1161
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 14:19
Ако е на ТД - защо да не може. Стига това да удовлетворява работодателя.
1163
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 10:50
А какво разбирате под МОЛ?
Моята касиерка, която е МОЛ, работи само до обяд
НООСОЛБГРЧМЛ
Чл.2, ал.3 Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски стопани или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване.
Договора на 8 часа не е прекратен, изменен на 2 часа, но има др трудов договор на 8 часа.
Аз ли нещо не разбирам,  Вие ли не обяснявате....
Значи лицето има два ТД - единият на друго място (основен), а другия - при Вас (допълнителен). И по този допълнителен ТД, който е при Вас, част от месеца е работил на 8 часа, а останалото време на 2 часа. Така ли? През целия месец при Вас е бил на допълнителет ТД. Така ли?
Има значение само в случая,  когато на този изплащате възнаграждение за личния труд. Когато осигуровките са платени чрез фирмата, те се приспадат преди определяне на дължилмия ДДФЛ, а когато са платени по личната сметка на ФЛ, не се приспадат.
Какво очаквате да има във файловете, като няма нито покупки, нито продажби?
202209 означава че е за м.09.2022

Така каза една жена (ЕЖК) от форума
Първо: вижте кой съдружник какво ще прави във фирмата - няма да върши нищо, само ще управлява, само ще работи по ТД, ще работи във фирмата без ТД, комбинация от предните.
На база на това определяте на какво осигуряване подлежи - никакво, по ТД, като ДУ, като СОЛ, комбинация от всичките.
Единственото, което може да се избира е съдружникът, който вече е СОЛ като ЕТ,  да избере чрез коя фирма ще се самоосигурява /чрез ЕТто или чрез ООДто/. Това само в случай че в ООДто върши дейност, подлежаща на самоосигуряване. Ако е с ДУ - осигурява се по ДУ + самоосигуряването като ЕТ
По втория въпрос не може да се каже категорично. Зависи дали упражнява друга дейност във фирмата освен задълженията си по ТД
Две. Още повече, че единият договор е основен, а другия допълнителен и са с различни кодове в т.12
Дохода от наем не е доход от трудова дейност, подлежаща на осигуряване по КСО и не води до спиране на обезщетението за безработица.
Можете да погледнете в КСО кога се спира обезщетението за безработица
Пропуснах,  че е СОЛ :(
Не трябва ли личния лекар да направи корекция на болничния (да анулира стария и да издаде нов). Пък лицето докато оздравее да ползва платен или неплатен отпуск
Нямате основание да то водите в самоотлъчка, платен или неплатен отпуск, след като лицето въобще не се е явило на работа (няма начало на изпълнение по ТД)
И от мен заличаване
Щом няма дейност, няма осигуряване.
Като не е подадена ОКД5 за начало на дейност, какво спиране тогава?
Не, не може да подаде ОКД5 и веднага да ползва болнични. Трябва да има поне един ден в осигуряване  като СОЛ с ОЗМ. А денят в осигуряване може да е само при прекъсване на болничните.
А не следва ли след като лицето декларира, че е самоосигуряващо се лице да не се удържат осигуровки и данък и лицето да има грижа за подаване на декл. Чл.55 и внасяне на данъка
Следва.
Погледнете дали тази дейност е вписана в съответното приложение към ЗМДТ
Не зная да има подобна декларация. Поне не и такава, която да се представя на работодателя при постъпване на работа. Ако искате да удостоверте факта, че не Ви е представил ТК при започване на работа, съставете си една декларация в свободен текст.
Ако лицето желае да му бъде издадена нова ТК, да се обърне към ИТ.
Като по ДУ - всички. Върху възнаграждението, но не по-малко от МОД за управители според съответната дейност. Плюс осигуровките като СОЛ
 До общ размер на осигурителния доход 3400 лв, разбира се.

А има и по-лесен и евтин начин възнаграждението "да се приспада като разход"