И според мен е така
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,21742.msg136777.html#msg136777
В тази тема вече Ви е обяснено. За Д55 и справката по чл.73 от значение са датите (тримесечията) на плащане.
При освобождаване по чл.71 е важно според мене как е сключен договора и кой го прекратява. Ако е сключен в полза на работодателя и той го прекратява мисля, че тъй като всъщност не е по желание на работника  не би следвало да има минимално обезщетение, а такова по общия ред.
/ без претенции, че съм права, но мисля, че този случай не е в обхвата на чл.54 б  ал.3 КСО /
От значение е не в чия полза е уговорен изпитателния срок /може да е в полза и на двете страни/, по-важно е по чия инициатива е приложен чл. 71/1. Ако това е по инициатива на работодателя, работника има право на "пълна борса".

В конкретния случай: НиНа12 е била на борсата около 12 месеца и повече от 6 месеца от тях са в рамките на последните 18 календарни месеца

1. Няма минимален срок. Може в деня, в който се явите на работа. Теоретично може и по време на болничния.
2. При тази дълга предходна борса едва ли имате 12 месеца с осигуровки за безработица през последните 18, така че сега въобще нямате право на обезщетение.
Ако все пак имате 12 от 18 с трудов договор (сумарно, може с прекъсвания, но без да броите времето на борсата) ще имате право на минималното обезщетение.
След като не са минали 3 години от отпускането на предходното обезщетение, сега имате право САМО на минимума - 4 месеца по 9 лв. на работен ден (около 200 лв месечно). Няма значение как е прекратен трудовия Ви договор.
Няма легално определение на понятието "начало на дейност". Всичко е според конкретния случай: първи договор, първи разход с цел бъдещи приходи, първа фактура....
Да. 7-дневен от започване на дейността.
А това:  "е декларирало, че няма да влага труд в дружество, в което е съдружник и управител" как и къде го е декларирало?
Не,няма юридическо лице.Само физическо.На 19.04.2018г се е регистрирала като свободна професия и веднага е подала Окд5.
Веднага? Не е ли изчакала  няколко дни за да пристигне информацията в НАП?

Но пък от 19.04 е минало повечко време. Обикновено ЮЛ с БУЛСТАТ, съвпадащ е ЕГН се появява около 3 дни след регистрацията в АВ. При влизане с ПИК, проверете горе в ляво, където пише "данъчното задължени лица"
Опитай с друг браузер. При мен с ИЕ не става, а с Мозилата - става
А ако сумата за получаване е 471,75 ( след намаляване на разходите за дейността), т.е. 510 бруто дължат ли се осигурителни вноски или те ще са дължими само ако е 510 е чистата сума за получаване?
Както  marpan_64 правилно е допълнила: зависи дали са осигурени на друго основание през съответния месец.

Не, щом не е собственик/съдружник като ФЛ
Не.
Освен ако е в отпуск по някой от другите договори. И то само по време на отпуска
Аз предпочитам варианта "да изчака да започне прихода и тогава в 12 месечния период естествено да се включат тези фактури". Още повече, ако става въпрос за някакво мижаво ДДС
Може, ако уведомлението е прието преди началото на работния ден на този работник. Работникът не трябва /не, че не може ;)/ да започне работа преди да му е връчена справката. При проверка от ИТ проверяват И часа, посочен в справката.
Абе не е само до субектите,  а и до проверяващите. Една госпожа ме въртя три дена защото съм нямала "черно на бяло" една електронна фактура. Е, получи си я. Писна  ми и я разпечатах. Добре, че се научиха да не търсят подпис и печат.
Така че вече не се плаша по съществото, а по детайлите
При тези суми само декларации по чл.55 от ЗДДФЛ. За сроковете - вижте закона.
1. Кой управлява фирмата?
2. Съдружникът, който е на ТД, само това, за което е договора му ли ще върши? И само в работно време ли?
3. Кой и в качеството си на какъв ще подпише ТД от страната на работодателя?
12- те месеца са общо, сумарно. Ако прекъсванията са под 6 месеца сумарно през последните 18, ще имат право на обезщетение.
Времето на платената борса е без осигуровки за безработица и не влиза в 12- те месеца. Счита се за стаж само при пенсиониране.
При такава сезонна работа можете да се възползвате и от прекъсване-възобновяване на вече отпуснато обезщетение. Евентуално. Чл.54д от КСО.
Колкото и да се противя, и аз почнах да се провеждам в ред :) и започнаха да изникват едни елементарни въпросчета, които ме объркаха:
Какъв срок за съхранение на ЛД на работниците посочвате?
Според изискването за съхраняване на ведомостите за заплати, би трябвало данните име, ЕГН, доход ... да са за срок от 50 години. За другите (лична карта, адрес...) коректно ли е да се пише "до срока на валидност" или 10 г. за ЛК, и т.н. Въобще - тези срокове за съхранение в месеци и години ли трябва да са или с по-разтегливо понятие, като "до прекратяване на ТД"?
Какво да правя с данните за децата и съпрузите на работниците, които са вписани в молбите за детски (когато се плащаха чрез работодателя), в декларациите по ЗЗО (когато удържахме от заплатите за неосигурените членове на семейството)? Тези ЛД не подлежат на обработка, но не мисля, че декларациите подлежат на унищожаване, въпреки че голяма част от тях са минали през проверка от НОИ.
Какво правим с онези ЛД на отдавна напуснали работници, за които нямам съгласие за предоставяне, съхранение и обработка на ЛД? И как да трия ненужните данни от ТД, пазени на хартиен носител? Има ли смисъл? Трябва ли?

И последно (за сега) имам период, през който в ТД беше вписано ЕГН на управителя. Питам: какво ми гарантира, че работника ще пази тези ЛД на управителя? И защо КТ ме задължава да предоставям мой ЛД на друго ФЛ, което не е администратор на ЛД?