А извършването на реклама освободена доставка ли е?
Нали на въпросния 03.08. сте била в болнични? Какво постъпване тогава?
Колкото до договора, който е със срик на изпитване - там има много ако: дали наистинае срочен, дали срокът на изпитване е изтекал.... Дори да е прекратен по законен начин докато сте в болнични /възможно е/, то до 30 дни след прекратяването също трябва да представите болничен. Още повече, че болничните са започнали преди прекратяването.
Изчакайте счетоводителят да се информира.
Да не би да се е объркало момчето ? В определени ситуации има изисквания вече регистрирано лице - земеделски производител , ако е назначено на ТД да работи на 4 часов работен ден . Не съм много навътре със ЗП, но да не би да е имал това пред вид, а не, че ще се самоосигурява на 4, а ще работи на 8 ?
Има програми за ЗП, например "Млад фермер", при които изрично се изисква субсидирания земеделски производител да не работи на ТД или ако работи на ТД да е до 4 часа дневно. Това обаче няма общо с осигуряването на ЗП.
Ние ще подготвяме предварително адвоката и той ще взема "едни пари" :wink1:

Това, че адвокатът ще вземе "едните пари" не е чак толкова лошо. По-лошото е, че въобще няма да потърси съвет от счетоводителя. А най-лошото - въпреки съветите на счетоводителя да си направят собствена интерпретация на фактите. И после кой ще е виновен? Пак ние :(
Колкото до разпитването на работници и/или трети лица - виждам голяма възможност за изкривяване на информацията, за очерняне и разчистване на сметки.
Дано в главите на нашите управници е останал поне някакъв бегъл спомен от годините преди 10.10. Не, че нещо много се е променило от тогава, но нали отрекохме тоталитаризма и полицейщината ...
Блогодаря много за отговора. Аз същото така мисля, но да си питам и тук. А къде пише, че минимума е на 300.00лв? Защото аз, четох, че е на 420.00лв.
Един колега не би трябвало да задава подобни въпроси :(
Предполагам, че е записано в Закона за бюджета на ДОО за 2015 г. Един е минимумът за самоосигуряващите се земеделски производители, друг за останалите СОЛ.
Няма самоосигуряване на 4 часа. Като ЗП трябва да се осигурява минимум върху 300 лв. и въобще не става нъпрос за работон време.
А това, че работи като ЗП и се осигурява като такъв не му пречи да работи другаде на ТД за 8 часа. Ако иска може да сключи и втори ТД за 4 часа. Няма проблем. Може между другото да спретне и един ГД. Пак без проблем, но с осигуряване :)
Ами аз подписах новия договор като се върнах, но не съм погледнала с каква дата е :(

И преди Ви казах - датата на договора не е от съществено значение. По-важна е датата на първия действително отработен ден.
Послушайте съвета на Далила от 11:27. Навярно и счетоводителят ще си промени мнението и действията след консултацията в НОИ
 Как съм преместена като съм била болнични?

Точно това поискайте да Ви обясни.
Условията са две - вие да пожелаете /писмено!/ и работодателя да се съгласи /писмено!/
През периода на неплатения се внасят само здравни осигуровки по 16,80 лв на месец. /ако догодина не вдигнат прага :)/ Сумата се внася от работодателя, но се удържа от Вас. Ако по време на неплатения работите нещо друго и там Ви вназят здравни, то информирате работодателя си /писмено!/ и той не Ви внася никакви осигуровки.
А какъв договор ще подпишете на работата, където отивате - зависи от работата. Може дае граждански, може трудов... Ако е трудов - уведомете новия работодател, че имате основен ТД.
В грешка ли сме, че сме го освободили /при условие, че е подал молба за освобождаване по взаимно съгласие/ - не
При положение че е работил на 07.10., то болничния не може да бъде продължение. Ако наистина е продължение, значи неправомерно е работил по време на болнични.
Сега действащия текст на ЗСч изисква съставителя на ГФО да е в облигационни отношения с фирмата. Хубаво е да имате някакъв договор. Било то и за минимална сума.
Как отбелязваме неплатения отпуск във форма 76?
Аз лично с "н"
Пропорционално на зачетения трудов стаж не е ли 5 дни по 8 ч., т.е. 40 ч. А реално не работи  20 дни х 2 ч.?
Не. Работи 1/4 от законовоустановеното работно време и ползва 1/4 от 20-те дни.
Реално не работи 5 работни дни по 2 часа. Дадох пример - от понеделник до петък вкл.
Не идва на работа 5 работни дни. От понеделник до петък включително.
В ТД се записва "платен годишен отпуск в размер на 5 работни дни".
Това е ако за 8-часов работен ден се плагат 20 р.д.
Пропорционално на зачетения трудов стаж
Поне 5 работни дни
421/499   заплатите
499/411  фактурата

И документално си оформяте споразумение за горните операции. На практика не ви трябва да имате пари в каса за плащане на заплати при положение, че плащането е уредено по друг начин.

Не съм сигурна, че работниците ще са съгласни да си получат заплатата във вид на разчет. Обикновено я искат във вид на пари :-) Добре е някъде в тази еквилибристика да се вкара и сметка 501 или 502. Още по-добре е питащия да си изясни как точно е станало действителното разплащане с работниците и с клиентите, да поиска нужните първични документи и да ги осчетоводи по подходящ начин. Дори ако се наложи да мине през разчет със собственика или през фирмен заем. Двете фирми са различни ЮЛ, независимо, че са един собственик, и операциите между тях трябва да са надлежно документирани
Щом няма да се осигурява....
По-важното е да не подлежи на задължително осигуряване.  Самото вписване като съдружник само по себе си не поражда такова задължение, но ако упражнява някакъв труд в  дружеството, независимо дали се плаща "личен труд" или не, е длъжен да се осигурява.
Ако изплатен реален доход 0 минус авансови вноски 10 месеца * 420 лв. = -4200 лв. Пак стигаме до отрицателен годишен осигурителен доход. Значи НОИ пак ни изплаща 90% от 420 лв., но накрая излиза, че трябва да ги върнем тези обезщетения, а осигуровките върху тях са недължимо платени, не е ли така? Защото пак реалният изплатен доход е 0.

Нещо бъркате в понятията. Първо - авансовите вноски са ВЪРХУ 420 лв, а не 420 лв. Второ - приспадането на направените осигурителни вноски е от облагаемия доход и не се включва в изравняването. Трето - 420 е минималната сума за самоосигуряване. Ако нямате доказан доход  или дохода е по-малък, то за осигурителен доход се признават 420 лв. Осигуровките, направени върху 420 лв., не могат да бъдат недължимо внесени
Какво да му удържате? Нали Вие му вършите услугата?
Като купувате хляб от магазина като ФЛ, удържат ли Ви нещо?
Дали върху 420 или върху 2600 ще се внесат осигуровки, принципът е същият. Ако няма изплатен реален доход съответно не е внесен данък, все ще възникнат надвнесени осигуровки и съответно обезщетения за възстановяване към НОИ, нали така мислите и вие?

Е, при 420 няма да има надвнесени осигуровки и съответно обезщетения за възстановяване :)   Но и обезщетението ще е малко:)