Първо опитайте на телефона на НАП - може и да Ви посъветват нещо.
След това на място. Доколкото си спомням - молба в деловодството с обяснение на проблема.

ПП Пробвахте ли да подадете ОКД5 по БУЛСТАТ?
Към датата на връчване на предизвестието не е имал ТЕЛК - няма защита по чл.333. Прекратявате договора с изтичане на предизвестието
Не съм казала, че няма смисъл :)

Цитат
 ако е върху 1000лв. дали ще е доста в повече? - е, чак доста, но сигурно ще има нещо отгоре. Само че и осигуряването (месечно или при годишното изравняване) трябва да е на 1000 или повече.

ако ми се начислява всеки месец личен труд върху мин.осиг.вноска ще ми се отрази ли в по-голям процент за изчисляването на пенсията - все същото е. Нали осигуряването е на една и съща сума.

ако е върху 1000лв. дали ще е доста в повече? - е, чак доста, но сигурно ще има нещо отгоре. Само че и осигуряването (месечно или при годишното изравняване) трябва да е на 1000 или повече.

всяка година трудов стаж се взима с някакъв коефициент, така ли е?
Не. За всяка година осигурителен стаж е.

За пенсиониране Ви трябва осиг.стаж

Подавате сега с ел.подпис. Най-вероятно ще бъде прието.
А за глобата .... ако се сетят и когато се сетят. Евентуално :)
Попълват се три декларации обр. 1 с начало и край
Три Д1, трите с код 14,  за едно и също лице-изпълнител от един и същи възложител? Не че не е възможно, но защо да го правите?
В една Д1 с начало и край осигуряване (няколко пъти), не става ли?
КСО, чл. 9
(8) (отменена от 01.01.2016)  Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:
1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;
2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;
3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.


Тук не виждам при работа по ТД+ДУ да има 4 за 5.
Освен това членът "Шулева" е бил в сила от 01.01.2002 до 31.12.2015. Може да се прилага за стажа през този период, ако това е по-изгодно за лицето, независимо от датата на пенсиониране
За целите на ЗДДФЛ дохода от личния труд е доход от трудово правоотношение (чл.10, ал.1) и не се изисква издаване на СИС или документ по чл.6 на ЗСч. Съгласно чл. 9 от ЗДДФЛ такива се изискват за доходи по чл.10, ал.3 и 4.
това, което ние наричаме ГД
Добре де кое е това, което Вие наричате ГД?
Аз бих казала, че ДУ всъщност е "ГД" за управление. Поне доколкото е извънтрудово правоотношение и не е по КТ.
Освен това твърдя, че съдружник може да сключи ГД с дружеството си /не коментирам, че по този ГД няма да има НПР и като обект на данъчно облагане попада в т.26и/. И не само съдружник в ООД, но и ЕСК в ЕООД. Дали има смисъл от такъв ГД или не също не коментирам. Казвам само че е възможен.

Повече няма да споря с Вас.
Всеки сам решава какво да прави или да не прави и как да аргументира действията си.
  И да иска, няма как съдружник да има ГД с дружеството.
Колега, бихте ли ми разяснили разликата между "Договор за управление на ООД" и "ГД за управление на ООД"?
Ясно ми е, че ДУ се сключва на основание ТЗ /примерно чл. 141, ал.7/ и на основание ЗЗД и съдружник може да сключи ДУ със собственото си дружество.
Кажете ми на какво основание се сключва ГД  /в частност ГД за управление/? Дайте едно "легално" определение за ГД, за да преценим дали може съдружник да сключи такъв договор с дружеството си.
От сайта на НОИ:
Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.
Нормално е сега да сте получили обезщетението за 5-те работни дни от май. Обезщетението за м.юни ще получите през първите 5 работни дни на м.юли /до 07.07./
От Вас се иска да сте предали двата болнични в счетоводството.
Не зная какъв е този текст "не подлежат на плащане".
В решението, с което ще определите възнаграждението за личния труд, пишете "за труда, положен в дружеството" без повече конкретизиране.  И си решавате въпроса :) Няма нужда от ГД и други формалности.
Възнаграждението за ЛТ на собственика обикновено се включва във ведомостта за заплати. Не е нужно лицето да издава някакъв документ. Подпис на ведомостта или фиша е достатъчен (както процедирате с работниците по ТД)

ПП.   Доколкото при ЕООД няма ОС на съдружниците, решението е на едноличния собственик на капитала.
И никой не му пречи всеки месец да си решава да се възнагради с различна сума
Управлението по ДУ е когато има сключен договор за управление. Съдружник, който е вписан като управител в ТР, може да управлява (пък и да върши разни други неща) и без ДУ, като за дейността си във фирмата подлежи на самоосигуряване. За дейността си като работещ и/или управляващ съдружник може да получава възнаграждение,  може и да не получава. Не е задължително.  Ако ще плащате възнаграждение за личен труд, достатъчно е решение на Общото събрание или ЕСК. Е, може и ГД, но не вижзам смисъл.
По ДУ може да управлява лице, което не е съдружник,  а като СОЛ - само съдружник или ЕСК.
Не съм юрист, но не виждам разлика между ДУ и ГД за управление. Консултирайте се!

Конкретно във Вашия случай /управитул-съдружник, осигурен на маскимума/, няма значение какво ще изберете. Ако само ще управлява и искате ДУ - направете договор, определете възнаграждение. Ако върши нещо друго или не искате ДУ - осигурявайте го като СОЛ и определете (ако желаете) възнаграждение с решение на ОС
Сметка за изплатени суми
Издава се при плащане по ГД, но само ако изпълнителят не е самоосигуряващо се лице.
При плащането по ГД задължително декларирайте пред възложителя, че сте СОЛ!
1. Според Вас управлението не е ли личен труд?
2. ДУ не се вписва в ТР. Вписва се името на управителя.
3. Има ли сключен ДУ?

Та може всякак :)
В програмата създавате осигурител с булстат
През този осигурител създавате Д1
Подавате като влезете с булстат
Зависи на какво основяние ще я вършат тази дейност.
За са: допълнителен ТД, възнаграждение за личния труд на съдружник,  ГД (без НПР - т.26и), втори ТД, без допълнително възнаграждение на СОЛ....
1. Включва се, нали е облагаем доход. Включва се в тримесечието, през което е платено
2. Осигурителния доход по ГД се включва в годишното изравняване на осигуровките и рефлектира в Д6-13. С колко - зависи от комбинацията на доходи
3. сигурно. Не помня кодовете
4. Да

Няма никаква разлика между дохода по ГД и дохода от свободна професия. За дохода от ГД също трябва да издадете фактура или документ с реквизитите на фактура.
Проверете да не е имал нещо надвнесено от преди