Ами! Остави го така. Привлича вниманието...
Като онези рекламни трикове с табелите с обърнати надписи :smile1:
Привет :wave:

Мисля, че масово стои този надпис, но не е ясно какво искат да ни съобщят с него. Как може да извършим неправилно плащане, след като не избираме какво и колко да платим?
А и 01.15 тепърва предстои, та може да го броим за неприето.... :wink1:
притеснява ме това, че е трябвало да подам декл по чл55 за начислен данък за ноември и декември
Да не говорим за месеците от началото на 2013.

Нали няма платен доход?
Защо тогава да начислявате данък?
За държавната помощ не съм сигурна, че трябва да се включи в облагаемия доход. Но и не намирам основание да се изключи от него. :(
А за субсидията - да, приспада вноските за тримесечието:
Скрит текст :
Здравейте,
В какъв смисъл "кашата май стана голяма"? Какво Ви притеснява?
Ако има договор за наем е логично разходът за наема да бъде начислен в съответния период. Данъкът, дължим от физическото лице върху доход от наема, ще се внесе и декларира при изплащането на наема от ЕООД-то. Ако към 31 декември на отчетния период наемът не бъде изплатен, няма да се признае за данъчни цели, а ще бъде признат в периода на изплащането му (чл. 42 ЗКПО).
Разходът за лихви по банкови кредити се признава за данъчни цели и с него не се преобразува финансовия резултат.
Да, за субсидията подава.
А каква е тази държавна помощ за пропаднали площи?
Задълженията могат да "излизат" в НАП по един от следните два начина:
1. Подадена декларация от задълженото лице.
2. Ревизионен акт на приходната агенция.
Следвайте указанието на методоложката. :thumbup:
Да, има различни тълкувания, защото има много неопределени понятия.
Никъде в законодателството не е направена категорична разлика, нито е дадено разграничаващо определение на "субсидия" и "помощ". В следствие на това се започват едни безкрайни препращания към стандарта за отчитане на държавните помощи, към стандарта за СС и т.н.
Същевременно в самия ЗДДФЛ не е ясно дефинирано понятието "доход".

А декларация по чл. 55 се подава от платец или получател на доход, който подлежи на авансово облагане. :smile1:

За мен, субсидията по мярка "Единно плащане на площ" е обвързана с дейността на земеделеца, следователно е облагаема по чл. 29, следователно по силата на чл. 43 подлежи на авансово облагане, следователно същото се декларира по чл. 55 .

Облагаемият доход формирате по съответната разпоредба на ЗДДФЛ в зависимост от това земеделският производител регистриран ли е като такъв или не (приспадат се 60% или 40% НПР), непреработена или преработена СС продукция произвежда и т.н.

Вие пишете, че конкретният стопанин  получава облагаемия си доход след приспадане на 60% НПР. Значи, облагаемата част от субсидията от 1400 лв. е 560 лв. и дължимият авансово данък е 56 лв. Същите се посочват в декларацията по чл. 55 за първо тримисичие и се внасят до 30-ти април.
Според мен, в Приложение 3, таблица 2, код 03.

Обосновавам се:
Попълва приложението за доходи от друга стопанска дейност, защото на човека му е предоставена субсидия "за земя". Т.е. той е показал извършена обработка и на тази база е получил субсидията. В колоната за "вид произведена продукция" попълва това, за което са били заявени площите. Попълва и колоната за "площ в дка", защото субсидията се плаща на единица площ и така се отчита. Възможно е да няма приходи от произведената продукция, може дори изобщо тя да е погинала, но това не отменя факта, че земеделецът е извършвал дейност и то стопанска.

Същевременно, не виждам къде в приложение 6 би намерила място получената субсидия, в кой код?
Как да го разбирам-да въведа същата фактура със знак минус със сгрешената сума и след това същата фактура с правилната сума в дневника за м.април 2013г.- така ли е?
Да, така е.
В самият договор трябва да са описани начините на неговото прекратяване.
В приложение 3, таблица 2.
Можете да анулирате фактурата и да издадете нова.
Болничният си е болничен.
За какви привилегии питате, че нещо не схващам въпроса?

Закрилата по чл. 333 се прилага в случаите, когато трудовият договор се прекратява по инициатива на работодателя с предизвестие поради частична ликвидация, съкращение на щата, намаляване обема на работата, при липса на качества на работника или служителя за изпълнение на работата, при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях и без предизвестие - при дисциплинарно уволнение.
Закрилата се изразява в това, че преди уволнението следва да се вземе разрешение от инспекцията по труда за всеки отделен случай.

До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие, като закрилата по чл. 333 не се прилага.

Попълвате декл. по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ.
В част І маркирате т. 2.1, в т. 3.1 пишете 2013, в т. 3.2 маркирате І-во тримесечие.
В част ІІ попълвате данните на получателя на дохода.
Дължимият данък нанасяте в част ІV, ред 1, колона 4.