Значи, да си преговорим:

Чл.65  (12) (Предишна ал. 11, изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът, който предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, са задължени да удържат по чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4, се внася в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък.

Добро начало е, че сте си дали сметка за разликата в данъчното третиране на ремонтите, от една срана, и подобренията, от друга. :smile1:

http://qwerty1/3749-promeni-v-zdds-za-2013-g-ae-remont-i-podobrenie/
по коя разчетна сметка  ги осчетоводявате  ? 

602/401 - Доставчици
Нали доставят консултация. Но тъй като им се плаща на мига (иначе адвокат няма и "добър ден" да каже) - директно 602/501
Ако ги включвате в цената на облагаемата доставка, то те са облагаем оборот.
Ако префактурирате банкови комисионни като отделна доставка, несвързана с основната Ви дейност, не би следвало да ги включвате в облагаемия оборот:
Скрит текст :
Според мен, от 01.12.2013 - "(6) Когато данъчният амортизируем актив престане да се ползва за дейност, за която се формира данъчен финансов резултат, същият се отписва от данъчния амортизационен план от началото на текущия месец."
Здравейте, искам да помоля за компетентно мнение! Неплатени осигуровки по трудов договор и за самоосиорено лице за 2006- 2008 г. давностния срок трябва да е изтекъл през 2014г. Какви са процедурите  ? Какво заявление трябва да се подаде в НАП?
Следва да подадете заявление до компетентната ТД на НАП.
Прилагам формуляр :smile1:
Кой на кого ще продава?
Какъв е статусът на страните по ЗДДС?
В ОПП намира отражение в раздел "В" - Парични потоци от финансовата дейност, т. 2 - Парични потоци от допълнителни вноски и връщането им на собствениците.
Ако се облага по ЗКПО, т.е. е избрал да се облага по чл. 29а, то - да.
Към Боряна:

По въпроса за доказаване на дохода от продажбата на акции не е необходимо да се търси плащането за да се признае облагаемия доход.

Чл. 33. (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

и още:
Придобиване на доходи
     чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:
               1. плащането - при плащане в брой;
               2. заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;
               3. получаването на престацията - за непаричен доход.
          (2) В случаите на продажба, замяна или друго възмездно прехвърляне на права или имущество по чл. 33, ал. 3 доходът се смята за придобит към датата на прехвърлянето.
Аз намирам, че има разлика между "безвъзмездно предоставяне" (без определена цена на заема под формата на лихва) и опрощаване.
Здравейте,

1. По първия въпрос, мисля, че може бащата да опрости заема (няма нищо незаконно) и да се приложи чл. 46, ал. 1, т. 4 от ЗКПО:
Скрит текст :

2. По втория въпрос договорът за покупко-продажба на акциите и извлечение за получената сума би следвало да са достатъчни :hmmm:
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) управителите, прокуристите и контрольорите на търговски дружества и на едноличните търговци, синдиците и ликвидаторите, членовете на управителните, надзорните и контролните съвети на търговските дружества, както и лицата, работещи по договори за управление на неперсонифицираните дружества;

Чл 4, ал. 1 т.7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) управителите и прокуристите на търговски дружества и на еднолични търговци и на техните клонове, членовете на съвети на директорите, на управителни и надзорни съвети и контрольорите на търговски дружества, синдиците и ликвидаторите, както и лицата, работещи по договори за управление на неперсонифицирани дружества

Спрямо СОЛ, управляващ ЕООД по регистрация, лично аз не съзирам промяна.
Да кажат колегите.
благодаря ви ! каква трябва да е тази декларация която адвоката издава  за СОЛ има ли  образец
Не. Свободен текст.
Не пишете на какъв етап от производството по ликвидация сте.

Собствениците разпределят остатъчното имущество за сметка на ликвидационния капитал, ако той е с положително (кредитно салдо) и записванията са:

Дебит с/ка от гр. 10 Ликвидационен капитал при несъстоятелност и ликвидация

   Кредит с/ка от гр. 50 Парични средства

   Кредит с/ка раздел 2 Сметки за дълготрайни активи

   Кредит с/ки раздел 3 Сметки за стоково-материални запаси


Проблемът на фирмата е грешното начисляване на данъка, ощетяване на работника...
Е, не е чак толкова укоримо, особено като вземем предвид намерението на законодателя да въведе подобно "ощетяване" с последващо "възстановяване" от следващата година за минималната заплата  :smile1:
Адвокатите са СОЛ. Издават като документ Договори, които се плащат в брой. Аз ги осчетоводявам 602/501. Трябва да им искате и декларация за СОЛ. Включвам ги в справката по чл. 73.
Е, не е чак толкова трудно :smile1:
Като лице с над 50% от близо 10 години съм си възстановявала така данък. Подаваш декларацията и ако е по ел. път до месец ти го връщат по банковата сметка. Ако не е електронно - до към юни.
Като счетоводител от години, съм възстановявала ефективно и много пъти ДДС. Имам впечатление, че процедурата е добре отработена, рутинна и .... не боли :wink1: За това се чудя на колеги, които бягат от тези възстановявания.
Няма ли да има глоба за работодателя?
Защо? Аз не съм срещала глоби за надвнесен данък :smile1:
Бих Ви препоръчала първия вариант - издайте му сл. бележка и дори му попълнете ГДД по чл. 50. Ще си приложи решението от ТЕЛК и ще му възстановят данъка. :thumbup: