Не виждам капани:

Скрит текст :

Или увеличаваме СФО с погасени по давност задължения, или ги отписваме и формираме счетоводен приход.


На ред 21 се посочват декларираните вноски, а на ред 23 - внесените и то, не които мислите, че сте внесли, а тези, които са отразени от НАП.
Здравейте OBRAZ,
Доходите от наем на етажната собственост, изплатен от фирма, се облагат с окончателен данък, а не авансово по тримесечия:
Скрит текст :
Данъкът е 10 на сто (чл. 46 от ЗДДФЛ) и се внася от фирмата, която го удържа при плащането на наема в срок до края на месеца, следващ тримесечието на изплащането на дохода:
Скрит текст :
Домоуправителят няма ангажименти по въпроса :smile1:
Ползуване на платения годишен отпуск
Начин на ползване

     чл. 172. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части и се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година, за която се полага.

Ред за ползване
     чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) До 31 декември на предходната календарна година работодателят утвърждава график за ползването от работниците и служителите на платения годишен отпуск за следващата календарна година след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. Графикът се изготвя така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага. Данните, които се съдържат в графика, и редът за неговото изменение се уреждат с наредба на Министерския съвет.
          (2) Работникът или служителят е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната го-дина, за която се полага.
          (3) В случай че в периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят се намира в друг отпуск, той може да ползва полагащия му се платен годишен отпуск по друго време в рамките на същата календарна година.
          (4) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.
          (5) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.
          (6) Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя.
          (7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:
               1. по време на престой повече от 5 работни дни;
               2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;
               3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) в случай че до определената в графика по ал. 1 начална дата за ползване на отпуска работникът или служителят не е поискал ползването му.
          (8) Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е по-искан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.
          (9) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

Отпуска се полага за времето да края на годината и се ползва по график.
Може да опитате със следното:

Б дава заеми на А с отделни договори за заем заемни средства под 15000 лв. (ЗОПБ изисква сделките да са под 15000). Така напълвате касата на А и зачиствате касата на Б.

В края на годината правят протокол за прихващане на задълженията на Б към А по фактурите и на А към Б за заемните средства. Отразявате прихващането.
Ще Ви се изплати отпуск при напускането за 20:12*4=7 дни
В новата фирма ще имате право на 20:12*8=13 дни
Приемаме , че фирма А продава на фирма Б.
В коя фирма касата е с голяма наличност и в коя е на червено?
Аз бих отчела фактурата във с-ка "Вземания по съдебни спорове" срещу кредитиране на "Доставчици".
В същата сметка бих натрупвала всички разноски по делото и като го спечеля ще я закрия с "Присъдени вземания", която от своя страна се закрива при получаване на присъдената сума.
А има ли изпълнително дело по наказателното постановление?
Иначе се прилага давност по ЗАНН:
Скрит текст :
Няма колона за внесен данък, защото едно е да го внесеш, друго е в единната сметка да се разпредели. Вие мислите, че сте внесли този данък, а то е покрито друго задължение :smile1:
Не е проблем.
И аз подавам в НСИ всичко от моя ел. подпис, а на фирми, които си имат ел. подпис за НАП, им подавам декларациите през техния ел. подпис.
И това е от години...
От НСИ се взема само вх.№.
Да внесе парите в брой в банковата Ви сметка :good:
Като може и Вие "технически" да го свършите от негово име. Вземате парите, пишете платежно с пояснение, че е по ф-ра еди коя си, издадена от "Вашата Фирма", а наредител сте Вие като физическо лице от името на фирмата на клиента.
Ако в миналия период е начислен на разход и отразен в счетоводния и данъчния резултат, то тази година просто закривате висящия разчет.
Ако не е начислен през 2011, то сега го начислявате и признавате разхода. Разходите за данъци, определени като задължителни с нормативен акт, се признават за данъчни цели. В увеличение ще посочите частта на начислената лихва (неустойка).
Искам да ви попитам реално за микро предприятията дългите фермани наречени Оповестявания четете ли ги?


Честно казано, не ги чета, защото знам как ги съставям. Правя си труда да създам матрица в началото за дадена фирма и после в годините следва копи-пейст, защото счетоводната политика не се променя и само вмъквам новите данни от отчета :smile1:
Скрит текст :
Доставката е освободена.
Не пише дали има значение възмездна или безвъзмездна е тя.
Ако не е съставен АУАН до 1 (2) години - не може да се започне административно производство.
Ако в срок е издаден АУАН, но не е издадено НП в 6 месечен срок, административното производство се прекратява.
Ако в срок са издадени АУАН и НП, но глобата не е платена или принудително събрана, давността, която може да се прекъсва с изпълнение е двугодишна, а абсолютната е 3 годишна.

Пак заповядайте :smile1:
 Съгласно чл. 5, ал. 1 ЗОПБ при извършване или допускане извършването на нарушение на чл. 3 ЗОПБ нарушителят се наказва с глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е физическо лице, или с имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е юридическо лице. При повторно нарушение чл. 5, ал. 2 ЗОПБ предвижда размерът на глобата да е 50 на сто от размера на направеното плащане, а на имуществената санкция - 100 на сто от размера на направеното плащане. По смисъла на § 1 ЗПОБ “повторно” е нарушението, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което лицето е било наказано за същото по вид нарушение. Актовете за установяване на нарушенията се съставят от органите на НАП, а наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на НАП или от оправомощени от него длъжностни лица. Съставянето, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на ЗАНН.

Не се образува административнонаказател но производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

Образуваното административнонаказател но производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Когато акт е съставен:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:

а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Признаването на прихода не е категорично обвързано с паричния поток на заплащането.

Виждам, че става дума за някаква услуга.
Бих препоръчала на колегата 999777 да поразгледа СС-18 и да прецени на база стандарта.
Скрит текст :
Сестра Ви извършва покупка на кола и ако я продава в течение на 1 година доходът от продажбата е облагаем.
Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване.
Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа.
Когато няма придобит доход, няма задължение за подаване на декларация.