Д1 на СОЛ-а?

Подавате корекция на СОЛ-а с вярните суми
становище на НАП:
Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и не са осигурени на друго основание през съответния месец подлежат на задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, ако получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разходите за дейността.
Когато лицата са осигурени на друго основание през съответния месец, се дължат осигурителни вноски върху полученото възнаграждение за работа без трудово правоотношение, независимо от неговия размер (чл. 4, ал. 3, т. 6 от КСО). На основание чл. 6, ал. 10 от КСО, в тези случаи всеки от осигурителите дължи поотделно осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, но общият осигурителен доход за лицето, върху който се изчисляват вноските не трябва да бъде по-голям от определения месечен размер на максималния осигурителен доход и се внасят по следния ред:


Аз бих заложила на това, защото независимо, че лицето е в майчинство, то е осигурено на друго основание
Здравейте,
Заплатите на учителите са увеличени от 01.10.2015г. Учител е в болнични от август 2015г. и се завръща на работа от 28.03.2016г. Заповедта на директора по чл.118л ал.3 за увеличението на ОМЗ е считано от 28.03.16г. Записът в ТК от коя дата трябва да бъде ? От 01.10.2015г. или 28.03.16г.

Както е в заповедта
и последно,това означава ли,че борсата ще ми изплати обезщетение на следващия месец(примерно за април) или ще трябва да чакам да мине един месец от освобождаването ми?

От датата на освобождаване ще Ви плаща, ако спазите сроковете за регистрация
Дани, точно това искам да избегна - да не плащам осигуровки докато не започна дейност, но успоредно с това да регистрирам фирмата по-рано, поради причина която съм обяснил.
Благодаря за отговорите.

Така се прави - регистрира се фирма, когато има първият приход, от тази дата започва осигуряването и се подава Окд5