считано от 29.09/първи неработен/
          Здравейте,
защо като подам декл 1 и 6-      в декларация  6  вид плащане -8 - и после ми излиза ДОД -като задъбжение на фирмата  в НАП-а нали код 8 -е платен Дод   ???
С Д6 се декларира задължение. Нормално е след подаване на декларацията да се появи именно задължение. Ако има плащане или когато се направи плащането, задължението ще бъде закрито.
Като изключим цифрите 2,002 и 0,002, които са грешни, всичко останало е законно.
Изключение - ако фирми 1 и 2 са свързани лица и пазарната стоиност на продукта Х е над 10,01 лв
По чл.71, ал.1 по инициатива на работодателя
Може и нещо от чл.328, но обикновено е по-скъпо за работодателя.
Базата не може дае под 380 лв /МРЗ/
Като няма 10 отработени дни, то вземате средната надница за месеца, пред който плащате обезщетението
380: брой работни дни от месеца на плащане* брой работни дни неползван отпуск
В крайна сметка, освен данъка, кои осигуровки е задължително да се внасят? Пенсионера няма друг доход освен пенсията. Може ли да конкретизираме само този вариант  /доход само от ГД/?
1. Доход над МРЗ - задължително данък и ЗО. По желание фонд"Пенсии"
2.Доход под МРЗ - задължително данък. Никакви осигуровки и не може и да избира.

Да!
Справка КСО и ЗЗО. Съжалявам, че в момента нямам възможност да цитирам точните членове.
Ето и резултат от калкулатора в сайта , който потвърждава моята теза . Заложила съм сума по ГД 700 ЛВ  и осигурителен доход при друг работодател 1000лв , чекнато е пенсионер и не желая на се осигурявам за ДОО и ДЗПО

С това, че при ТД + 700 ГД се дължат данък и ЗО + ДОО по желание, съм абсолютно съгласна.
Не съм съгласна с казаното, че ако има ТД се гледа сумата по ГД и ако е под МРЗ, то по ГД няма осигуровки. Може да провериш какво се дължи при ГД за 2 лв + ТД за 360 лв. Бас държа, че ще има ЗО, а вноските за пенсия пак ще са по желание.

Съвсем различно е, ако пенсионера не работи друтаде. Тогава се гледа дали сумата ГД-НПР е под или над МРЗ.
Според мен , ако работи на друго място и има ГД  се гледа сумата по ГД след приспадане на НПР дали ще е под или над МРЗ  т.е това , че работи на друго място се игнорира и ако сумата след НПР е 300лв няма осигуровки , а само данък . Ако сумата е над МРЗ 500лв има здравна осигуровка и данък , а за фонд ДОО и ДЗПО е по желание на лицето.

Това не е вярно! Ако работи на друго място изобщо не се гледа каква е сумата по ГД. И в този случай няма значение дали лицето е пенсионер или не. Щом работи другаде и има ГД, то по ГД се дължат осигуровки независимо от сумата. Предимството на пенсионера е, че когато за непенсионерите е задължително да се внасят осигуровки, той може да избира дали да прави вноски за пенсия или не. За здравните и за данъка няма право на такъв избор

Цитираният коментар на Красимира Атанасова няма връзка с мнението, изказано непосредствено преди това
И да работи на друго място лицето и сумата след приспадане на НПР се получи над МРЗ , да кажем 700 лв , осигуряването за фонд ДОО и ДЗПО пак е по-желание на лицето . Само здравната е задължителна в този случай . Проверете и на калкулатора в сайта :)
Към това може да се допълни само, ако работи на друго място размерът на сумата по ГД не е от значение. Дори при ГД за 2 лева задължително има ЗО и данък, а осигуряването за пенсия е по желание. И това желание трябва да се декларира писмено!

Така картинката "Пенсионер, който не е СОЛ, работи по ГД" ще е пълна :)
Наистина много се объркахте

Първи вариант: След приспадане на НПР получава 100 лева. Дължи задължително данък , и по желание осигуровки  за  фонд "Пенсии" .По желание и  здравни осигуровки - НЕ ПРАВИЛНО! Щом няма друг осигурителен доход за месеца /пенсията не се брои!/ и ГД-НПР е под МРЗ , то се удържа само ДДФЛ. НЕ се внасят нито ЗО, нито осигуровки за пенсия. Няма основание за такива вноски. Няма възможност за избор.

Втори вариант: След приспадане на НПР получава 400 лева. Дължи задължително данък и здравни осигуровки, и по желание осигуровки за фонд "Пенсии". - ПРАВИЛНО!
А има ли опция "осигурен на друго основание"?
Всичко може :-)
Данъкът върху дивидента се дължи според датата /тримесечието/ на вземането на решение, а плащането е когато има пари.
Въпреки че е възможно и законно, малко е нелогично да се взема решение за разпределяне на дивиденк когато няма свободни пари. Пък и не всяко теглене на пари от сметката е дивидент :-)

Съвсем възможни са и двата варианта - късно плащане и плащане+захранване на каса.
Пак съм аз :) А задължително ли е да му се плаща на СОЛ-а за положения личен труд? Може ли да сключим д-ра за полагане на личен труд безвъзмездно?
Не е задължително да се плаща личния труд. Работещият собственик може да получава само дивидент. А може и дивидент да няма. Стига да има от какво друго да се издържа.
Самоосигуряването е неизбежно щом упражнява дейност.
Безвъзмезден договор за личен труд е пълна безмислица. Или има договор /решение/ за плащане на личния труд, или няма нищо.
Съветвам Ви да "плащате" личен труд по около 110 - 130 лв месечно за да се "избият" осигуровките.
Не не е осигурено на максимума и няма сключен граждански договор.

И това с какво променя нещата?
Всичко е възможно. Още повече, че е ООД.
Могат да си продължат с ТД, като отделно от това се осигуряват по ДУ или като СОЛ за управлението. Поне този, който ще управлява по документи. Може ДУ за управлението + СОЛ за работата. Може само СОЛ, на който да се плаща за "личния" труд /заради командировъчните, не заради самите пътувания/
Само да подчертая, че когато по ГД има /ще има/ осигуровки, то уведомяването на НОИ за спиране на обезщетението за безработица е в 7-дневен срок от ЗАПОЧВАНЕТО на работа по този договор /т.е. от подписването на ГД/, а не от плащането. Все пак сумата и срока на ГД трябва да са ясни още при сключването.
Може да поиска да ползва отпуск, може да бъде тазрешен, може да ползва болнични, ако е болен, но това не удължава предизвестието и не Ви праща в чл. 333. Отпускът се разрешава най-много до края на предизвестието, а ако има болничен - ТД се прекратява при изтичането на предизвестието, независимо от болничния.
Единственото място, където е регламентирано е КТ - "ТД се прекратява с изтичане на срока на предизвестие". И няма нищо спорно, усукано или завъртяно.
Не виждам и защо да има разлика между изчисляването, декларирането и отчитането на двата болнични, след като между тях има работни дни. И по двата има три дни от работодател.
Колкото до МОДа - осигуровките са върху БРЗ, но не по-малко от МОД. При РЗ=МОД и по-ниската БРЗ при болничните, осигуровките са на МОД за отработените дни + трите дни от работодателя.
Лицето има други доходи от трудово правоотношение в други фирми.

Това няма значение за декларациите по ГД. Освен ако по трудов/и договор/и не е осигурен на максимума.
Пускаш заличаваща. Проверяваш дали е заличена само едната или и двете и действаш според случая.