Здравей alfa, да го прехвърли с покупко-продажба от ФЛ на фирмата.
Освободените по чл. 326 имат право на 4 месеца минимален размер на обезщетението съгласно ЗБДОО (чл. 54б, ал.3 от КСО).
Ако е изпуснал 7 дневния срок, но подава заявлението в рамките на тримесечния срок по ал. 3 на чл. 54а от КСО, то ще получи обезщетение за остатъка от 4 месеца (чл. 54а, ал. 6 от КСО):
Подавате ОкД5 за спиране на самоосигуряването.
Ако сте регистрирани по ЗДДС, продължавайте да подавате нулеви декларации докато не се дерегистрирате.
В ТР се вижда, че нямате дейност от ГОД, който ще публикувате догодина до 30-ти юни.
Според мен - не.
Продажби веднъж на две години не отговарят на определението за редовни.
Здравейте отново, sevdi_1982 :wave:
Извършваната от лицето дейност в качеството му на търговец през ЕООД-то е независима икономическа дейност.
Ако в качеството си на физическо лице извършва покупко-продажба на имот, която не е осъществявана редовно срещу възнаграждение и с цел придобиване на доход, това не е независима икономическа дейност.

Облагаемият оборот за задължителна регистрация по ЗДДС е определен в чл. 96:
     чл. 96. (1) Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от пос-ледните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния пери-од, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.
          (2) Облагаемият оборот е сумата от данъчните основи на извършените от лицето:
               1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;
               2. доставки на финансови услуги по чл. 46;
               3. доставки на застрахователни услуги по чл. 47.

От противното, освободените доставки не образуват облагаем оборот, а такива са:
     чл. 45. (3) Освободена доставка е и доставката на сгради или на части от тях, които не са нови, доставката на прилежащите към тях терени, както и учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тях.

Пак от противното, намираме определението за стари сгради в т.5 на §1 от ДР:
               5. "Нови сгради" са сградите:
                    а) които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, са с етап на завършеност "груб строеж", или
                    б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца счи-тано от датата, на която е издадено разрешение за ползване по реда на Закона за устройство на територията.


Според мен, в раздел В на пасива, в "Други задължения" :smile1:
Благодарим за информацията, create :give_rose:
Наистина се вижда какво се погасява.
Не се притеснявайте, никой от нас не знае всичко. :smile1:
За доходите по чл. 35 се издава служебна бележка по чл. 45, ал. 7 от ЗДДФЛ.
Прилагам образец.
фирмата не е имала дейност от много години насам
Много пъти е ставало въпрос за такива фирми, но да обобщим отново.
1. Търговците без дейност задължително публикуват нулев ГОД в ТР, защото той е създаден включително за това - да се информира публиката, че дадена фирма няма дейност.
При публикуването се плаща такса, следователно се формира разход и...
2. Възниква въпросът дали в следващата година това ще се отрази в ГДД по чл. 92. Би трябвало. Но защо тогава има образец 1010а? Ей този въпрос ми виси без отговор.
3. В НСИ се подава декларация за неактивност.

А по повод заличаването на ООД, то не се прави служебно.
Да, правилно разсъждавате. :smile1:
Прехвърляне (продажба) на дружествени дялове


По своята същност дружественият дял е дела на съдружника от имуществото на дружеството с ограничена отговорност (ООД). Съгласно Търговския закон, размерът на дружествения дял се определя съобразно дела на съдружника в капитала, ако не е уговорено друго. Дружественият дял е понятие, което отразява и участието на съдружника в ООД-то, като съвкупност от имуществени и неимуществени права и задължения (членствено правоотношение).
Прехвърлянето на дружествени дялове е законово регламентирана процедура - вж. чл. 129 и сл. от ТЗ. Прехвърлянето може да се извърши както посредством сключването на договор за продажба (най-често срещаният случай), така и посредством замяна, дарение, апорт и други прехвърлителни сделки и способи. Възможно е да се прехвърли и идеална част от един дял - арг. от чл. 132 от ТЗ: "Ако един дял в капитала принадлежи на няколко лица, те могат да упражняват правата по него само съвместно. Те отговарят солидарно за задълженията по този дял. Съпритежателите на дела определят лице, което ги представлява пред дружеството." В допълнение, законът изрично предвижда, че: "Разделянето на един дружествен дял се допуска само със съгласието на съдружниците освен ако е уговорено друго."
Прехвърлянето на дружествени дялове се извършва посредством сключването на писмен договор с нотариална заверка на подписите. Когато дяловете се прехвърлят между съдружници, съгласие на другите съдружници не е необходимо. Когато дружествените дялове се продават на трето лице, тогава следва да се спазят условията за приемане на нови съдружници, т.е. ще е необходимо да се подаде молба до Общото събрание на съдружниците (ОС) за приемане, вкл. на условията на дружествения договор. Във всички случаи е необходимо решение на ОС за изменение на дружествения договор съобразно измененията в персоналния състав на дружеството. Решенията се вземат с мнозинство повече от 3/4 от капитала, освен ако в дружествения договор не е предвидено по-голямо мнозинство. Наследяването на дружествен дял става по силата на закона, но при съблюдаване на условията и изискванията за приемане на нови съдружници.
Съгласно чл. 130 от ТЗ, правоприемникът е отговорен солидарно с праводателя си за дължимите към момента на прехвърлянето вноски срещу дела в капитала.
Прехвърлянето на дялове следва да се впише в Търговския регистър - съгласно чл. 140, ал. 4 от ТЗ, приемането на съдружник има действие от вписването му в Търговския регистър (конститутивно действие). За целта се използва Заявление по образец А4 за вписване на промени в обстоятелства. Към заявлението се прилагат и изискуемите документи съгласно Наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър - договор за покупко-продажба на дружествени дялове, изменен дружествен договор, протоколи с решения на ОС, молба за приемане, декларации, вносна бележка и други изискуеми от закона документи. Дължимата държавна такса е в размер на: 30 лв. (15 лв. по електронен път).

                                                                                    Адвокат Деян Сотиров
Можете да си отпишете всички вземания от преди 31.12.2007 година като разход без да преобразувата финансовия резултат. Признават Ви се за данъчни цели. :thumbup:
Т.е. Вие извършвате доставка към трета страна (Швейцария), към фирма, която няма VAT номер в друга страна от общността и поради това попадате в чл. 28, ал. 2 от ЗДДС.
Имате доставка облагаема с нулева ставка и трябва да я докажете с документите по чл. 21, ал. 1 от ППЗДДС:
Скрит текст :
А при Вас какъв е точно случая?
               
Скрит текст :
Здравейте,
При мен случаят е обратно. Изпращаме стока по куриер за Швейцария. Трябва ли да начисля ДДС. Според мен да, тъй като износът няма да е има митнически документ.
Аз мисля, че при Вас е приложим чл. 28 от ЗДДС, освен ако швейцарската фирма не е регистрирана в друга държава членка по ДДС:
     
Скрит текст :
Единствено от значение е, че лицето е СОЛ.
При изплащане на възнаграждение по граждански договор със СОЛ, осигурителни вноски не се внасят от възложителя и не се удържат от възнаграждението, а самоосигуряващото се лице внася само осигуровките върху тези доходи при определянето на окончателния размер на осигурителния си доход (чл. 11 от НООСЛБГРЧ). С други думи възложителите по гражданските договори не изчисляват и не внасят никакви осигурителни вноски на лица, които работят при тях по граждански договори, но лицето трябва да декларира, че е самоосигуряващо се по смисъла на КСО.
Данъкът също е негов ангажимент (чл. 43, ал. 6 от ЗДДФЛ - "когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се и е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода, размерът на данъка се определя и данъкът се внася от лицето, придобило дохода.").
Вие единствено имате задължение да подадете справката по чл. 73.
Здравейте,
Нормативните основания за ползване на командировъчни от едноличния търговец можете да откриете в чл. 26, ал. 6 и чл.13, ал.1, т. 23 от ЗДДФЛ.

В съответствие с чл. 26 , ал. 6 в облагаемия доход на собственика на ЕТ, формиран по реда на ЗКПО, се включва и превишението над двукратния размер на дневните командировъчни пари, определен в нормативен акт. До двукратния размер на дневните, определени в наредбата за командировките в страната, се признават за разход на ЕТ.

Как да стане практически?
Ще си издаде командировъчна заповед и ще удостовери с нея посетените места във връзка с дейността. Може да отчете и разхода за гориво, ако има съответно документ за зареденото гориво на името на фирмата и оформени пътни листа. Автомобилът се вписва в командировъчната заповед.

Не е нормално да внася 15% данък върху реално извършени разходи. Просто последните трябва да са документално обосновани. :smile1:
Поставили сте въпроса не съвсем ясно.
Опитайте първо да пресметнете дали и какви осигуровки се дължат при всеки Ваш конкретен случай с помощта на калкулатора от сайта и ако имате конкретни въпроси след това, задайте ги - ще Ви отговорим.
Ето го и самия калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php
То и в предишния вариант на КСО пак беше записано, че осигурителните вноски се внасят за всеки месец по отделно, но ги внасяхме и на куп. Не виждам,  защо сега да не може? :(
В сайта на НСИ.