За да поучава обезщетение при бременност и раждане, жената трябва:
1. Към момента на излизане в отпуск да е осигурена за ОЗМ. В този случай условието е налице.
2. Да е осигурявана общо 12 месеца за ОЗМ през живота си до този момент. Може от различни работодатели, по различно време с прекъсване, за по няколко месеца или дни... Важното е сумата да е 12 месеца. Това вие ще го изчислите.
3. Да е излязла в съответния отпуск. Това е от лекаря.
свои, мисля, че въпросът е за неотправено предизвестие,  а не за неспазен срок на предизвестието. Неотправеното предизвестие при съкращение по чл.328 си е ачик основание за оспорване на съкращението в съда. А за неспазен срок при отправено предизвестие - да, дължи се обезщетение по чл. 220.
Така мисля аз. :smile1:
ДТМ, гласувах с  :no:, защото я имаше анкетата.
Ма не е ясно защо си я пуснал, след като в КТ чл.328 се отнася точно до "Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие" и до нищо друго. :(
Теоретично, правото на пенсия се придобива с навършване на определена възраст и осигурителен стаж. То не се удостоверява от НОИ с издаването на решението. Би следвало да можете 24 часа след прекъсване на осигуряването, да можете да подадете ОКд-5 с "пенсионер съм и не желая да се осигурявам". И да внасяте само ЗОВ.
Но нямам представа как стои въпросът на практика. :smile1:
Мисля, че отговорът на този въпрос се съдържа в отговора на друго подобно твое питане ето тук:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3112.msg15155/topicseen.html#new
Оказа се че няма да ми е необходим. Може ли да погледнете и тук http://www.kik-info.com/forum/index.php/topi3103.0.html

Не разбрах.
Какво да погледнем и къде?
Здравейте,
Значи вие сте прекратили осигуряването си като СОЛ от 01.12.2011, възобновили сте го от 05.12.2011 (това вече е отразено, макар и със закъснение, за което са ви глобили) и от това следва, че за периода от 01 до 05 декември не дължите осигурителни вноски. За периода след 05.12 дължите вноски според подадената декларация за избран вид самоосигуряване. Вие сте избрали да не се осигурявате по КСО, защото сте придобили право на пенсия и дължите само здравни вноски.
Да сте се осигурявали някога по ДУК? Ако не сте, ако сте се осигурявали като СОЛ и това е отразено в персоналния регистър на основание подадените Д1, какво кара началничката да определя, че трябва да се осигурявате по ДУК и то за целия декември, при положение, че през декември имате и 5 дни без дейност?
Всичко това звучи безумно, но по-важно е да помислим как да постъпите.
Аз бих поискала от началничката официално разпореждане за определянето на минимална пенсия за неопределен период (до получаване на тълкувания от НАП и НОИ? А тя не е ли НОИ?) и бих обжалвала разпореждането в законния срок. Щом тя ще пише – пишете и вие!
Да, и предварително бих се снабдила от НАП с удостоверение за задължения, което да приложа към обжалването. Така че, първо внесете ЗОВ за декември, подайте си Д1 (ако не сте подавали), поискайте си удостоверение за задължения и атакувайте началничката. Някой беше казал, че атаката е най-добрата отбрана.
Дано и по-компетентни по осигуряването колеги се включат по темата!
Здравейте,
Като регистриран ЗП вие сте задължително осигурен по чл. 4, ал. 3, т. 4 от КСО. На основание чл. 54а, ал.1, т. 3 от КСО не можете да получавате ПОБ.
Скрит текст :
За 2012 г. сумата за "закупуване" на един месец осигурителен стаж е 74,76 лв.
Ако не ви достигат точно 12 месеца сумата ще е 897,12 лв.
Като самоосигуряващо се лице - пенсионер има право да избира дали да се осигурява по КСО или не. Работата му по ТД и осигуровките по него нямат нищо общо с осигуряването му като СОЛ.
1. Зависи по кой член е била извършена регистрацията. Уточнете  и ще ви дадем конкретен отговор.
2. На 8 часов работен ден не може да има ТД под МРЗ, т.е. под 290 лв.
Задължителното осигуряване по чл. 40 от ЗЗО си е категорично регламентирано.
И сега как се осигурява този собственик в ЕООД?
Според приложеното писмо, в което е цитиран КСО:
  2. Собственик на ЕООД, който не е сключил договор за възлагане на управлението на дружеството и/или няма определено възнаграждение във връзка с управлението на дружеството, подлежи на задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт (фонд „Пенсии”) на основание чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО.
И понеже е пенсионер, може да приложи чл. 4 ал. 6 от КСО и да се осигурява по желание, т.е. да пожелае да не се осигурява.
Аз така мисля.... ::)
В първоначалния си въпрос не бяхте уточнили, че е пенсионер. Аз имам такова ЕООД и собственика-пенсионер се осигурява само по ЗЗО. Вноската е 33,60 лв. на месец. Но това означава, че му се пуска Д1 всеки месец и Д6 до 30 април веднъж годишно за предходната година. В ОКд-5 е маркирано "пенсионер съм и не желая да се осигурявам", но това касае осигуряването по КСО, който дава такава възможност съгласно чл. 4, ал. 6 от същия. Обаче в ЗЗО чл. 40, ал. 1, т.2 е регламентирано, че лицата по чл. 4, ал. 3 ,т. 2 от КСО (какъвто е вашият случай) са задължени да се осигуряват здравно.
Изредих ви нормативните основания, за да се аргументирате пред собственика и да не остава той с убуждението, че вие му предлагате кофти вариант. Просто няма варианти.  :smile1:
Според мен не е правилно. Собственикът на ЕООД-то е задължен да се осигурява като СОЛ от момента на възникване на дейността на дружеството до момента на прекратяването и. (чл. 1 , ал.1 от НООСЛБГРЧМ.
Осигуровките се удържат и внасят от възложителя. И също до 10-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението по извънтрудовото правоотношение. Внасят се в ТП на НАП по местоживеене на лицето. По ЕГН.
Колега, ето ви по спешност становище на НАП:

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2898.0.html
Здравейте, ще карам по ред:

Увод: Заплащането по ГД е определено като "възнаграждение по извънтрудово правоотношение" и се явява "доход от друга стопанска дейност", който се облага по чл. 29, ал. 1, т.3 от ЗДДФЛ.
Скрит текст :

По т.1: приложима е разпоредбата на чл. 43, ал. 1 от ЗДДФЛ
Скрит текст :
Това означава, че данъка се удържа и внася от платеца, но не и когато получателя е декларирал, че е СОЛ.

По т.2: Сроковете за внасяне на авансово удържания данък са 10-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението по ГД. Но тъй като има въпрос относно внасянето на данък от платеца и от получателя, това е уредено в чл. чл. 65-68 от ЗДДФЛ.
Скрит текст :

По т.3: отговорът се съдържа в отговора по т.1
 :smile1:
В нашия случай заплатите са начислени, осигуровките не са преведени и заплатите не са изплатени.
Значи с код 2
Д6 с код 2 ли трябва да се пуска/ начислени ,но неплатени/  ???
Доколкото разбрах, не се плащат навреме осигурителните вноски, а не заплатите. Код 2 в Д6 се отнася за начислени, но неизплатени възнаграждения. Вие за кое питате?