В трудовата книжка следва да запишете 2 години трудов стаж:
 от НТКТС
Скрит текст :
Съответно, не отразявяте забележката, че осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж и издавате задължително УП-3.
Здравейте,
Отразявате прихода в колона 19 на дневника за продажби и в клетка 14 на справката декларация, като добавяте същата сума и към клетка 01.
Ето ви нещичко  :smile1:
Здравейте,
до края на м. юни 2012 работих на договор с определен срок на действие и при освобождаването ми в заповедта е написано, че трябва да получа обезщетение за неизползван отпуск. Такова обезщетение все още не ми е изплатено, а ми беше казано, че не се знае кога точно ще могат да ми го изплатят. Въпросът ми е дали има някакъв срок, в който това да се случи или мога да си чакам обезщетението неопределено дълго време.Благодаря!
Не знам да има срок в някой нормативен документ, но на практика, щом в Заповедта за уволнение е записано, че трябва да ви се изплати обезщетение за неизползван отпуск, трябва същото да се начисли във ведомостта за м. юни. Поискайте информация кога ще се изплаща възнаграждението за съответния месец и с него трябва да си получите обезщетението.
Ако ви мотаят, обърнете се към Инспекция по труда. Те ще решат проблема ви бързо.
Да, трябва да нанесете промяната на заплатата.
При вписване на трудовия стаж НЕ добавяте забележката "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж", а задължително издавате УП-3 за осигурителния стаж.
Ако ТО е вписана деректно във фактурата, няма нужда да я осчетоводявате. Просто си записвате нетната стойност на получената стока без ТО. (НСС 2, чл. 5.1)
Ако ви се предоставя от доставчика след датата на възникване на данъчното събитие, досавчикът следва да ви издаде кредитно известие.
Не. Общинският съветник не е назначен по трудов договор.
А как да се осчетоводи изплатеното възнаграждение, на какво основание, върху него какви осигуровки?
Възнаграждението за положения личин труд осчетоводявате по т.нар. "граждански договор", за който няма определено работно време и работно място. Осигуряването е за полагане на труд без трудови правоотношения.
Общо осигурителните вноски за този съдружник ще са върху сбора от всички основания, по които се осигурява (но не повече от максималния осигуритилин доход) в следния ред:
1. върху дохода по трудов договор;
2. върху избрания осигурителен доход като съдружник (минимум 420 лв.);
3. върху дохода от положен личен труд в дружеството.
СОЛ, упражнявали трудова дейност и придобили доходи на различни основания , определят окончателен размер на осигурителния си доход и дължимите осигурителни вноски в приложението към ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.
Ако той настоява за пари, вие настоявайте за фактура и не му ги превеждайте без такава. :smile1:
Просто му обяснете, че като регистрирано по ЗДДС лице, той има определени задължения и трябва да ги спази.
За какво ще получава възнаграждение в ООД работещият съдружник? И на какво основание - по граждански договор, по втори трудов договор...? Има ли вече сключен ДУК и кой ще управлява новото ООД?....
Малко общо сте поставили въпроса.
Получател сте по облагаема доставка.
Скрит текст :
Доставчикът е длъжен да ви издаде фактура…
Скрит текст :
….. дори ако приема плащането ви за авансово.
Скрит текст :
Съответно, в зависимост от получената фактура вие осчетоводявате получена доставка или получена доставка по аванс.
Здравейте!
Не знам дали аз не се справям с калкулатора или просто не мога да го разбера. Искам да изчисля каква сума ще получавам за първата година от майчинството си имайки предвид , че последните 14 месеца преди термина съм осигурявана на 800 лв, а преди това на 410 лв. В калкулатора ми се зарежда, че ще е 390 лв, което според мен не е реално.
Опитайте пак внимателно и ако имате проблем, моля да не използвате съществуващата тема, а да зададете въпроса си в съответния раздел - просто ще получите отговор по-бързо. :smile1:
Точно за цитираните от вас години (2007, 2008 и 2009) правото на майката на ПГО не е погасено по давност.
Относно давността на правото на неизползвани дни ПГО сага действат следните правила:
1. Правото на отпуск, придобито и нереализирано до 31.12.2009 г. не се погасява по давност.
2. Платеният годишен отпуск, полагащ се за 2010 г., но неизползван в рамките на същата година, се погасява на 31.12.2012 г.
 
Скрит текст :
3. Платеният годишен отпуск, придобит след 01.01.2011 г.,се погасява с двугодишна давност, която започва да тече от началото на годината, следваща тази, за която се полага.
Скрит текст :
Моля Ви за мнение по този въпрос!
Мога да изкажа само съображения от общ характер. В ТР се вписват вече настъпили обстоятелства и това е просто една процедура по тяхното публично обявяване. Договорът би следвало да е в сила от момента на неговото подписване. :hmmm:
Какво до кого ще подавате и по какъв повод? :(
Можете. Включвате си фактурата в дневника за покупките.
Не се издават УП за ДУК. За него няма трудов, а само осигурителен стаж, за който във вашия слуцай данните са в персоналния регистър (след 01.2009г).
Сумата делено на брой работни дни в месеца, умножено по брой на отработените дни.
От датата посочена в ОкД5 в графа "Упражнявам дейността от дата" започва осигуряването и съответно се подава Д1.
Остава си 420 лв.