Най-общо, за доказване на ВОД са необходими:
1. Фактура на български език
2. Инвойс
3. Транспортен документ или потвърждение от получателя, че стоката е приета от него.
И да не забравите да отразите доставката във VIES декларация.
Най-добре да каже Таня-ЛС, но аз мисля, че датата на сключването трябва да предхожда тази на започването и в ТК да се впише датата на започването.
Ще обясня:
1. Работникът трябва да започне след подадено уведомление по чл. 62;
2. Някои програми за ТРЗ изискват датата на сключване и датата на започване да не съвпадат.
Но съвсем не съм сигурна, че това е вярното.
Да каже някое ТРЗ - те по ги знаят тези неща... :hmmm:
Мисля, че разходът е от 50 лева месечно, защото се отнася за цялата година, а не само за месеца, в който е извършено плащането.
Няма защо да начислявате данък. :smile1:
На око - от 25.07.2009 до 25.07.2012 са 3 години, равни на 1г. и 6м.
Е как от 26.07.2012 до 21.08.2012 получавате 1д и 4 часа? :(
Трябва ли да заверя този договор за заем пред нотариус и как се декларира и от двете страни?
Можете да го заверите пред нотариус, но не е задържително.
ЕООД не го декларира, а го отразява в счетоводството си. Физическото лице го декларира с ГДД.

Може ли процента на договора на заема да е различен от този от банковия, т.е. по висок от банковия и разликата трябва ли да се отразява и декларира някъде?
Може процентът да е по-висок от банковия и това обстоятелство не подлежи на деклариране.

Също така и за юридическото лице искаме заема да мине като разход, как може да стане това и по какъв начин ще е законово?
Заемите не са разход, а привлечен капитал. Разход ще са извършените с тези средства покупки за дейността на дружеството, платените заплати и осигуровки (без вашите лични).

Физичекото лице трябва ли да издава някакъв документ за вноските?
Плащането на погасителните вноски е достатъчно да документирате с разходен касов ордер (ако е в брой), който се издава на името на ФЛ и то го разписва при получаване на парите. Или, ако ФЛ има банкова сметка, превеждате по нея вноските.
Ако сте само СОЛ в ЕООД или ООД и не получавате възнаграждение за положен някакъв труд в дружеството, както и ако нямате доходи, получени на други основания - нищо не изравнявате. Осигурявате се върху избран от вас доход. Какво сте избрали се вижда от информацията в Д1, която подавате ежемесечно.
Този цитат отговаря на въпроса "какви авансови вноски да изберем като СОЛ, ако искаме да се осигуряваме на реалния си доход"? Защото можем да се осигуряваме по избор и на максимума, определен със ЗБДОО и на тази сума ще ни заверят осигурителната книжка.
Дължимите авансови осигурителни вноски на самоосигуряващите се лица се изчисляват върху избран осигурителен доход. Той не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица, и по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определени със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната година.
А задължението за годишно изравняване е съвсем друго нещо. То е за следните категории лица:
1. СОЛ, упражнявали трудова дейност и придобили доходи за съответната година.  Техният годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания или определения с влязъл в сила ревизионен акт по ДОПК облагаем доход от съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.  Когато с данъчната декларация за предходната година са декларирани доходи, получени за извършена дейност през минали години, или е определен с влязъл в сила ревизионен акт по ДОПК по-висок или по-нисък облагаем доход, се подава и коригираща справка за осигурителния доход за съответната година в срока на подаване на данъчната декларация.Окончателните осигурителните вноски се дължат върху годишния осигурителен доход в размерите за фонд „Пенсии”, допълнително задължително пенсионно осигуряване и здравно осигуряване.
2. Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители се осигуряват върху минимален осигурителен доход в размер на 240 лв. Тези от тях, които произвеждат непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.
3. Лицата по чл. 40, ал. 1, т. 5 от ЗЗО - които не са осигурени на друго основание, и внасят здравноосигурителни вноски за своя сметка, дължат здравноосигурителни вноски авансово върху месечен осигурителен доход в размер на 210 лв. В случай, че тези лица са получили през годината доходи, подлежащи на данъчно облагане, съгласно данните от данъчната декларация /например доходи от наем или друго възмезднно предоставяне за ползване на права или имущество, и/или  доходи от авторски и лицензионни възнаграждения/, те следва да извършат годишно изравняване на осигурителния си доход в Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към годишната си данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. В случай, че лица по чл. 40, ал.5, т.1 от ЗЗО не реализират доходи, подлежащи на данъчно облагане през годината, не следва да извършват годишно изравняване.
4.  Лицата, извършващи дейности, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за мести данъци и такси, определят окончателен размер на осигурителния си доход по общия ред, независимо от факта, че не определят данъчна основа за облагане по Закона за данък върху доходите на физическите лица. Те са задължени да представят и Справката за окончателния размер на осигурителния доход  /Таблица 1 и Таблица 2/ към годишната си данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ , както и декларация обр. № 6 „Данни за дължимите осигурителни вноски” от Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г.
Осигуровките се изчисляват към момента на получаване на плащането по гражданския договор и се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца на плащането. И да - щом вече е пенсионер, ще дължи осигуровки като такъв.
На практика повечето колеги просто залепят дневните и месечните отчети на съответната дата в книгата. :thumbup:
Ако я промените със задна дата, съдейки по първоначалната информация, ще се превиши МОД и ще трябва да коригирате не само РПВ, но и Д1 и Д6 и да довнасяте осигуровки.  :hmmm:
Може би е най-добре да я промените от първия възможен месец, за който още не сте начислили заплати и не сте превели осигуровки... :smile1:
Изписване:
702/1 или 702/2/ 304/1 или 304/2 и т.н.
Пак информацията е недостатъчна, но вие и сама може да си изчислите осигуровките в следния калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php
Зависи дали лицето, получило хонорара е осигурено и на какво основание. Има значение и размерът на хонорара. Дайте повече подробности, за да ви се отговори.
Имам следния въпрос
Граждански договор за пенсионер за1 месец /септември/ без никакви други договори ,какви осигуровки трябва да плати при сума на договора 90лв? А ,ако е пинсионер по възраст и инвалид?
 
Нищо не плаща.
Отидете на калкулаторите за граждански договор в този форум и ще се убедите.
Имам това.
Виж дали ще ти свърши работа! :smile1:
В крайна сметка можеш да ползваш основата и да си го преработиш по свой вкус!
стажа може и да е прекъснат, не е задължително да са 6 последователни месеца - правилно ли съм разбрала
Да.
Няма пречка да ги оформите с една сметка за изплатени суми.
Това е наредбата, по-нова няма.
Като изплатени суми за работа по извънтрудови правоотношения.
Те ще си подадат ГДД, а вие - справка по чл. 73.