В закона никъде не е посочено, че облекчението е само да лица по ТД.
А какво е ?
Това не е ли услуга? Обработка на съответния материал до бижу. Аналогично на "ушиване на рокля", "лепене на тапети" и т.н.  Защо трябва да калкулирате материала в цената на готовото изделие? Нали извършвате само обработка (и творчество)? 

ПП Може и да бъркам. Не разбирам от ишлеме.
Ние, като правим настилки с плочки или паркет на клиента, калкулираме "полагане на настилка " и отчитаме само труда и спомагателните материали
От опит: искате едно писмо от здравнана каса в Германия,  където Ви осигуряват. Писмоно трябва да съдържа имено Ви и от кога до настоящия момент (дата ва издаване) сте здравно оситурени при тях. Обикновено здравната каса Ви праща писмото по имейл . Препращате това писмо на роднина в България. Тук му правят превод от регистриран преводач, но не е нужна легализация. После Вашия човек носи писмото (зветна разпечатка от имейла и превода в НАП. Там правят каквото правят и в реално време отмятат, че сте здравноосигурени от датата,  посочена като начална в писмото до датата на издаване на това писмо. Ако междувременно за този период са Ви начислявали ЗО по Д7 и имате задължения, изчистват и тях.
Ако здравната Ви каса издава европейския формуляр и текущо (преди напускане на Германия), не е вужно да се прави превод.
Това е.
Да, така е, обикновенно разликите са в ст. Но въпросът ми е принципен защото хем сме работодател към 31.12 /31.01/ а не мога да направя год.преизчисление.
Ами направили сте си преизчислението :)
Там където сте го направили и сте получили 0.01 лв. или дори 0.90 лв., напишете "закръглено 0.00" и не го мислете. Навсякъде пише (и в закона, и в сл.бележка...), че се закръглява на пълен лев
Само за здравното. Докато сте безработна, дори да сте в майчинство,  няма начин да си внасяте сама осигуровки за пенсия, майчинство и безработица.
Вярно е. Трябва да ди внасяте сама здравните. По 26 лв на месец. Засонът не се интересува дали имате доходи или не. Същата вноска са задължени да правят и безработните,  които нямат абсолютно никакъв доход, болниен или обезщетение.
За съжаление е така.
И да не пропуснете първо да подадете декларация обр. 7 в НАП по постоянен адрес. Става и по електронен път с ПИК.
Не зная дали може да се подаде заличаване.  Опитайте! Ако стане - ОК. Ако не стане - лошо. Щом сте подали "прекратяване", няма начин в бъдеще да започнете или възобновите самоосигуряване чрез този ЕИК. Поне при сегашните възможности на системата.
Лично аз не виждам проблем
Код 22 в т.12.

Естествено, ако имате право да подадете Д1 еднократно за цялата година
Като не му е плащан доход, какво ще попълните в справката?
В справката на първата фирма, където е основан работодател към 31.12. подава данните за първия ТД,  допълнителния ТД с посочен ЕИК на втората фирма и данните от годишното изравняване.
Във втората фирма подавате данните за втория ТД и ДУ без год.изравняване.
От указанията към справка 73/6:
6. Когато работникът или служителят през данъчната година има или е имал трудов договор за допълнителен труд при друг работодател или е имал основно трудово правоотношение при друг работодател, работодателят по основното трудово правоотношение към 31 декември включва придобития при другия работодател доход в справката, ако работникът/служителят му предостави служебна бележка по чл. 45 от ЗДДФЛ от другия работодател и доходът е включен при изчисляване на годишната данъчна основа и определяне на годишния размер на данъка по реда на чл. 49 от ЗДДФЛ. В тези случаи данните за другия работодател се попълват на отделен ред за съответния код на дохода.
Предполагам, че може.
Тъй като майчинството до 410-ия ден не може да е под МРЗ, няма да има промяна
В данъчната служба бизнесмен влиза в стаята на данъчния инспектор. Мълчаливо изважда дебел плик от чантата си и го поставя на бюрото.
- Да не би да ми предлагате подкуп?! - надига се от стола данъчният инспектор.
Бизнесменът се стряска, бързо си взема плика и тръгва да го прибира в чантата. Данъчният се усмихва широко, потупва го по рамото и го успокоява:
- Направо ти провървя, мой човек. Добре, че взимам!
Защо ли си мисля, че текстът от наредбата може да се чете така:
1. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност,
както и
2. при започване на друга трудова дейност през календарната година, ....
Не съм опитвала, но съм чула, че в във въпросния случай не става промяна с възобновяване на дейност през годината. Но това е само ЕЖК :(
Здравните осигуровки за неплатения отпуск се включват в общата сума на удържаните през годината лични осигуровки и се приспадат от годишния доход преди облагането с данък. Приспадането е до размера на получения доход. Т.е. на този, който е имал доход се приспада, а който цяла година е бил в неплатен и няма доход, нищо не може да се приспадне /не може да намалявате доход от 0,00 лв :)/
Смяната на процента на осигуряване от "за пенсия"на "за пенсия+ОЗМ" и обратно е само чрез подаване на ОКД5 и съответната отметка. Промяната може да се прави само веднъж годишно.
Анулирането на фактура, отчетена в предходен месец, става с протокол. Пише го в ЗДДС.
Уведомете контрагента и си вземете оригинала на фактурата.
За обезщетението разбрах, но е важно по кой чл. от КТ ще ме освободят. Искам да съм подготвен.
Казах Ви - няма значение по кой член ще Ви освободят. Все едно и също ще е.