Здравейте wytny,

Въпросът Ви не е точно по темата, но предполагам сте отправили запитването тук от бързане във връзка с наближаващите срокове за декл. по чл. 55.
Доходите от наем не са дейност, която обуславя възникване на задължение за осигуряване. Следователно, върху тях не се дължат осигуровки по КСО.

Правилно намалявате брутния доход с 10% НПР, защото това е законния ред за изчисляване на облагаемата основа:
      чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи.

След като съсобствениците са трима, всеки от тях трябва да получи СИС и сл. бележка за частта от наема, който е получил. И - да, трябва да ги включите по отделно в справката по чл. 73 и да ги предупредите, че всеки един от тях следва да подаде ГДД по чл. 50.
Ако павилно съм Ви разбрала, фирма от ЕС Ви превежда пари за изработката на рекламни материали, които Вие раздавате тук с цел реклама на продаваните от фирмата стоки. Т.е. рекламните материали не напускат страната.
Спаред мен правилното е да фактурирате рекламна услуга, за която не начислявате ДДС на основание чл. 86, ал. 3 (място на изпълнение извън територията на страната) във връзка с чл. 21 , ал. 2 (мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност). Имате обратно начисляване.
При фирма А :
- намаляване на задължението по кредита към банката
- възникване на задължение към фирма Б

При фирма Б :
- възникване на вземане от фирма А

Не давате информация какъв е точно договора и за това Ви отговарям принципно.
Конкретните сметки зависят от сметкоплана, с който работите.
Чия собственост е обекта?
Покупката на ДМА е нормална стопанска операция, която може да е на лизинг или да се плати наведнъж. Не би трябвало сама по себе си да буди съмнения и да е повод за нарочна проверка. :smile1:
Благодаря  :give_rose:

Тъй като за пенсионери не се дължат такива вноски, този текст не засяга определянето на данъчната основа, нали така?

За пенсионери - брутният доход намален с 10% НПР е облагаемият доход.
Въпросът със собствеността не е лъжица за нашата уста :laugh:
Аз единствено исках да обърна внимание, че е важно на кого се води имота по данъчна партида, защото от там може да произтече проблем. За данъчните собственици са тези по партидата и е безмислено с тях да се водят беседи на тема "собственост". Лично мнение - не ангажирам никого с него :smile1:
Има подробно становище на НАП по въпроса.
Основните предпоставки са сумата на лизинговите вноски да превишана пазарната стойност на автомобила и с договора да не се прехвълят всички рискове и икономически изгоди от ползването му.
За такъв автомобил се ползва ДДС за гориво, части и т.н. без доказване, че се ползва за основната дейност.

А какво е "хомологация 1"? :blink: 
възложителят ми изплаща и суми въз основа на предоставени документи за разходи за командировки и подобни разходи. Разходооправдателните документи, които имам (за хотел, билети и прочие) са на името на възложителя.

Следва ли да ги декларирам като облагаем доход, предвид че приспадам от хонорара си норм.-признати разходи.


Не, не следва да декларирате цитираните суми като облагаем доход, защото по ЗДДФЛ те са необлагаем такъв:

Необлагаеми доходи
     чл. 13. (1) Не са облагаеми:
........................ ........................ ......................
               23. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения

Dura lex, sed lex! :smile1:
Доходите от лихви по предоставен заем са доход от други източници.
Облагането им е регламентирано в чл. 35-36 от ЗДДФЛ:
Скрит текст :
Не се признават НПР (то просто няма такива!!!)
Не се правят авансови вноски и съответно не се подава декл. по чл. 55 (авансово се облагат само доходите от заплата, стопанска дейност и наем).
Данъчната ставка е 10% върху годишната данъчна основа по чл. 36.
По чл. 40, ал. 5 от ЗЗО вноски за ЗО внасят безработните  (8%*210 = 16.80 лв).
Ако междумременно са получавали хонорари над МРЗ и са им удържани вноски или са били задължени да внасят ЗОВ по друг повод, на края на годината се прави изравняване на осигурителния доход.
Скрит текст :

Кои общини към коя ТД на НАП са можете да видите от страницата на НАП
http://www.nap.bg/page?id=24

Декларацията по чл. 55, която се подава от получателя, се подава по неговия постоянен адрес.

Четвъртата вноска се декларира и внася с декларация по чл.50 до 30.04?   :thumbup:
Здравейте,
Винаги препоръчвам правната форма да следва икономическото съдържание и от тази гледна точка за мен по-добрият вариант е да се регистрира ЕООД, което в последствие може да приеме съдружник и да се трансформира в ООД.
Ако все пак регистрирате ООД и единият съдружник не полага труд в дружеството, включително управленски, той не е длъжен да се осигурява. Все пак осигуряването възниква в резултат на някяъв вид дейност. Но имайте предвид, че по тази тема много се спори и главно от органа по приходите.
При ООД и ЕООД не се довнасят осигуровки върху размера на печалбата. На изравняване подлежи осигурителния доход на онези самоосигуряващи се лица, които получават доходи на различни основания. Печалбата е от значение за минималния праг за осигуряване през следващите години, но не и при новосъздадено дружество.
Не извършвате ли дейност като ЗП?
Ако е отпаднало основанието за регистрацията като ЗП, няма да си подновявате зеленото картонче в служба Земеделие.
След като искате да се регистрирате като ЕООД, подавате документи в АВ.
Естествено при тази промяна регистрацията по ЗДДС не подлежи на "прехвърляне". :smile1:
По-интересно е какво данъчно събитие е в основата на КИ.
1. Предоставят Ви стоката безплатно (намаляване на данъчната основа до нула)?
2. Развалят договора и Ви връщат парите?

Към biborana:
Принципно сте права, но това което казвате касае наследствените имоти.
Имоти, придобити по време на брака чрез закупуване, независимо на кого се водят по НА, се водят в данъчното и на двамата съпрузи. Личен опит. Съпругът ми не е вписан в НА на имот закупен по време на брака, защото е чужд гражданин и се изисква разрешение на МФ за покупката на НИ в Б-я, но данъчната партида е на двамата по равно по причина, че имотът е закупен по време на брака.
Нещата не изглеждат чак толкова лоши.
1. Правилно сте превели удържаните данъци по сметката на ТД на НАП на фирмата наемател, защото тя като платец на дохода е длъжна да преведе данъка именно по нейния адрес.
Скрит текст :

2. С декларацията също нямате проблем, защото, ако се вчетете в нея без паника, ще видите, че на реда за чл. 37 пише: Окончателен данък по чл. 37 и 38 от ЗДДФЛ с изключение на данъка, посочен в т. 3 и 4 А доходът от наем е точно по чл. 37, т. 4. Значи, правилно е включен към реда за чл. 44 - доход от наем.

На мен нещата ми изглеждат като ЛИПСА НА ПРОБЛЕМ. :flowers:

За последното тримесечие срокът е 31.01.2014 г.
Ирена , според мен дори и клииента да не е рег. по ДДС в Австрия то пак не се дължи ДДС от страна на българската фирма . Нали изискаването на чл.18 ал. 1 на регламента е да има доказателства ,че действително е ДЗЛ
Нали точно това съм написала, но с други думи:
Ако клиентът Ви също не е регистриран по ДДС, въпреки че мястото на изпълнение на доставка е на територията на България, доставката не попада в обхвата на облагаемите доставки по съгласно чл.12, ал.1 и не е обект на облагане с ДДС, съгласно чл. 2, защото Вие не сте регистрирани по ЗДДС.

Написала съм го така за да подчертая, че когато получателят е данъчно не задължено лице, мястото на изпълнение на услугата е мястото на независимата икономическа дейност на доставчика. И вече когато и доставчикът е нерегистриран по ЗДДС, пак не се начислява данък, но на друго основание. :smile1:
Кои са страните по наемния договор?
Ако клиентът е регистрирано по ДДС лице в Австрия и извършвате услуга към него, трябва да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС, защото данъкът се дължи от получателя на услугата:
Скрит текст :

Вие не трябва да начислявате ДДС във фактурата, а трябва задължително да запишете като основание за неначисляване :

Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.2. Обратно начисляване.

The delivery is not a subject of VAT taxation in Bulgaria in accordance with art 86, par. 3 in connection to art.21, par.2. Reverse Сharge.

Ако клиентът Ви също не е регистриран по ДДС, въпреки че мястото на изпълнение на доставка е на територията на България, доставката не попада в обхвата на облагаемите доставки по съгласно чл.12, ал.1 и не е обект на облагане с ДДС, съгласно чл. 2, защото Вие не сте регистриране по ЗДДС.


Зависи дали апартаментът е придобит по време на брака.
Ако е придобит преди това - собственост е на единия съпруг.