Наредба за работното време, почивките и отпуските

Чл. 42
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят има право на парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, когато е придобил поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният месец при трудов стаж повече от 1 месец се счита за пълен, ако работникът и служителят е прослужил най-малко половината от работните дни на месеца.[/i]
Разходите не са дейност, по отношение на осигуряването на собственика.
Така, че спокойно си подавайте ГДД.

Когато започнете да упражнявате дейност т.е. при първата продажба, тогава имате освнавоние за осигуряване и съответно подаване на Окд5
Ще задам въпроса си така: Ако не подам Декл. за рег. на СОЛ окд5, но отчета разходите и накрая на годината подам ГДД с годишен отчет за дейността, ще направят ли засечка от НАП, че няма подадена декларация ОКд5?

Все в НАП се подава! Смятате ли, че няма да засекат?
Вие може да му искате писмени обяснения, като упоменете, че ако има оправдателен документ, да го представи.

Това, че искате обяснения за неявяване на работа, не води автоматично до дисциплинарно наказание

Два поредни дни

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
А защо да не го включи в длъжностната характеристика, като допълнителна точка от задълженията, които ще изпълнява. Нали ще е при необходимост? Или със заповед като възлагане на допълнителни отговорности на лицето при необходимост... :hmmm:

Защото длъжността "шофьор" не е като другите професии. :)
Ако, стане ПТП, застрахователят няма да плати, защото лицето, което е шофирало не е шофьор по ТД.


Здравейте искам да попитам когато едно лице е назначено в една фирма на трудов договор , има ли проблем в същата фирма да е и на Договор за управление и контрол?

Никакъв проблем няма. Само не трябва осигуряването по двата договора да надхвърля 2400 лв.
Д1 и 6 се засичат за осигуровки, не за данък
Подавайте Д6 без Д1 за това лице
Редът за осигуряване на лицата, наети на работа по условията на чл.114 от КТ, зависи от обстоятелството дали това е единствено трудово правоотношение за тях или получават доходи за работа и по друг трудов договор през месеца.

Работниците и служителите, които работят през месеца само по едно трудово правоотношение по чл. 114 от КТ, както и в случаите, при които работят по повече от един трудов договор, всеки от който е сключен за не повече от 5 работни дни или 40 часа, подлежат на осигуряване по реда, определен в чл.4, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване за следните социални рискове: инвалидност, старост и смърт; трудова злополука и професионална болест. За тези работници и служители независимо от размера на възнаграждението се внасят осигурителни вноски само за фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест".

Когато работник или служител работи по основен трудов договор за повече от пет работни дни или 40 часа през календарния месец и същевременно има сключен трудов договор по условията на чл.114 от КТ, подлежи на осигуряване за всички осигурени социални рискове и по двата трудови договора. В този случай осигуряването по договора по чл. 114 от КТ е по реда на чл.4, ал.1, т.6 от КСО. И по двата трудови договора се внасят вноски за четирите фонда на държавното обществено осигуряване
 valia23, в друг форум Ви е отговорено
Вероятно имате издадени Сметки за изплатени суми
 Как точно мога да проверя сумите? Не успях да открия такава опция. :(

В НАП-ската програмка, след като зареди файла, има бутон "Изчисли". Там дава осигуровките по фондове
 :good: :smile1:

Има, че и повече от половината ще дойде.Ето това ми е избягало като съм чела" след това ползва 10 дни отпуск".
Чета чл.42 ал.3 от НРВПО и си мисля, че за м.март не и се полага отпуск.Все пак няма прослужено половината работно време от март.Грешно ли разсъждавам?

През м.март до 9-ти работи, след това ползва 10 дни отпуск.
Няма ли половината от времето за март?
1. Ще започне да се изплаща обезщетение, когато натрупа 12 месеца стаж.
2. Да, прекратява се с изтичане на договора
И аз мисля че би трябвало да може, но реших да се консултирам.
Трябва да попълни само съгласие по чл. 113 за работа повече от 48 часа седмично.
Благодаря!

Точно така :) но обърнете и внимание и на ал.5
касиер-счетоводител - новата заплата - 01.01.2013 г
от 01.02.2014 г. до 28.02.2014 г.
да, наистина е така. но по друг начин не можем да се освободим от няколко от хората. а ще трябва ли да пускат молба за преназначаването.

В молбата за преназначаване изрично трябва да пише, че желаят за бъдат на срочни договори.
Друг е въпросът вие като работодател как ще се обосновете за основанието за срочност /прочетете много добре чл.68 КТ особено ал.4 /