Признават се за данъчни цели и не се дължат осигуровки и данък, когато не надвишават двойния размер на определения с наредбата.
а лихвени лист може ли да включва 2 години?
Приходът от лихви се признава "след установяване на правото за тяхното получаване съгласно договор или чрез съдебен иск" (СС-18)
Начисляването трябва да е за съответния отчетен период.
Пренасянето на данъчната загуба е право, при което следва да се спазват определени изисквания.
1. Спазване на началния период на приспадане
Пренася се през първата година след реализирането на данъчната загуба, през която има положителен данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба. Когато правото не бъде упражнено в този период, то се погасява.
2. Последователно пренасяне до изчерпването й през следващите пет години
Веднъж упражнено, правото на приспадане се прилага последователно (без прекъсване) в годините на петгодишния срок до изчерпването на загубата.

Колкото до представянето в отчета на активи по отсрочени данъци, някои автори са на мнение, че такова надуване на балансовата печалба е по-скоро подвеждащо и в противоречие с принципа за предпазливост. :smile1:
Здравейте,
Корекции по чл. 79 се правят за "стоки, които са или биха били дълготрайни активи".
Данъчните дълготрайни активи са тези над прага на същественост, определен със ЗКПО.
Отписването на активите под прага на същественост директно на разход не противоречи на счетоводното законодателство и приложимите счетоводни стандарти. Също така няма законово изискване за тяхното завеждане в задбалансови сметки, както няма и забрана.
Следователно за активите под прага на същественост няма основание за корекция на ползван данъчен кредит, независимо от това как сте ги водили за целите на вътрешния контрол.
Бракуването им също извършвате задбалансово (с някакъв вътрешен протокол) и то не се отразява като разход, подлежащ на данъчно преобразуване.
Вижте какво пише в дипломата Ви.
В моята пише:
 На еди коя си, завършила ВИИ Карл Маркс, по специалност еди каква си с успех еди какъв си, се признава квалификация ИКОНОМИСТ.
След като са платени по банков път, таксите са документално обосновани.
Те са данъчно признат разход и не трябва с тях да преобразувате финансовия резултат.
Възможно е това, което е записано. Овърдрафтът е типичен „подновяем" кредит в рамките на предварително договорен срок и размер.
Здравейте,
От изложението Ви оставам с впечатлението, че за 2015 г. имате само разходи за наем и банкови такси. Значи резултатът е загуба. Може да предприемете действия по чл. 75 от ЗКПО във вр. с чл. 79. Поемате риска за глоба, но минимална предвид липсата на ощетяване на фиска.
Другият вариант е да се абстрахирате от 2015 г. и да приключите 2016 г., за която имате сключен договор. Правите си една оборотна ведомост за 2015-та с наличните документи, вземате от нея началните салда и работите по 2016 г. Вие не носите отговорност за минало време.
Според стандарт СС-16 консултантските са разходи за придобиване на ДМА.
Ако не закупите актива, ще приложите  обезценка на актив в пълен размер 100% по реда на СС 36 и разходите ще са данъчно признати съгласно чл. 35, ал. 1 от ЗКПО.
А Вие на какво основание правите плащането? Не Ви ли издават фактура за тези билети и т.н.?
На база технически паспорт или на база вътрешен протокол за засечен разход на 100 км. пробег. а за зимни условия се умножава по коефициент, който може да вземете от старата и вече незадължителна наредба.
"друго лице в предвидените по закон случаи" ще рече съставителят на ГФО например за обявяването им в ТР

ФЛ с ел.подпис и без други връзки с фирмата е "пълномощник с изрично писмено пълномощно" и документите се съпровождат с ДВЕ декларации
1. по чл. 13, ал. 4
2. по чл. 13, ал. 5
Можете, но:

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
1. (доп. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г.) търговеца, съответно юридическото лице с нестопанска цел;
2. (нова - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) прокуриста;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) друго лице в предвидените по закон случаи;
4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията.
(2) Заявление може да се подава от:
1. заявител по ал. 1;
2. пълномощник с изрично писмено пълномощно.

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване се извършват въз основа на заявление по образец.
(2) Заявлението съдържа:
1. данни за заявителя;
2. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г.) данни за търговеца, за клона на чуждестранен търговец, за европейско обединение по икономически интереси, за юридическото лице с нестопанска цел и за клона на чуждестранно юридическо лице с нестопанска цел, по чието дело се иска вписване, заличаване или обявяване;
3. подлежащото на вписване обстоятелство, вписването, чието заличаване се иска, или подлежащия на обявяване акт;
4. подпис на заявителя.
(3) Когато заявлението се подава от лице по чл. 15, ал. 2, т. 2, данните на подателя се отразяват от служител на агенцията в информационната система на регистъра и не са публични. Тези данни могат да се предоставят само по искане на заявителя или в случаите на съдебен спор.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Към заявлението се прилага декларация, подписана от заявителя по чл. 15, ал. 1, т. 1, 2 и 3 или ал. 3, за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове.
(5) Когато заявлението се подава от лице по чл. 15, ал. 2, т. 2, то представя декларация, че заявлението и приложените към него документи са предоставени от заявителя.
(6) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Към заявлението се прилагат документите, съответно подлежащият на обявяване акт, съгласно изискванията на закона. Документите се представят в оригинал, заверен от заявителя препис или нотариално заверен препис. Заявителят представя и заверени преписи от актовете, подлежащи на обявяване в търговския регистър, в които личните данни, освен тези, които се изискват по закон, са заличени.
(7) Заявленията и актовете на съда и на органите по чл. 14 на хартиен носител се подават в което и да е териториално звено на агенцията по седалищата на окръжните съдилища.
(8) При приемането на заявлението се проверява самоличността на заявителя или подателя по чл. 15, ал. 2, т. 2.
(9) Когато в заявлението или в приложените към него документи са посочени лични данни, които не се изискват по закон, се смята, че предоставилите ги лица са дали съгласието си за тяхното обработване от агенцията и за предоставянето на публичен достъп до тях.
Не виждам с какво цената променя същността на услугата и оттам ставката на ДДС.
Ако не очаквате да има уреждане на сметките по тези крупни суми, не се занимавайте с отписване, а ги закрийте през 501-ва
Оставете данъчните оценки. Гледайте стойностите, записани в НА.
С НА фирмата прехвърля ОПС на някаква стойност срещу УПИ от ФЛ на някаква стойност. Ако няма доплащане стойността е една и съща. Вие трябва да издадете фактура с начислен ДДС за стойността на прехвърленото ОПС както е по НА. В случая това е бартер, попада в текста на чл. 130 и не се взема под внимание издаването на разрешителното за строеж.
Ще се присъединя към мнението на колегите и ще изтъкна, че ЕТ няма смисъл, ако не ползвате данъчни облекчения като физическо лице и то ако печалбата е до 8 000.
Цялата тази история е един правен абсурд, който не би следвало да подкрепяме чрез спазване.
За всяка друга декларация от името на упълномощител се изисква нотариално заверено пълномощно на подаващото упълномощено лице.
Законът трябва да се спазва, но само ако не противоречи на Закона.
Здравейте,
Пасат Ви е обърнал внимание на правното основание за начисляване на ДДС при бартер. То не е обвързано с издаването на разрешително за строеж. Заменят се УПИ с ОПС.
Данъчното събитие съгласно разпоредбите на чл. 130, ал. 2 от ЗДДС ще се определи по общите правила на закона, като доставката с по-ранна дата се смята за авансово плащане по втората доставка.