Какво не е ясно?

При положение че се анулира документ (фактура или известие към фактура) след периода, в който е издаден, той се включва във файла "PRODAGBI.ТХТ" на издателя, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак. Документът се описва в дневника за покупки на получателя във файл "POКUPKI.ТХТ" на получателя, касаещ данъчния период, през който е анулиран документът, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак.
Точно това е правилният начин.
Скрит текст :
Здравейте,
Ако фирмата не е регистрирана по ЗДДС, няма пречка да издава фактури към трети страни за услуги.
Трябва да следите оборота си по чл. 96 от ЗДДС.
Зависи как се облага. Ако е на база НПР не  е необходимо, защото няма задължение да съставя ГФО. Но ако прилага чл. 29а от ЗДДФЛ, трябва да подаде ОПР в статистиката и няколко други формички като тогава срокът е 30,06,2021 г.
Ако се плаща в брой няма проблем да е в четвърто тримесечие и да си го внася наемодателя. В този случай просто сменете договора. При плащане по банка няма как да стане.
За фактурите с ДДС подкрепям отговора на tanqbgr.
За разпределянето на разходите в Приложения 2 и 3 зависи с какъв предмет на дейност е регистрирано ЕТ.
Ако не е регистрирано като ЗП, то през ЕТ няма да минават приходите и разходите от тютюнопроизводство, а само тези, които са от търговията извън него. Те ще формират резултата в Приложение 2.
В приложение 3 ще приложи 60% НПР, ако ЗП не е избрал да се облага по чл. 29а от ЗДДФЛ.
ДДС декларацията се подава през ЕТ за всички получени и издадени фактури.
Да допълня само, че ще трябва да следите оборота си за регистрация във Великобритания, който е 85 000 GBP (97 382 EUR).
Здравейте,
Към края на 2020 г. то не е разполагало с парите, но вече е имало задължение.
Тъй като няма никакви данъчни последствия от това деклариране, изпълнете желанието на клиента  :smile1:
Здравейте,
Лицето не е получило доход и не е приложим критерият на ЗДДФЛ за заверяване на сметката.
От каква гледна точка задавете въпроса?
Здравейте,
Ако сте по НСС направете си справка със СС-7.
Според мен също е поток от оперативна дейност:
"15.6. Изисквания при попълването на отчет за паричните потоци, изготвен по прекия метод:
а) в статия "Парични потоци, свързани с търговски контрагенти" се посочват всички входящи и изходящи парични потоци, произтичащи от търговски взаимоотношения на предприятието със:
- клиенти и други дебитори, включително получените парични аванси;
- доставчици и други кредитори, включително предоставените парични аванси;..."
Благодаря за тълкуванието, то потвърждава че аванса е актив и имам право да използвам ДК след регистрацията в първия данъчен период.
Благодаря.
Все пак преценете според ситуацията. ДДС от аванса не Ви се губи, защото ще получите със сигурност фактура за доставката.
Същото като за ЕС:
Скрит текст :
Здравейте,
Мисля, че всичко е точно :good:
Здравейте,
Никъде не се забраняват сделките със свързани лица. Единствено се изисква те да са с параметри, каквито биха били с несвързани лица. Аз бих се подплатила с оценка на наема от независим оценител. И нищо повече.
Здравейте,
Преди да правите тези записвания:

1. Имало ли е плащане към доставчика, от когото сте закупили складовото помещение и как е отразено? Ако е висяло като вземане, вероятно е било закрито на разход и е намерило отражение в намаляване на финансовия резултат. Тук вече има счетоводна грешка, която подлежи на корекция по СС-8, защото разход не е имало, а е придобит актив.
Тогава ще приложите операцията 304/122, но без да намесвате данък върху печлбата, защото:
Чл. 75 (6) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Алинеи 1 - 4 не се прилагат по отношение на данъчния финансов резултат и данъчното задължение върху него за тази минала година, за която към 1 януари на годината на откриване на грешката са изтекли поне 6 години.

2. Ако не е минало плащане през дружеството и не е отчитано на разход при отписването му, вземете операция
304/501 за сума под 10,000.00 лв., каквато, предполагам, е сумата на въпросното складово помещение, закупено от ФЛ през 2005 година.
С тази операция няма да "изкривите" и тазгодишния баланс, защото просто ще преобразувате един актив в друг.
Няма защо да намесвате нито сегашна, нито натрупана печалба зорлем. И ще е по-вярно и честно от всякакви други гимнастики. Помислете и си дайте сметка, че придобиването на актив не е разход, не намира отражение в ОПР, а само в баланса.

Все пак, когато изправяме счетоводни грешки, добре е да имаме едно наум, че СС-8 третира отразяването на финансовия резултат в ОПР, а не всяка допусната грешка.
Освен това отношението към собствения капитал също трябва да е грижовно, защото неразпределената печалба е задължение на дружеството към собственика и не следва да мислим, че нейното намаляване е безобидна счетоводна операция.
Да, ама резултатът от "намирането" на актива ще е чист приход преди да се формира и приход от продажбата му. Много ще се "замогне" дружеството  :wink1:
Не изпълнявайте устни съвети на данъчни. Само писмени предписания.
И правете справка със Закона.
Имала съм проверка по възстановяване в която данъчна ми твърдеше, че оборотката ми не била вярна, защото сумата по кредитния оборот по 70-та група не ми съвпадала с дебитния оборот по 411. Е, аз и отговорих писмено през системата за електронен обмен на НАП що е то ДДС и има ли почва у нас, като обърнах внимание в частност какво отражение има върху нЕкои обороти  :smile1: Не се обади повече и възстанови кредита.
Здравейте,
Нямате основание да начислявате ДДС от периоди преди регистрацията. Вие не сте предоставили валиден VAT номер на доставчика и той погрешно Ви е включил във VIES декларацията. Проблемът не е Ваш.
След като се отпишат задълженията по давност и се увеличи финансовия резултат, те отпадат ли и от баланса като пасив?
След като се отпишат счетоводно заедно с преобразуването, отпадат от баланса.
Ако само се приложи нормата на чл.46 за преобразуване, но без да се отписват, тогава си остават до вземане на решение за отписване.