Имам трудов договор по който получавам комисион. Получих сметка за изплатени суми на 15.01. На нея е описано че имам удържан авансов данък 10 % от сумата за облагане. Т.е. върху тази сума дължа осигуровки от 12.01 до 31.01? И ако изчакам изплащането на 15.02 и след това прекратя дейността ще дължа за половината от февруари ли? Ще отида при счетоводител, но исках малко пояснение преди да го направя. Благодаря

Пишете неща, които са несъвместими! Hrili Ви е посочил част от несъответствията. Аз съм подчертала още едно-две.
- Когато сте СОЛ не се издава сметка за изплатени суми и не се удържа данък
- ако не сте СОЛ, или по време на работата по съответния граждански договорр не сте била СОЛ, но по това време сте работила по И трудов договор, в сметката за изплатени суми трябва да са удържани и осигуровки, освен данъка.
Задължително се консултирайте със познат /или непознат/ счтоводител, като му представете всички документи. Побързайте! След 25.02. може да е станало късно!Много неща не са Ви ясни и не можете да обясните, за това и отговорите тук няма да са съвсем точни.

Заплатата по трудов договор или възнаграждение като застрахователен агент?
Ако е второто - върху сумата дължите данък, който внасяте до края на месеца, следващ тримесечието на получаване на дохода, като подавате Д55
А осигуровки дължите за всеки месец, вкл. част от месеца след 12.01.2018. Длъжни сте да подавате Д1.
Ако декларирате прекратяване на дейност, а имате доходи, ще незаконно и ако Ви проверят, освен осигуровките и лихвите, ще дължите и глоба по административното нарушение.
Намерете си счетоводител!!!
Ако КСО и ЗЗО не Ви вършат работа, опитайте с това:
https://www.kik-info.com/spravochnik/osigurovki-i-danaci-za-2018.php
Ако и с това не се справите, ето и нещо по-лесно:
https://www.kik-info.com/kalkulatori/zaplata.php

Добре е да обърнете внимание и на това:
https://www.kik-info.com/spravochnik/mod-2018.php
и това:
https://www.kik-info.com/spravochnik/tzpb-2018.php

И да благодарите на екипа на КиК инфо за големите улеснения!
Здравейте!
Скоро и аз пусках подобна тема - за пропуснато уведомление до 31.10.
Подадох го преди две седмици, с ПИК на фирмата (ЕТ). Прието е. Надявам се да няма последствия.
Понеже в една друга подобна тема се развихри спор: Бихте ли споделили каква дата написахте в т.10 -дата на сключване - сегашна или 01.04.2017?
Плащането по договорите е извършено след приключване на работата,тоест в декември,и това е единствения осиг.доход ан изпълнителя!
Значи и данък е можело да не удържате :)
Ако сте удържали данък  - Д55 се подава до 31.01.2018.
До 15.3.2018 подавате справка по чл. 73
Това ли е единствения осигурителен доход на изпълнителя?
Здравейте...моля за помощ.....трябва да издам УП-3 на служител, който е започнал работа от 15.09.1993 г. до 08.01.2018 г.. От 10.04.2003 г. до 30.05.2003 г. е в неплатен отпуск а после от 01.09.2003 г. до 31.08.2007 г. също е в неплатен отпуск....Колко всъщност е стажа - естествено, че осигурителния няма да е равен на зачетения трудов стаж....и как да оформя образеца...Ровя се в едни заварени досиета от бивша колежка.....Ще съм благодарна за помощ... :smile1:

Защо да не е равен? Нали работи на пълен работен ден?

В УП-то включвате всички отработени периоди, както и по 30 работни дни от неплатения отпуск за ВСЯКА година.

Не ми е ясно защо ще издавате УП3?
Отговор: Да, може да започне и всичко е законно. Административното нарушение, което работодателят извършва по никакъв начин не се отразява на валидността на трудовото.
Да, права сте. Административното нарушение не се отразява върху валидността на трудовия договор. Отразява се само върху смеката на работодателя и върху джоба на длъжностното лице /дано това не сте Вие/.

КТ чл. 414 ал.3
(3) Работодател, който наруши разпоредбите на чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3 и чл. 63, ал. 1 или 2, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., за всяко отделно нарушение.

Колкото до сайта на НАП - наистина не работеше до 08.01.2018, но който е бил на зор е ходил на място с хартиен носител. Другите, в т.ч. и аз, чакахме.
В трудовата книжка - датата на започване на работа /първия работен ден за лицето/.
Не може да започне работа преди да е получил и подписал справката от НАП за приетото уведомление. На справката освен дата има и час.
А 16 и 16.1?
Намерете наредба Н8 , вижте в приложението към нея указанията за попълване на Д1. Там подробно е описано къде, кога и какво се попълва. Същите указания ги има на гърба на хартиената бланка. Можете да ги видите и в програмата на НАП като стъпите на интересуващото Ви поле и натиснете F1. Специално за т.16 и подточките е обяснено съвсем ясно.
Благодаря много за мнението. В договора нищо не е записано. Според мен смяна на дограмата не подобрение, възстановяване функцията на актива.
Боядисването на дървената дограма, смяна на счупени стъкла и т.н. щеше да е възстановяване на функциите. Смяната на дограмата с нов тип си е подобрение. Поне според мен. Е, аз съм малко крайна и за щастие не съм проверяващ ;)
Не. Обикновено само веднъж.
Защо?
Ако сте искали да отразявате скрито разпределение на печалбата, трябвало е да го направите за 2016 когато парите са взети ей така като един прозрачен аванс :).
През 2017 си имате неразпределена и обложена с данък печалба, решение за разпрадаляне на дивидент, данък върху дивидента. Е, нямате реално плащане, а прихващане на задължение, но какво от това.
Ако напуснете работа, т.е. по Ваше желание, обезщетението за безработица ще е само 4 месеца по 9 лв на ден /около 180-190 лв месечно/.
Ако трудовия Ви договор бъде прекратен по инициатива на работодателя /намаляване обема на работа, закриване на щат и т.н./ обезщетението ще зависи от общия осигурителен стаж, по време на който лицата са били осигурени за безработица, за  времето след 31 декември 2001 г. При стаж от 3 до 7 години - 6 месеца, от 7 до 11 - 8 месеца и т.н. Обезщетението ще е 60% от средния всиг.доход през последните 24 месеца. По Вашите данни /ако осигуровките са по грудов договор/ - около 660 лв.
Плюс това става въпрос за ЕТ с един работник- на бас , ако не му прекрати договора и не пусне нов,  а сам ДС в нап за ЕКАТТЕ,дали няма да го набарат, говорим за ЕТ едва ли това ЕТ има 500 служителя, че нещата да се разминат-да не се попадне на тоз служител и на това закъсняло уведомление? :wink1: :wink1: :wink1: :wink1:
Вероятността да го "набарат" е нищожна.
Вероятността система да приеме подобно уведомление с код 2 е много голяма.
, като за длъжността се включва и чл 70-по желание, все пак работника е работил до сега на 2 часа -на 8, не се знае дали ще се справи и на работодателя до кога ще му отърва това осигуряване на 8 часа- за да може да  го прекрати, ако реши/Работодателя/.

Това е незаконно!!!! Не може да се прилага срок на изпитване на длъжност, която вече е заемана от работника при същия работодател!!! Независимо кога във времето, независимо на какво основание и независимо с какво работно време!
Може, но подайте уведомление по чл 62 за преминаване от 2 часа на 8 часа....
Това като препоръка ли да го разбирам или като недоумение?

ПП Извиняван се, че Ви засичан по наколко теми, но мисля, че ще Ви е от полза.
Има ли промяна за регистриране в НОИ като безработен при освобождаване по чл.71
Колко време трябва да е работил работник назначен  по чл.67 във връзка с чл.70,за да има правата като при съкращение

КСО, чл.54б, ал.3, колега.

А това е от форума:
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,22053.msg131215.html#msg131215