От счетоводна гледна точка не е от значение как е написан договорът. Той може и да е устен според ЗЗД.
При проверка от НАП ще има проблем.
За неподадената в срок Д55 за първо тримесечие, мога само да посъветвам с цел избягване на глобата да подадете така Д55 за второ тримесечие, сякаш доходът за първо и второ тримесечие е получен изцяло през второ тримесечие. И е препоръчително, след като сте узнали вече за пропорциите на собственост, да подавате декларация от името на реалните собственици.
 това, че при внасяне ДДС е логично да се приключи процедура, не се появи като надпис, ме заблуди.
Защото с внасянето не приключва процедура и не се попълва Приложение 6. Същото, освен това, е отменено с ДВ бр. 24 от 2017 в сила от 21.03.2017.
Щом има протокол 19, значи има и договор. В договора какво пише? Извършване на ремонт или изграждане на отделни обекти?
За фактурирането към фирмата получател, следва да дадете като основание за неначисляване на ДДС чл. 17, ал. 2 от ЗДДС, според който мястото на изпълнение на доставки на стоки, които се превозват (или изпращат) от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.
За съжаление, тъй като не са изпълнени условията на тристранната операция, клоня към мнението, че за Вас придобиването на стоката от английската фирма ще се яви ВОП. По-конкретно, според чл. 62, ал. 2 мястото на изпълнение на вътреобщностното придобиване е на територията на страната, когато лицето, което придобива стоките, е регистрирано по този закон и е осъществило придобиването им под идентификационен номер, издаден в страната. Вече, ако впоследствие се сдобиете с доказателства, че получаването на стоката е обложено в Кипър, ще може да приложите ал. 4 от същия член 62 и да коригирате резултата от прилагането на ал.2.

Не мога да твърдя със сигурност, че това е правилното отразяване на тази конкретна сделка. Опитах да Ви дам насоча къде да търсите основанията.
Здравейте, etog,
Много интересен казус.
За ВОП и ВОД от посредника (Вашата фирма) не може да се говори, защото стоките не пристигат на територията на България и, респективно, не я напускат.
В крайна сметка, кой е получател на стоката и къде е регистриран? Нали стоката пътува за Кипър и краен получател е кипърска фирма?
Ами прочетете си устава. Там пише кой трябва да присъства при вземането на решения, за да са валидни.
Чл. 115. (1) При изменение на данъчната основа на доставка или при развалянето на доставка, за която е издадена фактура, доставчикът е длъжен да издаде известие към фактурата.
(2) (доп., ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Известието се издава задължително не по-късно от 5 дни от възникване на съответното обстоятелство по ал. 1, а когато се издава за доставка, за която е издадена фактура с начислен данък за получено авансово плащане, в 5-дневен срок от датата на връщането, прихващането или уреждането по друг възмезден начин на авансово преведената сума за размера на върнатата, прихваната или уредената по друг възмезден начин сума.

С други думи, превеждате 1000 лв и в срок от 5 дни издавате КИ за 1000 лв.
Строителната фирма прави следните записвания:

За издадената фактура към собствениците, прехвърлили УПИ

Дт с/ка 203 Земи
       Кт с/ка 412 Клиенти по аванси
       Кт с/ка 4532 Начислен данък за продажбите

Когато прехвърли апартаментите след построяването

Д-т с/ка 411 Клиенти
       К-т с/ка 701 Приходи от продажба на продукция
       К-т с/ка 412 Клиенти по аванси със знак "минус" на стойност равна на сумата от предишния запис
       К-т с/ка 4532 Начислен данък за продажбите

Ако няма анекси към договора и доплащане за апартаментите, този запис ще е "нулева фактура", т.е. данъчната основа ще е нула и, съответно, няма да се дължи ддс.

За изписване на апартаментите, с които са обезщетени собствениците

Д-т с/ка 701 Приходи от продажба на продукция
     К-т с/ка 303 Продукция

       

Здравейте,
“друго лице в предвидените по закон случаи” са, например, съставителите на финансови отчети при обявяване на ГФО.
Вижте в ЗТр дали има възможност да регистрирате фирмата като упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно.
По т. 2
Ясно е,че при ВОП на стоки, получателят на стоки,което е все още данъчно незадължено лице, подлежи на основание чл. 99, ал. 1 от ЗДДС на задължителна регистрация.Но лицензът е покупка на услуга, а не стока.
Няма такова нещо като "все още данъчно незадължено лице" и това не е дребнаво придиряне, а много сериозен момент за правилното осмисляне на всички текстове на ЗДДС. Често погрешно се приема, че данъчно задължени са само регистрираните по ЗДДС лица. Не е така. Напомням, че:

Данъчно задължени лица
Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
(2) (Обявена за противоконституционна в частта относно думите "както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус" с РКС № 7 от 2007 г. - ДВ, бр. 37 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.
(3) Не е независима икономическа дейност:
1. дейността, осъществявана от физически лица по трудово правоотношение или по правоотношение, приравнено на трудово;
2. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) дейността на физическите лица, които не са еднолични търговци, за осъществяваната от тях дейност, уредена в закон, по управление и контрол на юридически лица.
(4) Данъчно задължено лице е и всяко лице, което инцидентно извършва възмездна вътреобщностна доставка на ново превозно средство.
(5) Не са данъчно задължени лица държавата, държавните и местните органи за всички извършвани от тях дейности или доставки и качеството им на орган на държавна или местна власт, включително в случаите, когато събират такси, вноски или възнаграждения за тези дейности или доставки, с изключение на:
1. следните дейности или доставки:
а) (изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) електронни съобщителни услуги;
б) снабдяване с вода, газ, електроенергия или пара;
в) превоз на стоки;
г) пристанищни и летищни услуги;
д) превоз на пътници;
е) продажба на нови стоки, произведени за продажба;
ж) доставки, извършвани с цел регулиране на пазара на земеделска продукция;
з) организиране или провеждане на търговски панаири, изложби;
и) складова дейност;
к) дейности на организации за търговско осведомяване, рекламни услуги, включително отдаване под наем на рекламни площи;
л) туристически услуги;
м) (доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) стопанисване на магазини, столове и други търговски обекти, отдаване под наем на сгради, части от тях и търговски площи, както и предоставянето на концесия за строителство, за услуга или за добив;
н) радио- и телевизионна дейност с търговски характер;
о) (нова - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) услуги, предоставяни от държавен съдебен изпълнител.
2. Доставки, извън тези по т. 1, които ще доведат до значително нарушаване на правилата за конкуренция.
(6) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данъчно задължено лице, което извършва и освободени доставки и/или доставки или дейности извън рамките на независимата икономическа дейност, както и данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на данък върху добавената стойност, са данъчно задължени лица за всички получени услуги.


Данъчно незадължено юридическо лице
Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данъчно незадължено юридическо лице е юридическо лице, което не е данъчно задължено по смисъла на чл. 3, ал. 1 - 5 и което извършва вътреобщностно придобиване на стоки.
Още 2 въпроса:
1. Ако фактурата от доставчика е за 30 000 лв., колко да е ДДС-то- 5 000,00 лв. или 6 000,00 лв.
Хайде да видим, колко е 20% върху 30 000. Изчислява се като се умножи 30000*20/100=6000

2. Ако получателят в България е нерегистрирано по ЗДДС лице, кой внася ДДС, след като и доставчика от Франция е нерегистрирано по ЗДДС лице в България?
Благодаря на включилите се!
Ако и двете фирми не са регистрирани по ЗДДС, ще се приложи чл. 97а във вр. с чл. 82, ал. 2, т. 3
По 20% ли да бъде начисленото ДДС в протоколите?И не виждам въобще смисъла от самоначисляване.В крайна сметка то нищо не се внася.Излиза 0% ДДС.
Обръщам Ви внимание, че не са "протоколите", а е един протокол.
Нищо не се внася, да, но може да погледнем и от друг ъгъл - нищо не се и приспада :smile1: Може би, в последното е скрит тайният замисъл на законодателя.
Прави се един протокол по чл. 117 и той се отразява в дневник продажби в периода на възникване на данъчното събитие, а в дневник покупки - в същия период или в един от следващите 12 по избор.
Тук има един материал, който би ориентирал наследниците:
https://www.tita.bg/page/354
Благодаря Ви! А лихвите по заема?
Лихвите се доход
Здравейте,
Връщането на заема не е доход за физическото лице и поради това не трябва да се декларира в справката по чл. 73.
Може и по двата начина. Както си изберете.
Щом таксите от този вид са договорени за сметка на клиента, то Вие, като доставчик, сте определили те да представляват част от стойността на доставката.
В този случай издавате фактура с начислен ДДС.
Ами защото отговаряме с "АКО" и въпросът не е ясен :smile1: