На български издавате фактура с пореден номер според текущата Ви номерация. Номерът на инвойса е какъвто прецените. Инвойсът е един вид превод за целите на счетоводството на клиента. За българското законодателство е валиден документът с арабски цифри на български език.
Пускайте запитване до ИТ и, ако не Ви затруднява, споделете тук отговора и изобщо развитието на казуса :smile1:
Може да го прехвърлите в 499 Други кредитори.
как стои въпроса с продажба на цигари и алкохол на дребно в павилион, в който ще се продават и захарни изделия
Отпадна ли изискването за регистрация по ДДС
за цигарите отпадна през 2011 г.
Лихва върху дорълнителните вноски се начисляна само, ако е изрично договорена с решението на общото събрание на съдружниците, с което те се задължават да направят вноските. Ако не е договорена, не се начислява.
За разлика от заемите, за които лихвата е задължителна дори да не е уговорена, за да се спази изискването за неотклонение от данъчно облагане.
Аз така го разбирам.
     чл. 7. (1) Вътреобщностна доставка на стоки е доставката на стоки, транспортирани от или за сметка на доставчика - регистрирано по този закон лице, или на получателя от територията на страната до територията на друга държава членка, когато получателят е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.
Имате загуба от сделката. Нищо повече.
При дерегистрация се дължи данъчен кредит за наличните активи съгласно чл. 111 от ЗДДС, като данъчната основа е или себестойността при придобиването или (ако тя не може да се установи) пазарната цена към момента (чл. 27, ал. 5 от ЗДДС).
Начин да го избегнете: Продайте ги за едно евро :smile1:
Новак,
Не е достатъчно някой нещо да е споменал и Вие да сте го приели за истина....
Моят съвет е винаги да се чете законовия текст и да се коментира той, а не слухове.
В случая законът е ясен.
Дерегистрацията става по искане на регистрираното лице, ако то отговаря на определени условия, сред които е и подаването на нулеви декларации в последните 12 месеца (за да отпадне задължението за регистрация) или по инициатива на НАП, когато е умряло физическото лице собственик или е заличено от ТР юридическото лице.
Във всички случаи дерегистрацията е ПРОЦЕДУРА, а не АВТОМАТИЧНО действие.
И не можете да избегнете начисляването на ДДС за наличните активи.

Съгласно чл. 7, ал. 3 имате ВОДС и основанието за нулева ставка е чл. 53, ал. 1:
чл. 53. (1) Облагаеми с нулева ставка на данъка са вътреобщностните доставки по чл. 7, с изключение на освободените вътреобщностни доставки по чл. 38, ал. 2.
Според мен се признава за разход, защото в общите разпоредби на НСФОМСП е записано следното определение:

4.5. Разход - намаляването на икономическата изгода през отчетния период под формата на извеждане извън предприятието или намаляване на активите, или увеличаване на пасивите, което води до намаляване на собствения капитал, отделно от това, което подлежи на разпределяне между собствениците на капитала, и преоценката, отразена в собствения капитал.

При Вас е налице увеличение на пасивите (задължение към трети лица по присъдено обезщетение), което ще доведе до намаление на активите (паричните средства).

Този разход е и данъчно признат, тъй като няма текстове в ЗКПО, които да изискват с него да се прави преобразуване на фиинансовия резултат в посока увеличение.  :smile1:
И как текущата печалба хем се превръща в неразпределена, хем покрива загубата?! :blink:
Бихте ли цитирали решението на собствениците в частта за разпределение на печалбата от 2013-та така, както е обявено в ТР?
Не виждам какви капки очаквате, че да трябва да минавате между тях. :smile1:
Пропуснати документи се включват в дневниците в периода, в който сте открили пропуска съвсем законосъобразно (чл. 126, ал.3, т.1)
НЕ.
Независимо от основанието за самоосигуряване, СОЛ внася авансово вноски само на едно от основанията по избор и в края на годината изравнява задълженията в зависимост от получения доход.
До 31.03 мажете да подавате нови варианти на декларацията. Последният се приема за подаден.
Осигуровките на СОЛ с ЕТ не са разход, но се приспадат при определяне на облагаемия доход.
Скрит текст :
Подайте сега по електронен път и няма да има глоби.
И според мен Вие сте се насочили правилно :good: