Не  е задължително, вписаният като управител в търговския регистър едноличен собственик на капитала в ЕООД, да сключва ДУК и да се осигурява по такъв договор. От това следва, че няма санкции за нещо, което не се изисква по закон. :thumbup:
Даже е препоръчително да се осигурява като СОЛ. И да не забрави да си подаде ОкД5 когато започне да осъществява дейност! :smile1:
И аз поддържам мнението на свои с едно уточнение - запитването да е към социалното подпомагане, а не към НАП.
Страна по договора е СОЛ (или не) в качеството му на физическо лице. То не може да ви издаде фактура, а документ с реквизитиете по чл. 7 от ЗСч. Такъв документ е, примерно, приходната квитанция. Вие си пишете РКО, с който осчетоводявате изплащането на парите от касата.
Скрит текст :
Но нали от тази год. няма изискване за прекратяване и НАП не приемат ОКд5/това е казано от служител от НАП /
От НООСОЛБГРЧМЛ:
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.01.2012 г.) При започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, се подава декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице, в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството. Декларация за прекъсване на дейността не се подава за периодите по чл. 9, ал. 2, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване.
........................ ........................ .......
чл.9, ал.2, т. 5 от КСО:
5. (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на малко дете и периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, през които не са имали право на парично обезщетение.
........................ ........................ ....
Оставям на Вас да прецените дали и какво да подавате. Успех!
Права си, моя е грешката :(
Щом и ти така го тълкуваш, значи съм спокойна, че сме на прав път.  :give_rose:
ОКд5 от 2012г не се подава за прекъсване. Подавам Д-я №1 за прекъсване осиг. от 24.09.12г.Не трябва ли да се подаде ОКд5 само за ЗО след 1-2 дни?
ОкД5 се подава при деклариране прекратяването на дейността. Щом прекратява дейността, отпада задължението да се дамоосигурява. След 2 дни възобновява дейността с нова ОкД5 и декларира, че ще внася замо ЗО. Само с Д1 как ще прекратите основанито за осигуряване на СОЛ? Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година, с подаване на декларация по образец до края на месец Януари на съответната година, но не и през годината. За това ви предлагам да прекратите дейността и да я възобновите с нов вид осигуряване. Вие сами преценете как да постъпите.
ТАЗИ СМЕТКА НЕ СЕ ПОПЪЛВА, КОГАТО ПОЛУЧАТЕЛЯТ НА ДОХОДА ОТ ДРУГА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ Е САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ И Е ДЕКЛАРИРАЛО ТОВА ОБСТОЯТЕЛСТВО С ПИСМЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПРЕД ПЛАТЕЦА НА ДОХОДА
Това пише под Сметка за изплатени суми?!
dalila, може и да бъркам, но тези бележки не са ли по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ?
И ако са, то има проблем със "заглавието"?
Максималният размер на дохода върху който се внасят осигурителни вноски е 2000 лв. съгласно ЗБДОО за 2012 г. За всички доходи над тази сума не се дължат ОВ.
Скрит текст :
Тъй като при вас и двата източника на доход са от еднакъв порядък, ще се осигурява само по-сключения по-рано ДУК.
Подайте ОкД5 за прекъсване с дата от 26.09 и като подаде документите за пенсия - ОкД5 с датата на заявлението в НОИ за възобновяване на дейността вече само със ЗО.
Всичко е правилно и естествено РКО за плащането.
Всяка фирма, регистрирана по българското законодателство е свободна да избира дали да наема персонал или не.
   irenabrili, прочети НСОРЗ. Класът си е задължителен като плащане ако работника отговаря на условията за него.
Благодаля, Таня-ЛС.  :bow: Чела съм НСОРЗ и аз винаги съветвам фирмите да плащат клас. Някои колеги, обаче, твърдят, че като го няма в КТ и не е задължителен, а пожелателен. Сега вече ще ползвам твоя отговор и ще мога уверено да си защитя позицията. :thumbup:
Само да попитам кратичко - ако в частна фирма ти отказват клас...след време можеш ли да си го поискаш по надлежния ред?
Ако не е уговорено в индивидуалния трудов договор не мисля, че може да бъде поискано. Казано простичко, класът не е отпаднал, но не е и задължителен.
Мисля, че по удачно е да бъде в приходи за бъдещи периоди. Иначе в баланса ще попадне в други задължения...което никак не ми се вижда логично.
Така е. Не обърнах внимание, че става дума за гаранция от една година. :blush:
Само на служителите в държавната администрация ли отпада клас прослужено време или на всички работници и служители?
Само за държавната администрация.
 Нали свободните професии са по ЗДДФЛ?
Да. Опитайте отново, трябва да ви се получи.
По някоя разчетна сметка. Например, 492 "Разчети за гаранции".
Благодаря за точния отговор
Остана само един детайл - трябва ли ориг документ - бълг фактура да бъде изпратена на клиента?
Тук вече ме затрудни, признавам  :smile1:
Практиката ми по въпроса е от време когато пишех фактурите си на кочан (не на компютър) и оставях оригинала и втория екземпляр в кочана. Не съм пращала оригинала на клиентите, защото за тях документ е инвойсът.
Издаването на инвойс не се изисква от българското законодателство. Той се издава за удобство на чуждестранни митничари, данъчни, получатели на стоки и услуги. Номерата могат да не съвпадат с номерата на фактурата. Инвойсът е първичен, но не и самостоятелен счетоводен документ и дублира съдържанието на фактурата. Ако не дублира фактурата буквално, трябва минимум да съдържа номер, дата, индивидуализация на доставчика и получателя (име, регистрационен и/или ДДС номер, адрес), описание на стоката ( в т.ч. наименование, мярка, количество, ед. цена и сума), обща сума, условия на доставка и срокове на плащане.
Има в нета безплатни програми за издаване на инвойси - желаещите могат да ги ползват за улеснение.
Колкото до пращането - инвойсът може да съпровожда стоката или да се изпрати по факс, по куриер, по ел.поща...