В собствената си фирма на трудов договор ли работи или се самоосигурява?

Напомням, че при самоосигуряването няма работно време.
ДУКа не е задължителен. За целта внмавайте при регистрацията адвокатът да не Ви натресе такъв.
Щом сте сте И собственик И управител, И работите във фирмата и други неща, освен управлението, то най-икономичното е самоосигуряване върху минимум 510 (за тази година). Това, че сте осигурен на трудов договор ще има значение, ако там Ви осигуряват от 2091 лв нагоре.
За приятелката Ви: не винаги гражданския договор е възможен и/или законен. За ГД не трябва да има работно място, работно време и трудова дисциплина. В противен случай се смята за прикрит трудов договор (глоба от 1500 до 1500 лв). Щом като мислите да работите заедно, по-добре си регистрирайъе ООД с двама съдружници и двамата се сампосигурявайте. Не е задължително да сте с еднакви дялове или и двамата да сте управители.
Най-правилното е прекратяване на договора за заместване и сключване на нов по чл.67/1
Не, няма.
[/quote
Тогава може и да не е задължително да попълвате таблиците. Не пише ли нещо в указанията?
На Ваше място все пак бих ги попълнила. Особено ако е осигурен за ОЗМ. Само за месеца/месеците, когато е бил СОЛ, естествено.
Щом доходите му са само от ТД - не е длъжен да подава ГДД по чл. 50.
Облагаемия доход е според месеца на полагане на труда. Т.е. - всеки месец по 460.
Сумата на осиг.доход е различна от сумата на облагаемия доход.
По същия начин се получава и с доходите по ТД, където обикновено искам и справка за осиг.доход по месеци.
Тогава хич не го мислете - разход и толкоз.
На практика този компютър не може да работи без операционна система,за това се двоумя....
Но може да работи и с друга, нали?
Е, ако компютъра издържи повече от операционната система. Моят е около десетина годишен и това е третата му ОС. Ама аз съм си скръндза :)
Всичко зависи каква е сумата :) Ако са малко - алал да са им. Ама ако са повечко .... абе ще си открия сметка :)
 Както ти е изгодно :)
Аз съм за разход
в дясно пише само отговор с цитат !
Защото е минало времето за редактиране.
Иначе до "отговор с цитат" има стрелка с падащо меню и там е "редактиране"
В питането си пише, че 29.03 е първия неработен ден.
Лошо съм прочела :)
Извнете.
Все пак трите години от отпускането на предходното обезщетение вероятно са минали. Не ми се врва да е стояла само един ден на борсата.  Пък като прибавим и няколко дни на нов договор - все към "пълна борса" отива :)
1. Няма изискване за минимум 2 месеца на новото място. Теоритично може и 1 ден. На практика - добре е да е поне 5-6 дни.
2. Трите години се броят от отпускането на предходната борса. При така описаното - минали са. Търсете да Ви назначат! Още повече, че от 29.03. сте изтървали 7-дневния срок за регистрация. И добре че не сте се регистрирали ;)
3. Стажът с първи работен ден 30.03.2015 и последен работен ден 29.03.2018 е три години. В трудовата книжка това трябва да е записано "от 30.03.2015 -до 30.03.2018".
Още два дарианта за грешка:
- не изпращате нужния файл. Той трябва да има такова име: p9ExportВАШЕТОЕИК_2018-12-4--час-минути -секунди.
- програмата, с която работите е стара версия. Ако не сте я ползвали от година и половина - две, изтеглете си новата версия.
Моята програма вписва 255, правилно или не.
Не зная дали е правилно, нито мога да се обоснова защо.
Факт 1: има крайна дата /прекъсване на осигуряване/, значи осигуровките са за част от месеца. Защо да са върху 255? Аналогия - ако има 10 отработени дни и 10 дни с НО със стаж, тогава върху какъв размер ще са ЗО за НО? Какво да впишем в т. 27 - 250, 175,50 или нищо /осигурен през месеца на друго основание/?
Факт 2: целия месец е в неплатен, значи ЗОВ трябва да са върху 255
Факт 3: Програмата на НАП приема и двата варианта. Приема и варианта на Д1 с код 28, без начало и без край на осигуряване /т.е. - пълен месец/ и сума в т. 27 - 100 лв.
Извод: Програмата на НАП не може да бъде критерий в случая.

ПП Аз лично правя Д1 с програмата на НАП и подавам по две Д1 с разпределена сума в т.27, пропорционално на дните. Не зная дали е вярно, но ми се струва най-логично.
Много ми се иска да достигнем до еднозначен,логичен и законоов издържан отговор на въпроса.
Въведи "Е" на латиница
Вероятно и точно така трябва да бъде .
Според указанията за попълване на Д1 :
"- 28 - за лица, които внасят само здравноосигурителни вноски "

Според мен това хич не обяснява нещата. Просто от една дата нататък /посочена в т. 15/ за лицето се внасят САМО здравноосигурителни вноски - значи трябва Д1 с код 28. Ако следваме горното ми питане - би трябвало /поне така мисля/ две Д1  -една с код 1, край на осигуряване и сума в т. 27 - 127,50 и втора с код 28, начало на осигуряване, маркирано "само здравно" и сума в т. 27 - 127,50.
Поне програмата на НАП дава право за такива Д1.

Аз търся логика /евентуално/, че за НО със стаж ВЕЧЕ има ЗОВ и за останалата част от месеца вече е "здравноосигурен на друго основание"  :hmmm:
А когато има например 10 р.д НО със стаж и 10 р.д. без стаж /от 20 р.д. в месеца/, каква сума вписва програмата Ви в т.27 на Д1? 255 или 127,5?
Така е, не сте казала, нито съм вложил в изказването си подобен смисъл. Написах го, за да облекчим питащия  - просто да си пусне един със задна дата...

Само дето един договор със задна дата води и до осигуровки и други задължения със задна дата.
При управител - трето лице трудно може да се приложи правилото "няма дейност - няма осигуряване". По-логичното е "има договор - има осигуряване". А би трябвало да има договор от момента, в който е вписан като управител.

Не смея да давам съвет за безвъзмезден ДУ, първо, защото е с трето лица; второ, защото управителя и управляваната от него фирма са свързани лица и трето, защото според мен  понятието "безвъзмезден ДУ"е пълна безмислица.