В собственото си ЕООД на трудов договор ли ще работите? Хайде де :(
Ако имате дейност в ЕООД-то ще трябва  най-малкото да се самоосигурявате върху 710 с минимална месечна вноска 197 лв и стотинки
Ако на другото място Ви осигуряваха на 2700-3400 лв, щеше да е от значение
Въпреки,че темата е станала много дълга ,тук е мястото да питам за декл.1 и Д6.  :hmmm:
Лице е освободено ,поради съкращение в щата, считано от 10.10.2022г. Дължим му обезщетение по чл.222,ал.1 . Направих декларациите с код 27. Има дни и в м.10 и в м.11-т.е трябва да му подам две Д1 за съответните месеци,нали така? Аз съм от бързите и вече подадох Д1 и Д6 за м.10.2022 за цялата фирма. Имайки в предвид,че обезщетението ще се плати утре на 11.11.2022г. До кога е срокът за подаване на Д1 за обезщетението за дните от м.10.2022?
До 25-то число на месеца, следващ месеца на плащане на обезщетението. Може да е и 3 години след прекратяване на ТД. Когато си го поиска и когато платите - тогава
Ако сте на борсата нямате право на болничен и майчинство. Ако започнете работа по трудов договор или самоосигуряване на високия процент поне един ден (няколко дни) ще може да ползвате болнични и майчинство.
Болничният за общо заболяване е 80 процента от средния осигурителен доход с осигуровки за общо заболяване и майчинство 18 месеца преди месеца на настъпване на заболяването. Болничният за бременност и раждане е 90 процента от средния осигурителен доход с осигуровки за ОЗМ 24 месеца назад , но не по-малко от минималната работна заплата
Когато в посочените месеци влизат периоди без осигуровки или с болнични, то:
- за периода без осигуровки за ОЗМ (платена и неплатена борса, неплатен отпуск незачетен за стаж, самоосигуряване на ниския процент...) - при изчисляването се взема минимална работна заплата
- за периода на предходен болничен - взема се дохода, от който е изчислен болничния .
Доколкото разбрах, този работа по чл.114 е по допълнителен ТД. Данните по допълнителния ТД не се вписват в ТК.
А ДУК в общия случай не е по КТ. При Вас как е?
 Тук не става въпрос лицето да работи за някого. Става въпрос съседката да я извика да забавлява децата й (които са рожденици) в ролята на аниматор, за което съответно ще получи заплащане.
Всъщност лицето работи ЗА някого - в конкретния пример за съседката. Това си е  "най-обикновен" граждански договор с възложител съседката и изпълнител непълнолетния аниматор. Законът не забранява устна форма на договаряне.
Вижте в КСО и ЗДДФЛ кой е длъжен да внася данъка и осигуровките при ГД (доход от извънтрудови правоотношения) между две ФЛ.  Напомням, че при  месечен доход под МРЗ и неосигурен на друго основание изпълнител не се зължат осигуровки, а само данък.
Съвет: с оглед на отговорностите, които поема младежа и възможните инциденти, добре е за се сключва писмен договор между възложителя и младежа + един негов родител.
Изисква ли се 10% данък?
Е да де - изисква се. И за това се подава ГДД.
Върху каква сума ще се начисли данъка зависи от формата, под която ще се плати дохода. Най-вероятно след приспадане на НПР.
регистацията по чл. 97а е за да си внасяш ДДС-то, което не е начислено от европейския партньор и нищо в ЕС да не се губи.
Е, за сметка на "частичната регистрация" не ползваш данъчен кредит
Ако тези 24 дни отпуск+болничен са календарни, изпитателния срок изтича на 03.11. и от 04.11 вече е "изпитан".
Ако това са работни дни - вижте колко календарни дни включват съответните периоди и ги прибавете от 11.10. насам
Значи да Ви направят управител на фирма.
За пенсия и болнични - има вариант чрез регистриране на фирма, ЕТ, свободна професия....
За безработица - освен още един трудов договор или договор за управление в някоя фирма, друг вариант няма.
Преди документите за майчинство имате за подаване други документи, свързани с осигуряването.
За майчинството се попълва едно приложение с данни от болничния, лични данни, банкова сметка и т.н. Подава се в НОИ по електронен път.
Добре е да направите консултация със счетоводител за процедурите, декларациите, сроковете, вариантите...
Извинете, ако Ви засягам, но за да отговоря на въпросите Ви трябва да зная какъв е трудовия Ви договор - "нормален" /работили сте дълго, боледувате, пак ще работите .../ или е сключен само за да си ползвате дългия болничен?
Може 2-3 месеца по-рано. Стига вече да имате 12 месеца общ стаж с осигуровки за ОЗМ (трудов договор)
Да, дипломата става
Може.
Отивате в Агенцията по вписванията, регистър БУЛСТАТ, носите копие от документ,  удостоверяващ правото да упражнявате самостоятелно определена професия, попълвате формуляр, плащате такса (май беше 10 лв) и готово. До 7 дни се регистрирате в НАП като СОЛ.
За майчинство се изисква 12 месеца осигурителен стаж с осигуровки за ОЗМ (придобити независимо кога) и поне 1 ден в осигуряване с ОЗМ преди болничния
Много се извинявам, но в момента нямам интернет. Бихте ли ми цитирали ЗЗД и/или ТЗ какво е договор за прокура и какво договор за управление. 
Например: ако е с режим "домашно лечение", пък работата по ГД е изисквала напускане на дома, и някой реши да провери това (работодател или от НОИ) има опастност болничния да бъде оспорен и да не бъде платен
Какво се притеснява? Нали има разпореждане за отпускане на обезщетение за безработица. Като мине месеца ще му платите, ще попълните трудовата книжка, ще си подадете Д1, и ще се възстанови плащането на безработицата.
Обезщетението не е отказано, а само е спряно плащането. Вижте КСО, чл.54д, ал.1 и 3.
Именно.
Всичко е възможно под слънцето :)
Един горд собственик на ЕООД с 2 лв капитал много държеше отрочето му да е назначено на длъжност "изпълнителен директор", щото било "по-така". Обясних, че тази длъжност е предвидена за АД с двустепенна форма на управление, но с радио не се спори.
А управителя не трябва ли да се впише? Не самия договор, а името на управляващия
(Не че разбирам как ЕТ ще има управител, но все пак...)