1. В тридневен срок след 08.11. майката е трябвало да подаде при работодателт прил. 12, за промяна на обстоятелствата, а работодателят - пак в 3-дневен срок - в НОИ
2. от 08.11. майката подава прил.4 /за 50% майчинство за първото дете/ Работодателят подава се в НОИ с болничните за месеца
3. Няма три дни от работодател
а това правилно ли ,фирмите могат да определят от кога да започва да се начислява клас, не е ли задължително след първата година?


Правилно е, ако е заложено във вътрешните им правила
Във фиша имам 7 дни майчинство-0.00 лв и платен отпуск 15 дни -197.73 което е точно на база минималната работна заплата.Вече съвсем се обърках :((

Правилно е във фиша. Защо да се обърквате? Таня В е писала по-горе, че е "но не по-малко от МРЗ за страната "
Аз като го занеса без сметка, те ще ми го върнат още на гишето и няма да ми го входират даже. Как ще разберат тогава, че съм спазила срока?

Да, на гишето, но в справката ще пише, че е върнат и поради каква причина
. И ако представи банкова сметка в края на януари, болничния трябва да се занесе до 15.02.2012

Не, Елена!
Ако е представил болничният през декември, ти като работодател си длъжен да го представиш в НОИ. Те ще го върнат, защото няма банкова сметка. НО ти си спазила срокът за подаване.
Това първи трудов договор ли е?
Ако, да, ще има право на обезщетение, когато направи 12 месеца осигурителен стаж т.е. на 06.06.2013
Значи, че до 15.01. трябва да внесем болничните за декември.
Независимо дали е подадена или не Д1
, че "месечното възнаграждение...." и прочие, но ако екстраполираме чистата сума за получаване за тези 5 дни на извършване на услугата към работните дни на целия месец, то тя определено няма да е под 1 минимална РЗ.



Сумата 258,75 лв е за свършена работа в рамките на 5 дни. /Предпологам, че и в ГД е уговорен срокът/
Ако е така, правилно разбирате :)
 По правилата за изчисляване на Мах.Коефициент е указано предварително да се разпределят по периоди, за които се отнасят, но при тях и сега и сега излизат в служебните ни справки за осигуряваните от нас лица в месецът, в който сме ги направили.

За да не излизат при тях така, трябва да се направи корекция на Д1 за съответните месеци, независимо, че начислението е в един месец
Да, това ще бъде под формата на годишна премия. Това означава, че осигуровките ще се изплатят с период м.12? Четах някакво писмо на НОИ, но доста старо от 2004, че осигуровките се разпределяли за целият период и доста се обърках. Благодаря за отговора.

Това е така, но зависи заповедта за тази "13-та заплата" как е формулирана.
Ако пише, че е премия, която да се изплати в м.12................
но ако пише, че е премия за годишни резултати, показатели..............

има разлика, нали
Да поясня единия родител е един от съдружниците във фирма и от там се самоосигурява в/у 420 лв. В началото на годината фирмата декларира печалба. Печалбата не е рапределена, а е прехвърлена   в с/ка 122 Неразпределена печалба от мин. год. Подавана е ГДД по чл. 92 от ЗКПО. Ако смятам 12 месеца назад от 11 месец/вкл./ назад трябва да включа и м 12./2011г.

имах предвид ГДД на СОЛ-а
Щом не е изплатена печалба, няма доход от нея.
Здравейте! Налага ми се да подавам документи за детски надбавки. От саита на Социално подпомагане  видях какви са необходимите документи, но едно нещо ме заинтригува. Иска се служебна бележка за 12 месеца назад дохода на двамата родители. Ако единия родител е СОЛ как да му издам такава бележка нали те се осигуряват за своя сметка?
Какво се пише в тази служ.бележка? Какви доходи се вписват? Ако другия родител е ползвал болнични по болест в този период това пише ли се? Готови бланки ли са тези служебни бележки? Извинявам се за многото въпроси, но за първи път се сблъсквам.

За СОЛ-а - ако в периодът влизат месеци, за които е подадена ГДД, взима се сумата от ГДД. За месеците в текущата година се попълва МОД
За другият родител - когато има болнични, не се попълва нищо. Вие попйлвате, това, което е изплатено от вас
да се отложи срока за заемане на новата длъжност

1. А като е в майчинство, ще заеме ли сега длъжността? Не!
2. Има ли законово основание, работник в отпуск или болнични, да подписва каквито и да било документи?
Не! А и защо е необходимо?
Като се върне на работа, първият работен ден, ще го подпише
Таня-ЛС: Искаш да кажеш, че по граждански договори аз мога да си взимам по 250 лева месечно например и като ми пуснат осигуровките за тях и НОИ ги видят, това няма да се отрази на обезщетението ми, така ли?

И какви осигуровки на 250 лв. ще има?

р.р. не да "взимаш", а сумата след НПР да е под МРЗ
 Ако сега напусна работа и се запиша на бюрото по труда.Мога ли  от там да излезна в маичинство 2 години,и в какъв размер ще е маичинството.И ще има ли  проблем ако се запиша в друг град на бюрото по труда.

Не, не може от бюро по труда да излезете в майчинство! Колко пъти да Ви го пиша?

В бюрото по труда се записва по постоянна или временна адресна регистрация
Трябва да сте на трудов договор, за да получавате обезщетение за бременност и раждане.
т.е. или борса или майчинство. Не може и двете едновременно
Интересува ме дали има някъде изрично е упоменато,че след като я съкратим, нямаме право да я наемем по граждански договор.

Няма упоменато, но не поради тази причина ГД може да бъде обявен за прикрит ТД