Хронологично, а може и по касови апарати и по дни.
Изискването е за обобщена информация за всички продажби за данъчния период.
Скрит текст :
тъй като промяната за 12-те месечни периода е от 01.01.2014 това значи ли, че включването им в рег опис важи само за ф-ри издадени преди 31,12,2013
Правото възниква с подаването на описа и то е, което се ползва в следващите 12 периода.
А фактурите може да са от преди 5 години дори (например за закупен офис) :smile1:
Здравейте Dakafirkova,

Ето текста, който ограничава възможността за кандидатстване за тази помощ:
Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
7. (нова - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) шест месеца - за еднократната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение, считано от края на месеца, през който е родено (осиновено) детето;
Благодаря за отговора. Това означава ли, че тези от 2007г. не мога да погася по давност вече, след като са закрити с плащания от 2013г./ аз ги виждам в справката с ПИК/. И още един въпрос: Тази погасителна давност отнасяли се за задължения от преди 01.01.2009г. ?
Което е заплатено е погасено и не може да има задължение, за да има приложение института на давността.
Погасителната давност е различна за различните задължения.
Можете да подадете с ел. подпис, ще Ви откажат и ще подадете отново след връщането на управителката.
Е това ли е отговора?
Не прочетохте ли какво съм публикувала по-горе, вчера в 20:04? Недостатъчно подробно ли е? :question:
Ако уточните кой детайл съм пренебрегнала, ще се постарая да отстраня пропуска.
Какво Ви кара да мислите, че имате ВОД?
Преди да питаш КАК да минеш през една врата, е необходимо да си отговориш ТРЯБВА ли да минеш през нея :smile1:
   "За да се определи данъчното третиране на доставките на стоки, следва да се определи мястото на изпълнение на същите с оглед разпоредбите на ЗДДС.

    Мястото на изпълнение при доставка на стока е регламентирано в чл. 17 от закона. Съгласно чл. 17, ал. 1 от ЗДДС мястото на изпълнение на доставка на стока, която не се изпраща или превозва, е мястото, където стоката се намира при прехвърляне на собствеността или при фактическото предоставяне на стоката по чл. 6, ал. 2. В ал. 2 на чл. 17 от закона е указано, че мястото на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.

    Видно от цитираните разпоредби, мястото на изпълнение при доставка на стока е в зависимост от това дали стоката, предмет на доставката, се превозва или не. Ако към момента на прехвърляне на собствеността върху стоката или към момента, в който се изпраща или започва превозът й към получателя, същата се намира на територията на страната, то и мястото на изпълнение на тази доставката ще е там, където се намира стоката – на територията на страната.

    При продажбата на стоки на контрагент от ЕС, в случай че същите се транспортират от или за сметка на лицето в качеството му на регистрирано по този закон лице, или на получателя от територията на страната до територията на друга държава членка, когато получателят е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка, е налице режимът на вътреобщностна доставка (ВОД), регламентиран в чл. 7, ал. 1 от ЗДДС.

    Следователно, за да е приложим този режим за дадена доставка на стоки, следва да са налице кумулативно следните условия:

    1.1. доставчикът е регистрирано по ЗДДС лице на територията на страната към датата на данъчното събитие. Изключение правят регистрираните лица на основание чл. 97а, чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от ЗДДС;

    1.2. получателят е регистрирано лице за целите на ДДС в друга държава членка към датата на данъчното събитие;

    1.3. предмет на доставката са стоки по смисъла на чл. 5 от ЗДДС;

    1.4. възмездност на доставката - определението на възмездност на доставката следва да се изведе по аргумент на противното на § 1, т. 8 от ДР на ЗДДС;

    1.5. транспортиране на стоките от територията на страната до територията на друга държава членка. ВОД е налице, както когато транспортът се осъществява от или за сметка на доставчика, така и когато същият е от или за сметка на получателя.

    Следва да се има предвид, че стоките трябва задължително да бъдат изпратени и транспортът на същите да започва от територията на страната и да завършва на територията на друга държава членка.

    По отношение на данъчната ставка разпоредбата на чл. 53 от ЗДДС определя вътреобщностните доставки като облагаеми доставки с нулева ставка на данъка.

    Документите, удостоверяващи извършването на вътреобщностна доставка, са определени в чл. 45 от ППЗДДС. На основание чл. 46, ал. 1 от ППЗДДС, ако данъчно задълженото лице не се снабди с горепосочените документи до изтичането на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът по доставката е станал изискуем, се счита, че доставката е облагаема със ставка 20%. За доставчика възниква задължението да начисли за тази доставка данък върху добавената стойност в размер 20 на сто чрез издаване на протокол по чл. 117, ал. 2 от ЗДДС. Протоколът се издава в 15-дневен срок, считано от последния ден на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем. С разпоредбата на чл. 46, ал. 4 от ППЗДДС законодателят е дал възможност на данъчно задълженото лице впоследствие, ако то се снабди с необходимите документи, да анулира издадения протокол и да коригира резултата в данъчния период. Корекцията се извършва в данъчния период, през който доставчикът се е снабдил с необходимите документи, като в дневника му за продажби за този период със знак минус се включва доставката, за която лицето е начислило данък на основание чл. 46, ал. 1 от ППЗДДС. За анулирането не се издава нов протокол, а същото се извършва чрез отбелязване върху протокола, издаден на основание чл. 46, ал. 1 от ППЗДДС, като се отразява обстоятелството, че е анулиран, датата, на която се извършва анулирането, основанието за анулирането, имената на лицето, което го извършва, и подпис на същото. Корекциите следва да намерят отражение и във VIES декларациите.

    Тъй като режимът на ВОД е изключение от общия режим на доставките, които като правило се облагат със стандартна ставка в държавата членка на доставчика, доказването на вътреобщностния характер на доставката е в тежест на доставчика. Органът по приходите, при наличие на представени от доставчика доказателства, визирани в чл. 45 от ППЗДДС, може да оспорва същите, като докаже тяхната недостоверност.

    За удостоверяване наличие на обстоятелства за ВОД е необходимо получателят по доставката да разполага с валиден идентификационен номер, издаден от друга държава членка. Валидността на идентификационния номер на получателя може да установите чрез справка в Интернет на следния адрес: www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/en/vieshome.htm.

    Липсата на валиден номер на получателя, издаден от друга държава членка при ВОД по чл. 7, ал. 1 от ЗДДС, води до третирането на тези доставки като такива с място на изпълнение на територията на страната и облагането им (ако са облагаеми такива) с приложимата съгласно чл. 66, ал. 1, т. 1 от ЗДДС ставка - 20%.

    Съгласно чл. 53, ал. 2 от ЗДДС документите, удостоверяващи извършването на вътреобщностната доставка, се определят с правилника за прилагане на закона. Доказването на ВОД е регламентирано с разпоредбите на чл. 45 от ППЗДДС.

    Съгласно същия за доказване на вътреобщностна доставка на стоки доставчикът следва да разполага със следните документи:

    - документ за доставката. Във фактурата следва да е посочен идентификационният номер по ДДС на получателя, издаден от държава членка, под който номер му е извършена доставката. Относно останалите реквизити на фактурата следва да се има предвид, че за тях важат съответно изискванията на чл. 114 от ЗДДС, като за основание за прилагане на нулевата ставка следва да бъде посочен чл. 53, ал. 1, във връзка с чл. 7, ал. 1, или 'вътреобщностна доставка' или 'ВОД';

    - документи, доказващи изпращането или транспортирането на стоките от територията на страната до територията на друга държава членка:

    а) транспортен документ или писмено потвърждение от получателя или упълномощено от него лице, удостоверяващи, че стоките са получени на територията на друга държава членка - в случаите, когато транспортът е извършен от получателя или от трето лице за сметка на получателя; в писменото потвърждение се посочват дата и място на получаване, вид и количество на стоката, вид, марка и регистрационен номер на превозното средство, с което е извършен транспортът;

    б) транспортен документ, удостоверяващ, че стоките са получени на територията на друга държава членка - когато транспортът е извършен от доставчика или от трето лице за сметка на доставчика.

    Регистрираното лице следва да отрази данъчните документи за извършените от него ВОД в дневника за продажби за данъчния период, през който са издадени, и в справката-декларация по ЗДДС. Заедно със справка-декларацията задължително се подава и VIES декларация за тези доставки за съответния данъчен период на основание чл. 125, ал. 2 от ЗДДС.

Допълнителни разяснения относно горепосочените данъчни режими са дадени в писма изх. № 24-00-27 от 21.04.2007 г. и изх. № 91-00-39/22.01.2009 г. на изпълнителния директор на НАП, които можете да се намерят в сайта на НАП на електронен адрес www.nap.bg."


                                                                                                       Из писмо на НАП

Цитирам Ви този текст, защото във въпроса не сте уточнили дали продавате тук стока на регистриран по ДДС клиент от ЕС, или извършвате ВОД.

Относно текста на фактурата при ВОД прилагате ал. 4 на чл. 114 от ЗДДС:
Скрит текст :

Прилага се при ВОД , услуги по чл.21 ал.2 и всички останали доставки, за които доставката е облагаема, мястото е извън страната и има платец на данъка в друга държава членка.

По директива текстът на английски е : "Reverse charge"
Скрит текст :

В дневник продажби ВОД се отразява като се записва сумата на ДО в колона 20.





Здравейте.
Аз искам да попитам мога ли да се запиша и след като взема еднократната помощ да прекъсна или съм длъжна до края да си уча?
Доколкото ми е известно, висшето образование все още не е задължително.
А от въпроса Ви съдя, че вече не представлява и ценност...

Времената наистина много се промениха... През 1986 г. спечелих конкурс за редовна аспирантура и същевременно родих. Интересно: беше през социализма, но не ми се полагаше майчинство, след като съм аспирантка. И така, не взех изобщо лев помощи или майчинство за единственото си дете. Сега ми хрумна, че сигурно има много малко българи, отгледани без пари от държавата.  :smile1:
За какви консумативи става дума и каква връзка имат с освободената доставка?
Осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, т.7 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по чл. 6, ал. 2, т. 3 от Кодекса.
В случаите, в които по договора не е договорено възнаграждение, осигурителни вноски не се дължат - няма доход :noexpression:.
Не виждам защо да не ползва ДК за велосипедите.
Приравнявам ги на диванчета в офиса, телевизори и т.н., за които няма никакъв спор. :smile1:
Лицето прави авансови вноски само на едно от основанията.
Когато, освен като ЗП, подлежи на самоосигуряване на друго основание, вноските се правят върху 420 лв.
В края на годината се определя окончателен размер на осигурителния доход за получените доходи на различни основания, но "регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност."

Документите за патентна дейност се падават в съответната община. От там ще Ви разяснят какво да предствите, в зависиост от това, каква точно дейност ще развивате.
а VIES декларация подава ли се
Не. VIES декларация се подава за доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
Услугата не е ВОД. ВОД е доставката на стоки от една държава от ЕС до друга. За да е налице ВОД, обикновено доставчикът и получателят са регистрирани по ДДС в две различни държави членки и стоката задължително се транспортира от една държава членка на ЕС до другата. Но и тогава не всяка доставка на стоки е ВОД. Вижте чл. 7 от ЗДДС. :smile1:

При доставка на услуга начисляването на данък зависи от мястото на изпълнение на услугата. Хотелиерските услуги са с място на изпълнение адреса на хотела (най-просто казано). Чл. 21, ал. 4, т. 1, "в" от ЗДДС:
Скрит текст :


В рамките на общността няма прилагане на нулева ставка.

За оказване на рекламна услуга се прилага общото правило за определяне мястото на извършване на услугата по чл. 21, ал. 1 и 2 от ЗДДС.

Услугата е с място на изпълнение извън територията на страната и не се начислява ДДС, ако:
-  получателят е данъчно задължено лице, установено извън България (независимо дали в държава членка или в трета страна);
- получателят е данъчно незадължено лице, установено извън Европейския съюз.
Ако при Вас по счетоводни данни задължения и плащания са обвързани и документално обосновани, не мисля, че трябва да привеждате счетоводните салда към салдата по единната сметка. Тя е предмет на счетоводството на НАП.
 
Осчетоводявам 609/401 с общата сума нали?
:good:
Давностният срок по вземания за трудови възнаграждения е три години:
Скрит текст :
Здравейте,

Запазва се редът за погасяване на най-старото задължение от един и същи вид - разноски, главници, лихви. Това означава, че можете да избирате вида на публично задължение, което да бъде погасено с дадено плащане, но не и поредността на погасяване в рамките на един и същи вид задължение.

Преди да внасяте суми за погасяване на осигуровки, ако имате такива, които подлежат на погасяване по давност, следва да подадете заявление за отписването им и чак след отписването им, при внасяне на суми по този вид задължение, ще се погасява най-рано възникналото от съответния вид.

При наличие на задължения от 2007 до 2013, няма начин да се погасяват суми за 2013, без да са отписани по давност задълженията за 2007 и без да се погасени ефективно тези за 2008 - 2012.