Аз бих го посъветвала да "продаде" малко мед на роднини и познати през четвъртото тримесечие. Пък ако се е самоосигурявал цяла година, и 2000 лв доход може да декларира без данък :)
"иска да назначи лице да продава" - аз го разбирам като провадач.
Всъщност няма значение как точно ще го наречете, ако дойдат от ИТ и го хванат зад щанда да подава стоката на клиент, да му взема пари и издава касова бележка, все ще го третират като ТД или прикрит ТД.
Чл.325 има много точки. Ако е по т.1 (взаимно съгласие), ще вземате само 4 месеца по 7,20 на работен ден (около 150 лв месечно). Ако е по точки 3, 4 или 5 (срочни договори), ще вземате 60% от средния доход от последните 2 години за срок от 4 до 12 месеца според общия стаж. Обезщетение според дохода и стажа ще получавате и при прекратяване на договора поради намаляване обема на работа, закриване на щата и т.н.
Щом минава на нова длъжност, можете да сложите нов срок на изпитване до 6 месеца
Важат. Като пенсионер може да избира между:
- осигуряване за пенсия +общо заболяване + здравно /30,3%/
- осигуряване за пенсия + здравно /26,8%/
- само здравно /8%/
Авансово се внасят осигуровки върху 460 лв, а след подаване на ГДД се довнасят /ако е нужно/ според общия доход. Всеки месец се подава Декларация 1 и веднъж Д6
Ако посочите кодовете по НКИД и НКПД, ще ви отговоря веднага.
Явно има проблем с приемането на Д6 с код 4 преди изтичане на месеца и системата иска да подадете декларацията след 01.05 /аналогично на Д6 с код 8/. При Д6 с код 5 нама такъв проблем. В наредбата никъде не е казано, че Д6 с код 4 се подава след изтичане на месеца, за който се отнася, но явно програмистите са заложили такава контрола.
Продължителността на работния ден и начина на плащане нямат никакво значение. От значение са само размера на нетното възнаграждение, дали имате непълнолетни деца за които се грижите и за какво е запора (кредит, издръжка, данъчни задължения...)
Погледнете чл. 27 от ЗДДФл. Особено ал.5.
При ЕООД например би станало само с един договор за наем.
говорим за земеделски производител, колкото и да няма смисъл при големи печалби , със сигурност едно ЕТ е по-смислено от ФЛ ЗП... или поне аз останах с такова впечатление.

Ако този ЗП има разходи над 60% от приходите - може и с ЕТ да е по-добре. Но защо ще му е ЕТ, след като като ЗП може да се възползва от чл. 29а и същевременно да се осигурява само върху 300 лв ? 
Въобще ЕТ има полза само при патент. И то при изгоден размер на патента.
Ако на някого му трябва фирма, по-добре да си регистрира ЕООД.
сега разглеждам декларацията с приложението за ЕТ. Тези внесени осигуровки върху максималния осигурителен доход се приспадат от данъчната основа.
Признавам, хвана ме в крачка :)

Данъкът ще е с 1206 лв по-малко и на човека ще му останат 18666 /или 1555 лв месечно/ - цели 62 % от печалбата.
дел

Питащата е пояснила.
И е писала по-бързо. :)
Все още няма начин за автоматична проверка на съдържанието на сл.бележки. Проверява само се дали сумите от бележката съответстват на посочените в ГДД.
Все някога ще се наложи да тръгнете по верния път. Защо да не го направите сега.
благодаря много!
мислих , че довнасянето на осигуровките е отпаднало... тоест ако има чиста печалба 200 хил лв трябва да внесе осигуровки върху нея , или върху максималния осигурителен доход за СОЛ?

Еее, до максималния осиг.доход, разбира се

Например: При печалба от 30000, ще трябва да плати 4500 лв данък и 8040 осигуровки /без ОЗМ/ или общо 12540,  което отнесено към печалбата е 41,8%.  От цялата печалба ще му останат 17460 / или средно по 1455 лв месечно при осигурителен доход 2500 лв / и утешението, че някога ще взема висока пенсия.

За това ЕТ има смисъл при малките печалби.
Имам молба към модераторите или към тези, които могат да го направят:
Много моля, редактирайте заглавието на темата! Явно още дълго ще бъде актуална

След това изтрийте този пост.
а главните минуси са:
* че е отговорен с личното си имущество
* че се облага с 15%  по ЗКПО

друго съществено, което пропускам?
Не зная дали е съществено, но за мен са си минуси:
* внася/довнася осигуровки върху цялата си печалба, независимо че част от нея може да реинвестира в дейността си.
* особено третиране на ползването на личното имущество за дейността
* формиране на финансовия резултат по един закон, облагане по друг
* припокриване на ФЛ и ЕТ /в смисъла на предприятие/ в много отношения. Например при регистрация по ЗДДС.
1. В НАП искате удостоверение по чл. 77 от ДОПК. Носете си и печата. Срокът е 60 дни, но става по-бързо
2. В НОИ - искате удостоверение, че няма да предавате досиета на работниците. Срокът е 1 месец, но се бави повече. Назначават ревизия по документи. Проверяват дали сте имали работници и т.н. След още 14 дни /ако не бъркам/ издават удостоверението. Добре е преди това да сте си заверили осиг.книжк, ако имате такава.
3. Попълвате формуляра А1 и декларация за истинност и носите всичко в ТР.
Има и такса, но не помня колко
Ами с най-новата версия съм, звънях им на тях, те се учудиха че няма причина написана, при други имало нещо все пак написано  :blink:

Видяхте ли какво е написала delphine,  Отговор 19 | Днес в 14:48 ?