Остава само въпросът дали това няма да се брои като вид разход и да се искат обяснения/документи, понеже самата дейност е фрийланс във Fiverr
За разход едва ли ще се брои, но е много вероятно да се окаже, че дължите някакви данъци върху тази сума. Точно за това първо разговаряйте с Вашия счетоводител. Има много варианти
След като ще превеждате ОТ фирмената сметка, а тя е в Банка ДСК - попитайте в банката дали технически има възможност за такива прехвърляния /преводи/.
А счетоводителя си попитайте дали имате основание да го правите и при какви условия
Цялата тази теория я знам :)
Въпросът е: Какво ще посочите в какво ще посочите в ОКД5 за упражнявана дейност? Ако се подава на хартия може и да се запише "дейност по чл.26, ал.7 от ЗДДФЛ", но при подаване по електронен път в падащото меню няма тази опция за избор.
Явно трябва да се регистрират първо в Агенцията по вписванията, трябва да има вариант да им дадат Булстат - със сигурност трябва да се регистрират, но какво ще е основанието?
И как практически може да стане това със задна дата?

ПП Още не мога да отворя линка, който сте публикували, но продължавам да опитвам
До сега не съм имала вземано-давано с лица, които са  търговци по смисъла на ТЗ, но не са регистрирани като ЕТ /чл. 26, ал.7 от ЗДДФЛ /. Според КСО са длъжни да се осигуряват като СОЛ /чл.4, ал.3, т.2/. Това е ясно. Никак не ми е ясно обаче как точно на практика става това осигуряване? Никъде не съм видяла че са длъжни да подават само Д6-13. Като СОЛ би трябвало да подават и месечна Д1. Да, ама как? За да подавате Д1 трябва да са регистрирани като СОЛ /декларация ОКД5/, за да подадат ОКД5 трябва да имат някакво основание за това - някаква регистрация в ТР или БУЛСТАТ. Проверих, че  при подаване на  ОКД5 няма основание "Упражнявам дейност като ФЛ по чл. 26, ал.7 от ЗДДФЛ".
Моля да споделите: на какво основание се извършва регистрация в БУЛСТАТ? На какво основание /каква дейност/ се подава ОКД5?
Като се има предвид, че обикновено се сещаме за тези неща в последствие /едва при подаване на ГДД/ - кога подавате ОКД5? Подавате ли Д1 със задна дата?
Ще се радвам на всяка полезна информация и споделен опит.
Да, трябва годишно изравняване
Работодателят Е длъжен да внася здравни осигуровки при болничен и майчинство. Осигуровките са за НЕГОВА сметка и няма законово право да ги изисква от болния или майката.
Ама както сте си послали.... За да не Ви изнудват - здравната осигуровка, която се внася при болнични и майчинство е 4.8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. За 2024 г. 4.8% от 933 лв = 44.78 лв
 а и в случая  никой не е ощетен.
Е, ощетен е само  СОЛът ако се осигурява за ОЗМ и скоро ще излиза в майчинство ;)
Правилното - отива при възложителя, коригират нещата, вкарват ги в ред. СОЛът издава фактура или подобен документ със задна дата. Възложителят си коригира Д1, Д6, Д55, справката по чл.73... Ако не е подадена декларация от лицето че е СОЛ, най-вероятно възложителят ще му тегли една цветиста и ще го прати по дяволите.
Всичко друго, което ще направите, ще е заобикаляне на закона. Вариантите са: 1. не включвате този доход в дохода на СОЛ и в изравняването на осиг.доход или 2. Включвате дохода по ГД-НПР в дохода като СОЛ и в Т1 и Т2, като при нужда довнасяте осигуровки /втори път/ и си качвате "обеца на ухото"
 В тази връзка има направена регистрация в Регистър Булстат и е подадена декларация за започване на дейност като СОЛ.
При справка за субекта в Регистър Булстат се вижда "Икономическа дейност (КИД 2008)" и "Упражнявани дейности/професии" . Ако "упражнява дейност" като свободна професия" и КИД е "отдаване под наем на помещения" или нещо подобно - значи може свободна професия-наемодател. Без коментар правилно или не, явно е допустимо.
Цитат
 В декларацията за СОЛ е посочено, че дейността е свободна професия
Доколкото дейността, посочена в ОКД5 се базира на дейността, посочена в Регистър БУЛСТАТ, приемам за меродавно това, което е вписано в БУЛСТАТ.
При СОЛ и ТЗПБ няма :)
Единственото място, на което се сещам, че се изисква КИД на свободна професия, е в справките на НСИ
И за какво Ви е КИД и МОД при СОЛ???
Моите предложения:
85.59   Други образователни дейности, некласифицирани другаде
85.60   Спомагателни дейности в областта на образованието
Като ги няма за едната цел ги няма и за другата.
Не съм съгласна. Според указанията към Т1 и Т2
В колона 5 се попълва облагаемия доход от упражняване на дейност като самоосигуряващо се лице. На ред 13 се попълва облагаемия доход от дейността като самоосигуряващо се лице по следния начин:
- за самоосигуряващите се лица, които през годината са получили доходи от дейности, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси се попълва дохода, деклариран в Приложение 7, част ІІ, ред 3 на данъчната декларация, според начина на упражняване на дейността;
На този ред в Прил.7 съгласно указанията се попълва дохода, намален с НПР.
В указанията към прил.7 е записано също:
Във връзка с определянето на окончателните осигурителни вноски по реда на Кодекса за социалното осигуряване (КСО) и Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) е необходимо да се формира облагаем доход за извършваните дейности съобразно начина, по който са осъществявани съответните дейности (като: едноличен търговец; упражняване на занаятчийска или друга дейност) и съгласно съответстващите правила, предвидени в ЗДДФЛ за тези източници на доход.
Д1 и Д6 с код "корекция" и нули. За Д6 - подочвате същите дати, като в декларацията, която вече е подадена. Би трябвало да "нулира" по една подадена Д1 и Д6.
После проверявате какво е останало. Да не би случайно да са заличени и двете
Не можах да разбера какво точно сте направили или сте искали да направите. Принципът на подаване на Д6 за данъка е:
- данъкът става дължим към бюджета, когато заплатата е платена и данъка е удържан от работника. Без значение за кой месец се отнася платената заплата.
- в т.9 се попълва месеца, през който данъкът е удържан
- в т. 18 - последния ден от месеца, попълнен в т.9
- подаване на Д6 с код 8 - от първо до 25-то число на месеца, следващ посочения в т.9

Пример 1: Заплатата за м.12 е платена на 05.01.2024. В Д6 с код 8 в т.9 се посочва м.01.2024, в т.18 - 31.01.2023. Декларацията се подава от 01.02 до 25.02.2024
Пример 2: Заплатата за м.01,2024 е платена на 31.01.2024. В Д6 с код 8 в т.9 се посочва м.01.2024, в т.18 - 31.01.2023. Декларацията се подава от 01.02 до 25.02.2024
При такъв ред на плащане на заплатите ще се формира едно общо задължение за данъка, удържан през м.01.2024, което трябва да се плати до 20.02.2024. В този случай е възможно да се подаде една Д6 с код 8, включваща целия удържан данък през м.01 /върху платените през м. 01 заплати за м.12.-2023 и за м. 01.2024/

установих, че няма информация, че данъка за 12,2023 год. е платен - - и как ще имате, след като сте посочили, че задължението е за м.01 /все едно съответните заплати за м....  са платени м.01, а не м.12,23/ Кога всъщност са платени - Вие си знаете.
Иначе не ми търси все още, че имам неплатено задължение за данък.... - може би сте внесли някакви пари за оня данък, който казвате, че е за м.12 и те са се обвързали с първата част от данъка, който сте декларирали за м.01.

Моля, за помощ как да оправя това?
- оглеждате датите на плащане на заплатите и ако има възможност "плащате" според датите в Д6
- ако датите на плащане на заплатите изискват - правите корекция на Д6 с код 8 за м.01 на място в НАП.
- оставяте нещата така и продължавате напред
Съгласно Закона за статистиката - да.
На практика - решението е Ваше
Няма право да прекрати безсрочен трудов договор по време на майчинство освен при закриване на предприятието. Има някаква възможност и ако сте в изпитателен срок, но е малко по-спорно.
Как ще процедира работодателя - не се наемам да кажа. Вие сте го търпяли толкова време с всичките неуредици и заобикаляния на законите. Предполагам сте имали свои основателни причини. Вероятно и сега ще се наложи да го изтърпите. Имате право да сезирате Инспекцията по труда.
разбрах, че ще е необходимо да попълня някаква декларация към работодателя, който да предостави банковата ми сметка към НОИ след 135-те дни болничен?
Покрай болничните за бременност и раждане трябва да попълните няколко декларации, а декларация за банковата сметка давате още при първия болничен
Колежка ме посъветва да не правя корекция и аз бих постъпила така.
ще има повече платен данък за първите 3 трим. няма да е коректно - в ГДД си изравнява данъка. Ако има надвнесено иска възстановяване или приспадане от други задължения
1. Може да се подаде ГОД по ЕГН. Системата дава предупреждение, че същото лице има БУЛСТАТ, но приема отчета.
2. Когато ГОД е подаден по ЕГН с чекването на "подава ГОД" в частта за приложени документи ведната излиза номера
С ПИК от НАП се подава ГОД само на ФЛ. Не зная дали ще стане по БУЛСТАТ. Пък и не Ви е необходимо. Подайте по ЕГН