Право на избор имат всички физически лица, регистрирани като ЗП (не е задължително да се регистрирани по ЗДДС)
Скрит текст :
До 31.01.2014 е срокът за подаване на декларация от регистрираните по ЗДДС ФЛ-ЗП само за тази година
Скрит текст :
Да не отварям нова тема ще попитам тук. Пускането на фирма (ЕООД) в дейност видях, че сте писали, че се обявява в 7дневен срок в НАП. При наличието на фактура за покупка на движимо имуществото от фирма регистрирана по ДДС, в държава членка на ЕС, в този 7 дневен срок не би трябвало да има проблеми при възстановяването на ДДС-то нали?
При спазване на срока няма да имате проблем :smile1:
Годишната данъчна основа на дохода от продажба на дялове е равна на облагаемия доход, т.е. той не се намалява с внесените или дължими осигурителни вноски (чл. 33, ал. 3 и чл. 34 от ЗДДФЛ)
Е, чак "целия"... :smile1:
Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.
Здравейте,
1. Въпрос на личен избор е дали ще регистрирате дружеството с 2,00 лв. капитал или ще предвидите сума, необходима за стартиране на дейността.
2. За начало на дейност се приема първият сключен договор, първата издадена фактура, първият назначен работник, или обобщено - първото Ваше разпоредително действие, имащо отношение към дейността на дружеството. В седемдневен срок ще трябва да подадете в НАП декларация за започване на дейност и да се регистрирате като самоосигуряващо се лице. На първо време ще дължите осигуровки върху 420 лв., които са 123,06 лв. при осигуряване за всички рискове.

Най-доброжелателно Ви съветвам да намерите счетоводител, който да поеме решаването на подобни въпроси.
Успех! :smile1:
Ако обобщим, поетапно се подават:
1. Първи болничен – подава се само болничния и декларация за банкова сметка, ако преди това не е била подавана;
2. Втори болничен – подава се само болничния;
3.Трети болничен – подава се болничния, Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и 51 от КСО (приложение 1 към чл. 3, ал. 3 и 4) и акта за раждане;
4. След това се подава Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни (приложение 2 към чл. 4);
5. След като изтекат 410 дни се подава Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО (приложение 3 към чл. 5).

dalila Ви е посочила от къде да изтеглите приложенията.

Леко раждане и щастливо майчинство! :flowers:


Според мен, заедно или поотделно, все са ІІ-ра категория.
Закрийте салдото през 2013. Какво друго?! Нито се отразява на финансовия резултат, нито е фундаментална грешка... :smile1:
Може ли чрез заявление за погасяване по давност по реда на чл.171, ал.1 ДОПК да се погасят данък сгради и такса смет?
Може.
Косвено намира отражение чрез финансовия резултат.
В ОПР се отчита в раздел ІV на приходите - Други приходи, в т.ч. приходи от финансирания.
Аз мисля, че осигуровките намаляват годишната данъчна основа на дохода от трудови правоотношения. Наетото лице, докато е в неплатен отпуск продължава да е в трудово правоотношение и не виждам аналогия със ЗОВ на безработните.

Съгласна съм с тълкуването на ХХХХХ, защото съответства на духа на закона. По същия начин с личните вноски се намаляват доходите на СОЛ от трудови правоотношения, доходите на ЕТ...., но нямам аргумент под формата на "буква от закона", нито имам практика по въпроса.


Годишна данъчна основа
     чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишен текст на чл. 25 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Годишната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения се определя, като облагаемият доход по чл. 24, придобит от данъчно задълженото лице през данъчната година, се намалява с удържаните от работодателя задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице, по реда на Кодекса за социално осигуряване и на Закона за здравното осигуряване, както и с внесените в чужбина задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице.
Здравейте,
Какво ще е осчетоводяването зависи от параметрите на проекта, но при всички случаи субсидиите се осчетоводяват и оповестяват в ГОД.
Проблематиката е застъпена в СС-20.
Според мен, безсрочното пълномощно за подаване на СД по ЗДДС не поражда ангажимент. Такъв съществува само по силата на някакъв вид облигационно правоотношение - догвор, например.
А как се убеждавате, че трябва да подадете нулева СД за даден месец? Така, както е подадено искане по чл. 77 без знанието Ви, така може и да е осъществена някаква сделка...
На Ваше място при тази ситуация не бих подавала каквито и да било справки и декларации, защото няма гаранция, че ще са достоверни. След като нямате връзка със собствениците, от къде сте сигурни, че не извършват дейност?
Най-добре се свържете с управителя и питайте имате ли някакъв ангажимент към фирмата.
За да се обяви в ликвидация, очевидно са представили и баланс към 24.10.2013г.
Ако ликвидацията не е приключила в края на отчетния период, се изготвя финансов отчет, съгласно приложенията в СС 13 и приложение съгласно СС 1, в което се оповестяват сумите на задълженията кьм кредиторите, които са получили и не са получили вземанията си през отчетния период.
НАП ще го "видят" посредством Д1.
Не обърнах внимание, че ДМА е напълно амортизиран.
Вашите записвания в този случай са правилни.
Д-т 411           5 000
         К-т 702         5 000

Д-т 702           5 000
Д-т 609           5 000
         К-т 205        10 000 

Скрит текст :
Ако изплащате сумите през декември, очевидно дължите осигуровки и трябва да се удържат по двата договора.
Но, ако изплащате сумите след 01.01.2014, ще сте под МРЗ. :smile1: