Да уточним:
1. Подавате декл. по чл. 55 за получен доход от стоматолог, който му е преведен от здравна каса.
2. Какво искате да попълвате в Част ІІІ "Данни за упълномощеното лице"?
3. Категорично в Част ІV попълвате
- платец на доход, ако стоматолога изплаща някому доход и при това удържа авансово данък
- получател на доход - за получените доходи, за които дължи авансова вноска.
Да коригирам ли справката, никъде не намерих, че трябва да се записва брутната сума
На Ваше място бих я коригирала, за да не бие на очи като различна по сравнение със справките на всички останали фирми. Не сте ли съгласни, че има логика в това, да декларирате в колоната "Изплатен доход" цялата сума, от която после е "Удържан данък" в следващата колона?
Разбира се, най-добре е да постъпите така, както Вие прецените. :smile1:
Прочетете внимателно Приложение 3. :smile1:
В Таблица 2 са отделени нерегистрираните като ЗП лица, които не са и търговци. Попълвате данните за получените доходи от продажба на пшеница с код 05 и за субсидията с код 03.
Приложение 3 следва текста начл. 29 от ЗДДФЛ. Просто физическото лице, земеделски производител, но нерегистриран, отговаря на текста на буква "а" т. 2 от ал. 1 на чл. 29:
   
Скрит текст :
И ние имаме същия случай, но в Справката по чл.73 сме включили получената сума и удържания данък .
И направихте ли проверка в програмния продукт на НАП? Веднага ще Ви отговори, че записът е некоректен. Не декларирате получената от лицето сума, а изплатената от Вашата фирма сума и внесения днък.
На мен по този начин попълнена декларацията не ми я приеха в НАП,искат да бъде поименно...въобще не четат указанията за попълване..и не мога да ги убедя ,че трябва да е само сума без имена..
То за това е измислено електронното подаване, за да няма прочел/не прочел. :smile1:
Самоосигуряващи се лица

[ДДФЛ, когато СОЛ получава доход и е съдружник и член-кооператор, акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество се внася до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан. Или се внася до края на месеца, следващ месеца, през който са направени частичните плащания, когато когато през съответния месец са направени само частични плащания за този или за друг месец. (чл. 65, ал.11 ЗДДФЛ)

ДДФЛ, когато СОЛ получава доход и не e съдружник и член-кооператор, акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество се внася авансово данък от лицето, придобило дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода. Не се внася авансов данък за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година. (чл. 67, ал. 1 и ал. 2 ЗДДФЛ)

Декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ не се подава.


Замислих се по повод един въпрос от вчера за подаване на декларация по чл. 55 от ЗП-ФЛ за първо тримесечие за получени доходи. Явно съм прочела горния цитата повърхностно и както ми харесва - да не се подава декларация по чл. 55 :smile1:

Излиза, че всички ФЛ, които са получили облагаем доход по чл. 29 от ЗДДФЛ (земеделски производители, свободни професии, занаятчии, работещите по извънтрудови правоотношения) от източник, който не е задължен да удържа и внася данъка при изплащането му, са длъжни сами да удържат и внесат авансовия данък за придобитите доходи за тримесечието и да подадат декларация по чл. 55. (чл. 43, чл. 55 и чл. 67 от ЗДДФЛ)

Беше ми убягнало и го споделям, защото може и с други колеги да се е случило същото :smile1:
а когато получава доход, осигурява се само здравно. декларира доход по 420 лв за месец, пенсията трябва ри да се декларира в таблица 2 и ако се декларира трябва ли да представи някакъв документ.
От какъв източник е доходът от 420 лв. и пенсионерът самоосигуряващо се лице ли е?
Да, прав сте.
Явно и това ще трябва да се декларира и да се удържа авансово данък:
Скрит текст :
Дължимия авансово данък по чл. 43 се декларира по чл. 55.
Това е.
Получен доход от продажба на продукция и субсидия
Не, не подавате декларация по чл. 55
Ако отписвате вземане, го кредитирате срещу дебит на други разходи. И обратното, ака отписвате задължение, го дебитирате срещу кредит на други приходи. Може да използвате и други с-ки за приход или разход в зависимост от възприетата счетоводна политика.
Но по-важното е да съобразите действията си с чл. 34 и чл. 37 от ЗКПО.
Задължен ли е  регистриран Земеделски  производител ФЛ да подава декларация по чл.55 от ЗДДФЛ ?
За какъв получен или изплатен доход и от кого на кого питате?
Здравейте,
Не посочвате нито каква е фирмата (АД, ООД, ЕООД, ЕТ), нито има ли сключен договор за заем с уговорен срок на връщане и лихва.
Ако съдим по използваната разчетна сметка "Разчети със собственици", не става дума за заем и сумата не следва да се декларира по ЗДДФЛ. Но това е в сферата на предположенията....
Предлагам Ви за се запознаете със следното указание на НАП и, ако и след това не можете да се ориентирате, зодайте по-конкретно въпроса.
Прилагам едно указание на НАП от 2007 година по прилагането на глава 19а от ЗДДС, но не е загубило актуалност, тъй като от тогава текстовете по тази глава не са променяни практически.
Дано бъде полезно на колегите по темата.
Здравейте,
Много е важно да подходите внимателно при самата регистрация.
Доколкото разбирам, искате да сключите със съдружника пенсионер договор за управление. От гледна точка на осигуровките не Ви препоръчвам да определяте възнаграждение по този договор, защото ще е задължен да плаща осигуровките по чл. 4, ал. 1 , т. 7 от КСО на минималния праг за дейността.
За Вашите осигуровки по втори трудов договор е ясно, че ще са по чл. 4, ал. 1, т. 1 от КСО, но примерно за 4 часа.
От друга страна, и двамата ще трябва да се осигурявате по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО след започването на дейност и декларирането на това обстоятелство в седем дневен срок с ОкД5. И ако не сте осигурени на максимума от 2200 лв. на друго основание, ще дължите осигуровки като СОЛ на база 420 лв. и двамата.
Вашият съдружник ще може да избира дали да се осигурява по КСО или ще дължи замо осигуровки по ЗЗО.
А Вие ще може да полагате личен труд в дружеството, което е по-изгодно от гледна точка на осигуровките.
Варианти много...
Трябва да си изясните какъв осигурителен ефект търсите за всеки от вас двамата и с какъв ресурс ще разполагате като резултат от съвместната ви дейност за постигането му.
Да го гледат както искат.
Давността си е вписана в закона и е лично негова работа дали да плаща стари задължения по собствано желание или да подаде искане за погасяването им по давност. Това ме подсеща след подаването на декларации 6 да си подаде и искане за погасяване по давност на задълженията, които е следвало да погаси до 31.12.2007 г., а това са осигуровките до 2006 г. включително.
Защо не пробвате с 401?
При предаване на отпадъка 304/401
При начисляване на данъка 401/454
При плащане на лицата 401/501
При превеждане на данъка 454/503
Най-добрият вариант е този, който е най-близо до истината и до нормативната уредба.
Може чрез отписване, може през каса.... зависи от конкретния случай. :smile1:
Не може да Ви се наложи запор върху доход от трудово възнаграждение или пенсия, ако са под минималната работна заплата, т.е. в момента върху по-малък доход от 310 лв.
Фирмата няма задължение да удържа и внася данък от този вид доход, нито да подава декл. по чл. 55 от ЗДДФЛ.
Трябва да подаде образец ОкД5 за самоосигуряващо се лице, да впише датата на започване на дейност и после да подаде декларации 6 за минало време.
Има 5 годишна давност за задълженията. Ще рече, че към момента ако има някакви задължения, то те са изискуеми от 2007 г.
Най-добре е да отиде в съответната ТД на НАП, да изложи проблема си и там ще го упътят как да процедира.