Здравейте и аз да попитам - мога ли да сключа граждански договор за съставяне на финансовия отчет при положение, че работя в друга фирма на ТД и не съм регистрирана като свободна професия? П.с. отговарям на другите изисквания.
Никакъв проблем :good:
Ще Ви изплатят възнаграждението със СИС и ще Ви издадат служебна бележка за удържаните осигуровки и данък.
То май Вие ще трябва да си изготвите документите  :smile1:
Мисля, че не е, защото заплатата не се начислява и изплаща на деня на подписване на споразумението.
От данъчна гледна точка не е проблем.
Може да се очаква, че няма да получи помощ по СЕПП за тези земи и най-вероятно, ако е на отчитане по чл. 29а от ЗДДФЛ, ще излезе на загуба.
Здравейте! За да не отварям нова тема, ако може тук да попитам: Дали може ЕТ да дава под наем мпс на ФЛ, собственик на ЕТ-то?
Между ЕТ и неговият собственик не могат да се сключват правни сделки като между две различни лица, защото те са едно лице. ЕТ е физическо лице, регистрирано като търговец, имащо възможността да развива търговска дейност.
Майката може да дари сумата на сина си с договор за дарение и тогава той дори няма да плаща данък дарение, защото даренията по права линия не се облагат. Но ще трябва да отчете сумата като приход от дарение.
Може да се сключи договор за заем. Тогава майката ще трябва да подаде декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, защото в т.5 на ал. 1 на същия член се казва, че физическите лица са длъжни да декларират:
"5. (нова, ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) предоставените/получените парични заеми, както следва:
а) непогасената част от предоставените парични заеми през данъчната година, ако размерът им общо надхвърля 10 000 лв.;"
В увеличение са целите счетоводни амортизаций,в намаление данъчните амортизаций,които са начислени на стойността на активите,платена от нас.Но така се дублира амортизацията,която не се признава за разход-един път съм я пратила в печалбата с 753/704 и втори път я давам в увеличение -счетоводни амортизаций.
Прилагате:
Приходи и разходи, отчетени по повод на дарение, свързано с данъчен амортизируем актив
 Чл. 68. Счетоводните приходи и разходи, отчетени по повод на дарение, с което е намалена историческата цена при определяне на данъчната амортизируема стойност на актива, не се признават за данъчни цели.

Ще дадете тази сума (от операцията на признатото финансиране 753/704) в намаление на финансовия резултат.
Попълвате в помощната справка "Други увеличения и намаления на счетоводния финансов резултат по реда на ЗКПО" в колона "Б" - Намаления на ред 19. Справката не се прилага към ГДД.
В ГДД сумата отразявате в справката за преобразуване на счетоводния финансов резултат в колона "Б" - Намаления на ред 13.
Вие по МСС ли сте?
Може да

498 / гр. 70 - 2016 г.

411 / 498   - 2017 г
         4532

501 / 411

Това е! :-)
По кой текст от ЗДДС може?
Само това ли е изискването за СП?
Не е само това изискването, но то е достатъчно като отрицателен отговор на въпроса на питащия  angela sof .
Има Наредба за командировките в страната.
Няма възможност за издаване на обща заповед. Отговорността за изпълнението на една заповед е персонална и не може да бъде колективна - няма как 10 човека да носят отговорност, че един не е дошъл на обекта.
Дори без нощувки при командироване се полагат дневни пари.
Данъкът става изискуем на датата на данъчното събитие и тогава възниква задължението той да се начисли. А данъчното събитие възниква на датата на прехвърляне на собствеността върху стоката или извършване на услугата. :smile1:
Препоръчвам да отделите време за първата тема от видео семинара на НАП. Отговаря точно на Вашия въпрос.
Здравейте,
За да извършва една фирма дейност като специализирано счетоводно предприятие, в предмета на дейност трябва изрично да се съдържа следният текст:
"счетоводни услуги, данъчни консултации, организиране на счетоводно отчитане и съставяне на междинни и други финансови отчети по реда на Закона за счетоводството"
Защо да не се ползва данъчен кредит за разходите за консумативи и ремонт, ако има право на такъв?!
Разбира се, че може да се ползва и то по избор - или въз основа на пътни листа, или според достоверно изчислено пропорционално потребление за лични нужди и за икономическата дейност. За потреблението за лични нужди се издава протокол за самоначисляване по чл. 117, който се отразява в дневника за продажбите.
Здравейте,
По ВОД данъкът не е изискуем при авансовото плащане. Анулирайте фактурата, като неоснователно и погрешно издадена - оставете само инвойса към клиентите.
Не е грешно.
Може да си направите аналитичност "Нерегистрирани доставчици от ЕС"  :smile1:
Правилно сте се насочили, че при получаване на доставка от нерегистрирано лице от ЕС няма ВОП и поради това не следва да отразявате фактурата в дневниците по ЗДДС.
Вече как я осчетоводявате е въпрос на възприетата счетоводна политика. Аз вземам операция:
Д-т Стоки
   К.т Доставчици
Транспортът на стоки е услуга и се подчинява на разпоредбите на закона, отнасящи се за облагането на услуги.
При получател на доставката местно българско данъчно задължено лице, място на изпълнение на услугата е при получателя, тоест в България, тъй като тук е регистриран получателят на услугата. Начисляваме 20% ДДС по общите правила на ЗДДС.
Протоколът се отразява и в двата дневника и има нулев данъчен ефект, като задължително е отразяването му в дневника за продажбите в месеца на издаването му и може да бъде включен в дневника за покупките в следващите 12 месеца.
Когато регистрирано по ЗДДС лице е получател по облагаема доставка, която ще се ползва за извършване на облагаема доставка, лицето има право на данъчен кредит.
При ревизия НАП могат да изследват всякакви въпроси, свързани с дейността на ревизираното предприятие.
Не ми се е случвало, обаче, да излизат извън рамките на заповедта за възлагане, защото това не ги ползва при изготвяне на РА, с който отчитат изпълнение на задачата.