Възможно ли е да се запази 100% обезщетение /340,00 лв./ за първото дете ако прехвърля правото на отпуск за отглеждането до 2 год. на таткото, а аз изляза в отпуск за бременност и раждане? - Да.

От датата на 45-дневния Ви болничен, трябва да прехвърлите майчинството си на таткото. За необходимите документи, счетоводителят на фирмата на таткото ще каже.

Ако застъпите двете майчинства, за второто майчинство ще взимате обезщетение както при първото.
Ако се върнете на работа и ползвате платен отпуск, второто майчинство ще се изчисли на нова база
Но ако аз съм вторият работодател и при мен напуска човек, който е придобил право за пенсия, кой текст ми дава право да не му начислявам обезщетение?


Основанието на ТД чл.111 :)
а текста е "Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж."
Извинявай, ама след "...би трябвало да се приеме, че трудовият договор, сключен за 5 часа, е основен независимо от поредността на сключването на договорите..." ме вкарва в едно съмнение за написаното нататък, дори и да е верно.

"Само веднъж" може да се отнася, например, за случай, при който е платено обезщетение, а после НОИ не признава правото за пенсиониране и работникът се връща на работа. При следващия опит за пенсиониране, когато вече има признато право, той няма да получи обезщетение още веднъж.

Понеже не си стигнал до тук :), ето:

    Що се отнася до обезщетението по чл. 222, ал. 3 КТ, то ал. 3 на чл. 222 КТ императивно разпорежда, че това обезщетение се изплаща само веднъж при прекратяване на трудовото правоотношение след първоначалното придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това означава, че обезщетението по чл. 222, ал. 3 КТ може да се изплати само от един работодател при прекратяване на едно трудово правоотношение, независимо че при прекратяване и на други трудови правоотношения са налице условията за получаване на това обезщетение.
Скрит текст :
Благодаря, dalila
а дали ще има връщане на част от пенсията, тъй като жената е починала към 20 август?

Не съм наясно, но мисля, че не
При сумирано отчитане на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място, т. е. 8:7 = 1,143. Това правило се прилага спрямо възнаграждението за нощните часове само в смени, които имат 4 и повече часа нощен труд, т. е. нощните смени, и само по отношение на нощните часове.

Незнам какви 12 за 13 изчислявате

Пенсиите се изплащат текущо месец за месец.
междудневната почивка трябва да е 12 часа - не по-малко / чл.142 ал.4 и чл.152 КТ/

как ще я спазите при такъв график?
Облага се като доход от трудови правоотношения Не се дължат осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки
осигурителен доход-0,00лв, 
удръжки-0,00лв,
за всички фондове от осигурен и осигурител-0,00лв,
отсъствия от ДОО-21 дни,
ЗО вр нетр. от осигурител-20,16лв.


Да, така е
Да, но не по-малко от МРЗ за страната /340лв./
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.[/b]

т.е. само от основния работодател
savina, СТМ нямате ли? Те могат да помогнат, най-малко са наясно каква документация трябва да се подготви за НОИ, за да регистрирате трудовата злополука
извинете 25 % грешка в бързината

два пъти?
Значи, значи......

колежката по-горе Ви попита "Този осигурителен доход за м.09 в размер на 1922.69 лв. какъв е? Работи по трудов договор?"

Не отговорихте! Няма как и ние да отговорим!



р.р. намален с 24 % Откъде го измислихте този процент

Няма да е лошо да сложат една точка в КТ за освобождаване на подобни служители. Който се чувства неоправдан, може да се жалва пред съда, като при всяко друго уволнение.

като при всяко друго уволнение

Да, може да се жалва като при всяко друго уволнение

Не че виждам за какво да се жалва - грабнал си шапката и си отишъл, а работодателят да се чуди как да спази закона :(
Каквото Далила каза.
Чудя се само, давностният срок за обжалване от кога тече - от датата на уволнението или когато работникът е "разбрал" за него - защото ако се върне след 2 години от Испания, ми е интересно какво ще обжалва дори и да иска

В случая датата на връчване е и дата на уволнението.
От тази дата тече давностния срок :)
Ако корекцията е в посока на намаление на осигуровки и данък как се попълва Декларация 6
В двете колонки код корекция и попълвате вярните суми
Всички други реквизити - месец, вид плащане, дата на изплащане, както Д6, която корегирате
т.е ако постъпи на работа на 01.09.2014г. има право на 30 раб. дни неплатен отпуск с трудов стаж. Така ли е?
Да, стига до 01.09.2014 да не е ползвал при друг работодател