Облекчението важи за всички доходи на лицето с валиден ТЕЛК.
Да повдигна пак темата - трябва ли лицето да се регистрира по чл.97а от ЗДДС?
Трябва.
Получателят на услугата е данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6 и попада в хипотезата на чл. 82, ал. 2, т. 3, а съгласно чл. 97а, ал. 1 получателят на услугата в този случай трябва да се регистрира не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем.
Според мен, щом е отписано, то вече няма какво да се посочва.
Здравейте,
Салдото по непокрита загуба е счетоводно салдо, отразяващо счетоводния финансов резултат в баланса и неговата съдба зависи от решението на собствениците.
Данъчната загуба е отражение на данъчния финансов резултат, който не съвпада със счетоводния. Дори е възможно да имате счетоводна печалба и данъчна загуба. Данъчната загуба подлежи на пренасяне при строги правила, регламентирани в ЗКПО.
Обяснявам това отново, защото изразът "непокритата загуба, за която съм изгубила право на приспадане" ми говори, че не правите разлика между данъчна загуба, подлежаща на приспадане и счетоводната сметка "Непокрита загуба от минали години".
Здравейте,
Приспадането на загуба е едно, а покриването - друго.
Правото на приспадане на загуба от печалбата е данъчна възможност за намаляване на данъчната основа за облагане, при отчитане на печалба след  период, в който е отчетена загуба.
А покриването на загуба става по решение на ръководството във всеки един момент, стига да има неразпределена печалба.
Мисля, че е редно.
Няма нормативни ограничения да посочите действителния съставител на ГОД, дори той да не отговаря на изискванията за съставител на ГФО.
Той всъщност е лицето за контакт в случай, че от НСИ се обадят за уточняващи въпроси.
За да сме докрай полезни, намерих едно мнение на Христо Досев, в което хем дограмата по счетоводното законодателство е текущ разход, хем по данъчното е ДНМА :smile1:
Мисля, че това търси колежката:

Скрит текст :
tami_tami,
Всеки формира по различен начин мнението си.
В последно време така се случи, че твърде отблизо се запознах с вземането на решения в съдебната система. Видях как един и същи съдия може да се вкара в процедурно приключение и да издаде решение право противоположно на собстваното си предишно решение при подходящо ухажване от заинтересовани страни, та предпочитам да правя разлики между подобрение и ремонт на базата на счетоводните определения:
31. "Ремонт" е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които не водят до икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив.
32. (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) "Подобрение" е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които водят до икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив. Създаването на нов актив от държател/ползвател на наетия или предоставен за ползване актив се приравнява на подобрение.
За мен дограмата не повишава стандартната ефективност на помещението, защото то не е било без дограма и както е било помещение, такова си и остава, а не се превръща в нещо качествено различно.
Освен това разграничението "ремонт- подобрение" е важно единствено от гледна точка на ЗДДС.

Виж определянето на разходите като ДНМА е от друга опера.
В НСС-38 е дадено следното определение:
"Нематериални активи - установими нефинансови ресурси, придобити и контролирани от предприятието, които:
                    а) нямат физическа субстанция, въпреки че:
- могат да се съдържат във физическа субстанция, или
- носителят им може да има физическа субстанция;
                    б) са със съществено значение при употребата им;
                    в) от използването им се очаква икономическа изгода."
Лично аз не виждам с кои свои характеристики една проста дограма отговаря на горното определение, но всеки постъпва според собствените разбирания и според възможността да защити тезата си. :smile1:
Извинявайте, че се намесвам, но за какъв дълготраен нематериален актив говорим при обикновен разход за ремонт?
Чл. 9. (1) Доставка на услуга е всяко извършване на услуга.
(2) За доставка на услуга се смята и:
1. продажбата или прехвърлянето на права върху нематериално имущество;
2. поемането на задължение за неизвършване на действия или неупражняване на права;
3. всеки физически и интелектуален труд, включително обработка в смисъл на производство, строеж или монтаж на материален актив със суровини и материали, дадени от възложителя в разпореждане на изпълнителя;
4. извършването на услуга от държател/ползвател за ремонт и/или подобрение на нает или предоставен за ползване актив.
(3) За възмездна доставка на услуга се смята и:
1. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) предоставянето на услуга за личните нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице, при извършването на която се използва стока, при производството, вноса или придобиването на която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит;
2. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) безвъзмездното предоставяне на услуга за лични нужди на данъчно задълженото физическо лице, на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице;
3. (нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) безвъзмездното извършване на услуга от държател/ползвател за подобрение на нает или предоставен за ползване актив.
(4) Алинея 3 не се прилага при:
1. безвъзмездното предоставяне на транспортно обслужване от местоживеенето до местоработата и обратно от работодател на неговите работници и служители, включително на тези по договори за управление, когато е за целите на икономическата дейност на лицето;
2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) безвъзмездното извършване на услуга от държател/ползвател за ремонт на нает или предоставен за ползване актив;

Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
.................
2. стоките или услугите са предназначени за безвъзмездни доставки или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето;
................
(3) Алинея 1, т. 2 не се прилага за:
....................
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) стоките или услугите, използвани при безвъзмездно извършване на услуга от държател/ползвател за ремонт на нает или предоставен за ползване актив;

Правите РЕМОНТ безвъзмездно и ползвате ДК. Ей това е!
как да се открият с/ки от гр. 603 и гр. 241 като тип и брой нива
603 е една и няма нужда от аналитичности
241 може да се раздели по видове ДМА, например:
2411 - сгради
2412 - машини и съоръжения
.... и т.н.
Същото.
Освен, ако Вашата фирма няма постоянно място на икономическа дейност в Румъния, когато вече би трябвало да следите дали да се регистрирате по ДДС в Румъния и да начислявате данък по тяхното законодателство.
Здравейте,
За да не останете с впечатление, че нелюбезно отбягваме въпроса, ще изразя личното си мнение, че не виждам нищо обезпокоително в изискванията на колегите за документална обоснованост на разходите, особено в светлината на новите промени в ДОПК и завишената лична отговорност на счетоводителите при констатирано ощетяване на фиска.
Незевисимо дали се облага с приспадане на %НПР или като ЕТ, раздадената рента не е приход!!!
Вижте в чл. 11 кога се признава приход на физическо лице:
Скрит текст :
Субсидиите по СЕП и акциза са приход.
НСС-21:
Отчитане на сделки в чуждестранна валута

               3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.

               3.2. Закупената валута се оценява по валутния курс на придобиване.

               3.3. Продадената валута се оценява по валутния курс на продажбата.

               3.4. В годишния финансов отчет и в междинните финансови отчети паричните и непаричните позиции в чуждестранна валута се отразяват, както следва:

                    а) паричните позиции в чуждестранна валута се оценяват по заключителен курс, а текущо през годината - по централния курс на Българската народна банка;

                    б) непаричните позиции, които се отчитат по историческа цена, изразена в чуждестранна валута, се оценяват, като се използва валутният курс към датата на сделката;

                    в) непаричните позиции, които се отчитат по справедлива стойност, изразена в чуждестранна валута, се оценяват, като се използва валутният курс към датата, към която е определена справедливата стойност.

               3.5. Периодичността на текущата оценка на позициите в чуждестранна валута се определя от предприятието. Тя задължително се извършва към датата на всяко съставяне на финансов отчет.


Признаване на курсови разлики

               4.1. Курсови разлики се отчитат, когато:

                    а) настъпи промяна във валутния курс между датата на сделката и датата на разплащането по парични позиции, възникнали по сделка в чуждестранна валута;

                    б) към датата на финансовия отчет паричните позиции се оценяват по валутен курс, различен от този, по който са били счетоводно отразени.

               4.2. Курсовите разлики, възникващи при уреждането на парични позиции или при отчитането на паричните позиции на предприятието при курсове, различни от тези, по които са били заведени първоначално през периода, или са били отчетени в предходни финансови отчети, следва да се отчитат като текущ финансов приход или текущ финансов разход за периода, в който са възникнали, с изключение на:

                    а) курсовите разлики, възникнали от парични позиции, които представляват част от нетната инвестиция в чуждестранно предприятие;

                    б) курсовите разлики, възникващи по задължение в чуждестранна валута, което се води счетоводно като хедж на нетна инвестиция в чуждестранно предприятие.

               4.3. За сделки, които ще бъдат приключени през последващ отчетен период, курсовата разлика, отчетена през всеки от междинните периоди до периода на приключването, се определя от промяната на валутните курсове през този период.

               4.4. Курсовите разлики, произтичащи от парични позиции, които представляват част от нетна инвестиция в чуждестранно предприятие, се отчитат като резерв от преоценка до момента, в който предприятието се освободи от инвестицията, в който момент те следва да се отчетат като текущ финансов приход или текущ финансов разход.

               4.5. Курсовите разлики, които възникват по задължение в чуждестранна валута, което се води счетоводно като хедж на нетна инвестиция на предприятието в чуждестранно предприятие, се отчитат като резерв от преоценка до момента на освобождаване от нетната инвестиция, в който момент те следва да се отчетат като текущ финансов приход или текущ финансов разход.

Аз бих ги огчела като разход на фирмата, защото са свързани със служебните задължения на работниците.
И като нямате документ, кое Ви гарантира, че ще Ви я върнат?
Може.
Когато е пропуснат документ, той се включва в периода, когато е открит пропуска.
Подайте я с декларацията за декември. Няма да има последствия.
Отдаването под наем на НИ е облагаема сделка в страната. Да се регистрира при достигане на оборот е най-добре, защото определено ще е на внасяне.