Много моля за малко помощ. Осигуровки за месец, Май, Юни, Юли внесени през Декември. При подаване на протокола по електронен път, кой период се вписва? Май-Юли, или Декември-Декември?
Предварително благодаря!
Декларациите за осигуровки отдавна е трябвало да са подадени!
Подават се за съответния месец и чакате глобите.
Търсиш се правата първо доброволно, после чрез Инспекцията на труда или съда. Първите едва ли ще ти помогнат, но вторите - почти сигурно.
Значи грубо (6*1639+2*1245+16*455):24*60%
Нямам калкулатор да сметна

ПП И нали знаете, че това зависи от начина на прекратяване на ТД
7465
ЮЛНЦ » Re: ДУК в ЮЛНЦ
21.12.2014, 17:15
Щом е по възмезден ДУ, то осигуровките са както при всеки Ду - върху възнаграждението, но не по-малко от МОД за управител. Пък когато платите, ще удържите и данък.Това, че е пенсионер не е от голямо значение, освен за ЗОВ, ако възнаграждение + пенсия не надминат максималния месечен осиг.доход
Не зная по какво се различават договора за личен труд и ГД между ФЛ и фирмата, в която е съдружник, но мисля, че и в двата случая се прилага т. 29и
Не знам дали вярно или грешно съм го определил за цялата 2014, но той би трябвало да се е формирал на база на облагаемият доход от 2012 на база облагаемия доход КАТО СОЛ. Т.е. - при определяне на този доход не се взема дохода по ТД, дохода по ДУ, дохода от наем и т.н., а само дохода като СОЛ
ако СОЛ може да избере по - висок осигурителен доход от минималния, защо се прави изравняване в Годишната му декларация? - Защото може да не е имал право да внася по-високи осигуровки и трябва да му върнат надвнесеното. Напр. според дохода от 2012 е трябвало да се осигурявате върху 420 лв. Вие правите осиг.вноски върху 550 лв, а дохода Ви като СОЛ е 12*450. След годишното изравняване ще се окаже, че сте надвнесли осигуровки. Осигурителния Ви стаж ще се зачете върху 450, а осигуровките, над 450 лв ще трябва да Ви се върнат или приспаднат от следващи задължения.
Дано ме разбрахте.
А според теб дивидента осиг.доход ли е? Дължат ли се осигуровки върху него?
А това "осиг.доход 550+420 личен труд" не го разбрах. В края на краищата върху колко се самоосигурява: върху 550, върху 420 или върху 970?
Колкото до изравтяването - прави се във всички случаи. А дали ще има довнадяне или не, зависи от ГДД, от "личния"труд, от другите доходи през 2014 г. Не разбрах и защо намесвате 2012-та.
1. При Вас нещата са толкова на кантар, че се питам дали не сте достигнали 50000 през ноември или октомври..,
2. Не мисля, че е правилно 412 да се приключва със 703. Не трябва ли с 401? Не съм сигурна, пък и не зная как точно сте приспаднали аванса. Нека някой по-знаещ да каже.
Периодът за "натрупване" на петдесетте хиляди не е годишен, а 12-месечен.
Колкото до облагаемия оборот - той не винаги е оборота по 703.
Наистина разяснението е по "буквата" на закона, но колкото и компетентна да е отговарящата, да не забравяме, че това е неофициално становище. Аз чакам позицията на НАП или ПЗР на изменението на ЗДДФЛ.
Независимо от отговора, пойто са Ви дали, продължавам да твърдя, че вписването на ДУ в ТР не е задължително и от НОИ си превишават правата.
Пък Вие постъпете както намерите за добре.
Извинявам се, че не е по темата, но осигуровки за безраб. и ОЗМ ще има ако да речем този ТД е втори и има друг, по който часовете за съотв.месец са над 40 нали?
Да, ако е втори ТД е така, както казваш
А как е формулирано мястото на работа в ТД? "Производствената база на фирма Х" или "гр. У, ул. ...... N..."?
В първия случай трудно може да се говори за командировка, но във втория става
Не съм броила месеците с 19 работни дни :-) Отбелязах го като възможност. Факт е, че не всеки отработен месец по ТД на два часа е с осигуровки за безработица и ОЗМ.
Трябва да подадете всичко до 25 януари 2015 г. - и декларация 1, и декларация 6 с двете колони 5 и 8. Ако Ви се занимава, можете да подадете декларация 1 и декларация 6 с код 5 и още през декември (но не е задължително), а декларация 6 с код 8 чак след 1 януари 2015 г.,  защото по-рано системата няма да я приеме. Но срокът за ВСИЧКО е до 25 януари 2015 г.

 :good: :good: :good:
Ако този отговор беше "закован" най-горе и ако всеки четеше преди да пита, щяхме да спестим много време и много теми
А може и да няма право на обезщетение за безработица. Има и месеци с по 19 р.д, през които ще има под 40 часа месечно и не се внасят осигуровки за безработица. По сегадействащия КСО. За догодина - каквото сабя покаже.

Освен това - да правото на майчинство са нужни 12 месеца осиг.стаж с осигуровки за ОЗМ, а не 24. За сега. Тези 12 месеца са повече от 4 години при работа на 2 часа, защото както казах има и месеци с по 19 р.д..
Можете да се осигурявате на колкото искате до 2400 лв.
Ако нямате доход, накрая на годината НАП ще трябва да ви върнат парите за пенсия и здравни над минималния праг и НОИ ще ви завери книжката на 420 лв. Болничните обаче ще се изчисляват на 2400 лв.
Много недомислено и нечестно според мен, но това е положение
За сега :) За сега положението е такова, че позволява подобни болнични, но не се знае как ще бъде догодина или след две години. Говори се, че щели да го променят...
Бих предпочела т.3. Все пак е заместване и не се знае дали титулярът няма да прекрати отпуска си.
Ако сте сигурни в срока, може да ползвате и т.1