Не би следвало да има значение на какво основание го освобождавате сега. Има значение само това да сте го освободили повторно преди да са се навършили 9 месеца от последното назначение.
Все пак бихте могли да се обърнете към териториалното поделение на НОИ и да поставите въпроса с конкретни дати.
Помолете счетоводителя по настоящата ви месторабота да прецизира осигурителния ви стаж.
По приблизителни изчисления вие ще придобиете право на обезщетение за болнични и майчинство някъде в края на декември - началото на януари.
Ползвайте калкулатора на сайта:
http://www.kik-info.com/calculators/staj-all.php
За периодите на 4 часа - този за осигурителен стаж.
За периода след 20.07.2012г., ако сте на 8 часа - този за трудов стаж.
Ако ви назначат в друга фирма и ви освободят по член, различен от цитираните, ще имате право на обезщетение от НОИ в случай, че имате 9 месеца осигуряване за безработица от последните 15 месеца преди съкращаването.
Право на парично обезщетение според трудовия стаж и на база брутно трудово възнаграждение имате ако сте съкратена на някакво основание извън чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда.
Здравейте,
Изтривате ред 3 и ред 9, защото вие приспадате от ДДС, а данъчните прихващат с други задължения. По този начин Ви отпадат и редовете с "чуденките"... :smile1:
По нататък попълвате ред 11 с приспаднатите суми.
Попълвате  в ред 12 в колоната за октомври -  239,84.
На края пишете общата сума за възстановяване - 239,84 лв.
Не е задължително даването на аванс нито за командировки в чужбина, нито за командировки в страната.
Здравейте,
Като физическо лице, което не е регистрирано като земеделски производител, но продавате собствени непреработени или преработени продукти от селско стопанство, подлежите на облагане по ЗДДФЛ (Закон за облагане доходите на физическите лица).
Съгласно чл.29, т.2, буква „а” от ЗДДФЛ облагаемият доход на физическите лица, които не са търговци по смисъла на ТЗ, се формира като придобитият доход се намалява с разходи за дейността в размер на 40% за доходите от производство на преработени или непреработени продукти от селското стопанство, включително доходите от производство на декоративна растителност. Този данък се определя и внася авансово като се удържа от фирмата, която е изкупила продукцята Ви, при изплащането на дохода.
Ако сте с група инвалидност над 50% дължите данък при доход над 7920 лв, ако такъв е получен от началото на годината от различни източници.
Ако следва да Ви се удържа данък и да се внася авансово, фирмата платец трябва да го направи и да издаде за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл.43 от ЗДДФЛ сметка за изплатени суми и служебна бележка. В нея се попълват и дължимите осигуровки, които също се внасят от фирмата.
До 30 април 2013 г. Вие ще трябва да декларирате получения доход с подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ, но това не е на дневен ред в момента.
Сега се обърнете към фирмата, изкупила продукцията Ви, която трябва да оформи посочените по-горе документи. :thumbup:
Няма законова причина да Ви отказват. Давността се прилага по искане на длъжника, а не служебно.
Повече по въпроса прочетете тук:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3148.0.html
Сърдечни благодарности за бързите отговори! :bow:
Много ми помогнахте с това "синтезе", да сте живи  и здрави! :air_kiss:
Един чичо е навършил години за пенсия (на 67 е) и има необходимия трудов стаж. Не иска да се пенсионира, защото щяла да му бъде ниска пенсията. Съкратили са го по чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ. Засилил се е да ходи на борсата за една година.
Това възможно ли е? :(
Живее в нашето село и иска съвет от мен. Не, че ще го спази... Бях го посъветвала да се пенсионира, щом са му вдигнали мерника и да си вземе шесте заплати по чл. 222, ал. 3 от КТ.
Моля, дайте мнение. :give_rose:
Всичко хубаво и на Вас, madimid! :smile1:
Съгласно чл.160 ал.1 от КТ по искане на работника или служителя, работодателят може да разреши ползването на неплатен отпуск, независимо от това дали е ползвал или не платения си годишен отпуск.

Съгласно чл.160 ал.3 Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет.

Ползването на неплатен отпуск по чл.160 КТ се инициира от работника/служителя, като неговото волеизявление трябва да бъде предствано в писмен вид, като адресирана до работодателя молба, съдържаща желание за предоставяне на неплатен отпуск, периода посочен от дата до дата и продължителността определена в работни дни.

За времето в неплатен отпуск, работникът/служителят не получава трудово възнаграждение, парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване или друго парично плащане.

За това време лицето не дължи социални осигуровки, а само здравни. Тежестта им в определени случаи се поема от работодателя, а в други – от работника. Вноската за здравно осигуряване е изцяло за сметка на осигуреното лице – когато неплатеният отпуск е по негово желание.

Това е регламентирано в чл. 40, ал. 1, т. б от ЗЗО:

Скрит текст :
Фактурите, които се издават от нерегистрирани по ЗДДС лица, трябва да отговарят на изискванията, посочени в чл. 7 от ЗС:
Скрит текст :

За регистрираните по ЗДДС лица важат изискванията, посочени в чл. 78 от ппЗДДС:
Скрит текст :
 Бях пропуснала това, написано от irena , добре нали земеделските производители ,които произвеждат непреработена продукция не правеха изравняване на дохода ?  :(
Регистрираните ЗП не правят годишно изравняване на дохода за тази дейност, но в първоначалото си питане никъде не сте уточнили това. В общия случай, ако са ЗП и СОЛ и на друго основание, както във Вашия случай (собственик на ЕООД), изравняване се прави (виж КСО):
Скрит текст :

А собствениците на ЕООД, които се осигуряват като самоосигуряващи?
Предполагам, че с горното отговаряме и на Вашия въпрос.
Не чакайте да ви отговорят, а отидете и проверете какво са направили по преписката. Заринати са с преписки и вашата може да си отлежава в някоя купчина. Когато отидете лично, може и пред вас да направят корекцията.
Глоба няма да имате.
Уведомете писмено НАП и поискайте корекция на грешката. Най-добре е да занесете писмото и да го изведете в деловодството, а след ден два да проверите на кого е разпределено за изпълнение и да отидете лично с молба да оправят грешката по-бързо.
Няма какво да изравняват.
Осигуровките са удържани и внесени и по ТД, и по ГД.
Авансови вноски не са правени.
до края на 2010 се дължаха, вече - не
Мерси Далила :bow:
И върху това обезщетение не би следвало да се дължат осигуровки така ли?


Има много подробно разискване по аналогичен казус във форума. аз лично застъпвам мнението, че се дължат осигуровки.
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3509.0.html