2. Защо към заплатата? Нали има фактура? Или за оттук нататък?
3. Какъв "граждански"? Нали става въпрос за служител.

Тази "транспорт" какво обхваща? Карта за градски транспорт? Еднократен транспорт във връзка със служебните задължения? Командировка? Плащате му таксито всяка сутрин, защото почва работа много рано?
Изплащаме го през м.юли  Е, явно на 30.06 няма да може да го платите, защото е неделя, пък и срок още не е изтекъл. Така или иначе ще платите на 01.07 или след това :)
Другото е правилно. Важното е да не начислявате предварително, а след като бившия работник си потърси обезщетението /от 01.07.2024 до 30.06.2027г/.
ако някое от лицата,започне работа през м.юни? - според започването и според заплатата. Ако започне от 15.06 /примерно/, плащате обезщетението само за 01.06-14.06. Ако е започнал от 01.06 но с по-ниска заплата - плащате разликата в заплатите за целия месец. Възможна е и комбинация от двете. При всички случаи - само ако обезщетението е потърсено!
2. Зависи къде е грешката - във ведомостта, в Д1, в Д6, при осчетоводяване....
На тях (НАП) не им трябва да доказват, каквото и да било. Поканват те да го направиш и ако не изпълниш поканата, ще ти пишат акт. За теб остава да възразяваш
Е, чак толкова грубо не е :) След поканата можете да се свържете с проверяващия, да представите доказателства, разяснения и т.н. и всичко да завърши само с констативен протокол.
Пък и до акт да се стигне - можете да възразите, да обжалвате, че дори и да осъдите НАП.
На практика лицата, които получават доходи от стопанска дейност като търговци по смисъла на ТЗ без да са регистрирани като ЕТ, на практика са приравнени на ЕТ и като данъчно облагане, и като осигуряване, и по отношение на отчетите към статистиката.
Лично аз нищо не съм правила, защото когато извършвам някаква дейност, я правя със съответната регистрация и бягам от чл.26, Ал.7, както и от чл.26 на ЗДДФЛ  като цяло.
По-горе  Маграт дава отговор в #4
Цитирали сте съответната алинея от КСО: " и лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица." Въобще не пише "които получават доходи по чл. 26, ал. 7 от ЗДДФЛ"
По чл.26, ал.7 се облагат "доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец."
Наблягам на "стопанска дейност"!
Преди да имате доход от тази дейност трудно могат да докажат, че подлежите на осигуряване, по простата причина, че още нищо не сте продали, а стоките може да сте купили за себе си.
Друг въпрос е, кога точно подлежите на осигуряване: само за дните през които имате покупки на стоки или продажби?, за периода от пускането на обявата до продажбата? за периода от покупката на стоките до продажбата?... Освен това: ако приемем, че ще се осигурявате само за дните на продажбите, то той е момента на продажбата - денят, през който сте получили заявката и сте се съгласили да изпратите стоката? денят, в който сте я предали на куриера? денят, в който стоката е приета от клиента или денят, в който сте си получили парите?
Може би всичките изброени варианти са възможни, стига да може да се защитите при проверка.
Нещо ми се стигна нета и не довърших :(
Та за документите: казано е "когато такива се изискват от закона" . В случая може би не се изискват.


Цитат
  И тогава по същество въпросът ще е какъв е точно този документ, удостоверяващ извършването на заявената дейност.
Сам/с сте си отговорили на въпроса, цитирайки т.1 от ал.2 на чл.11 "когато такива (документи) се изискват от закона

Цитат
.
Нещо не разбрах добре:
1. лицето има регистрация като СОЛ, собственик на ЕООД от 4 години насам.
2. Същото това лице има доход от патентна дейност само през м.12
3. През м.12 лицето упражнява дейност като свободна професия и има доходи от това (същото, което и патентната дейност или друго - не е от голямо значение).
Ако е така:
1. Като СОЛ - собственик на ЕООД си е подал декларация за регистрация на СОЛ, в която  е посочил начало на дейност и начало на основание и за периода на дейност си е внасял осигуровки. През цялата година, за която питате, се е осигурявал на това основание върху минималния осигурителен доход за СОЛ, нали така?
2. При започване на патентна дейност/се.професия е подал нова декларация в НАП за регистрация на СОЛ, в която е посочил, че започва дейност на тва основание
3. Като самоосигуряващо се лице няма реален доход от дейността си като собственик на ЕООД (не си плаща възнаграждение за личния труд), но има доход от другата дейност, която извършва в качеството си на СОЛ
Съгласно чл.6, Ал 9 от КСО "Годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания или установения от органа по приходите при условията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем доход от упражняване на трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски". Аналогичен текст има и в чл.2, ал.4 на НООСЛБГРЧМЛ. На това основание в указанията към таблици 1 и 2 е записано, че сумата на целия реален годишен доход, който е получен в качеството на СОЛ, се разпределя на равни части за всичките месеци, през които е упражнявал дейност като СОЛ.
Във Вашия случай, ако добре съм разбрала, дейност като СОЛ има през 12 месеца. Следователно получения доход от другата дейност (патентна, свободна професия) трябва да се разпредели във всичките 12 месеца и при нужда да се довнесат осигуровки.
От НАП са прави
В случая не правите "преназначаване", а ДС за промяна САМО на работното време /евентуално и на заплатата/. Всички останали клаузи от трудовия договор остават непроменени, вкл. и срока за изпитване, който си тече от 29.05.24
Наистина няма проблем ТД да се прекрати по този начин и по време на болничния, но какъв е смисъла? По време на болничния нито ходите на работа, нито може да започнете другаде. Все пак решението си е Ваше
Цитат
Леля Ви дава парите за покупка. На практика заем ли Ви дава?
Или Ви прави парично дарение?

Цитат
Полезно ще е да се посъветвате с юрист.
Подкрепям
Аз ползвах калкулатора на КиК

Ако смятаме "на пръсти" : от 26.09.2022 до 30.06.2024 вкл.  са 439 работни дни /според калкулатора на КиК/
439*2=878 работни часа
878/8= 109 дни и 6 часа. Тъй като за един ден ТС се зачита денят с поне 4 часа, то закръглявам на 110 дни
110/21 = 5 месеца и 5 дни
Щом са за гости си чисто представителен с 10 % данък и без право на ддс.
Сигурно сте прав, но дали в случая разходите са за "гости" или за "наематели /получатели на услугата"?
Не зная как е според Вас, но според нормативите щом лицето е СОЛ, то декларира това обстоятелство пред възложителя по ГД и възложителят не внася нито осигуровки, нито данък. Независимо от сумата по договора. Изпълнителят - СОЛ издава документ, съдържащ реквизитите на фактура /вижте чл. 9, ал. 4 от ЗДДФЛ/.
В края на годината СОЛът включва дохода по този ГД в годишното изравняване на осигуровките.
Погледнете и чл. 55 от ЗДДФЛ дали не е нужно СОЛът да внася авансов данък върху този ГД

ПП По ГД не се "наема", а се възлага изпълнение! Наемането е по КТ
Не разбирам много от право, но според мен собствеността върху имота се придобива от датата на нотариалния акт. Това, което е платено по предварителния договор е един... аванс срещу уговорката да придобиете този имот на определена бъдеща дата.
Доколкото разбрах от въпроса, Вие изобщо не сте придобили този имот и не Ви е издаван нотариален акт. Някой е възстановил направеното от Вас авансово плащане и е "купил" правото да придобие имота в определения момент.
От друга страна вие сте имали някакви права над този имот /правото да го придобиете на определена дата/ и сте прехвърлили това право на друго лице. Т.е. има продажба на права. Доколко това са "ограничени вещни права върху имущество" и подлежат на облагане по чл.33 от ЗДДФЛ, не се наемам да тълкувам. Моето мнение е, че положителната разлика от сделката е облагаема

Да се надяваме, че други по-вещи колеги ще вземат отношение
Да допълня: това писмо/заявление представяте на работодателя не по-рано от един месец след прекратяване на договора и не по-късно от три години след това. Месецът с обезщетение по чл.222, ал.1 е осигурителен стаж за пенсия и се вписва в трудовата книжка. За този един месец трябва сами да си внесете здравни осигуровки след като подадете в НАП декларация обр.7
Здравейте,
Като физическо лице трябва ли да подам двете декларации - Декларацията за регистрация като самоосигуряващо лице №818 с ЕГН и Декларация образец 5 за авансово внасяни осигуровки С ЕИК И ЕГН?
Колега Кейт, като прегледах темите Ви във форума, видях, че и преди сте се занимавали със СОЛ. Няма начин да не знаете кога и как се подава Декларацията за регистрация като самоосигуряващо лице. Ако нещо се съмнявате,  погледнете НООСЛМРБГРЧ, както и образеца на самата декларация.  Не вярвам да не знаете и какви месечни декларации подават СОЛовете. Наредба Н-13 е кратка. В чл.7 може да прочетете кога се подава Д5