ДУ може сам със себе си. Поне така казват юристите. А защо ДУ може, а ТД не може - не ми е много логично, но се доверявам на отговора на юристите "Щото едното е по ЗЗД, а другото по КТ"
За Вашоя случай наистина е по-добре СОЛ с личен труд. Ако направите ДУ, ще трябва да се осигурява за всички осигурителни случаи минимум върху МОД за управител. И това е само за управлението. За останалото пак ще трябва да е СОЛ.
Добре е за плащането на личния труд да има някакъв договор (не е невъзможно) или по-добре решение на ЕСК, с което се определя размера на възнаграждението, срока за плащане и т.н.
И да не забравите: дохода от личния труд влиза в годишното изравняване на осигуровките.
Да.
Освен ако трудовия договор не е бил прекратен през 01.2019. Но и в този случай майката ще си получи обезщетението до 410-ия ден
Благодаря Ви, ако съм Ви разбрала правилно имам достатъчно стаж за да се възползвам от регистрация на бюрото, но при изчислението на обезщетението ми ще се имат предвид само тези три месеца, а на останалите назад до 12 са 0 лв, което значи минималното около 7.50 на ден.
Обезщетението за безработица се изчислява от осигурителния доход 24 месеца назад. За периодите без доход, за неплатения отпуск без стаж и т.н. се взема минималната работна заплата за съответния период. За работата в чужбина - както е написала Лила.
Какво общо има регистрацията по ДДС с декларацията по чл.50 (от ЗДДФЛ,  предполагам)?
Какво ще стане, ако не подадете - вижте санкциите в закона
Ако това е  единствения Ви трудов договор през последните 18 месеца - не.
Ако през последните 18 месеца имате още 4-5 дена с трудов договор - да
Няма ограничение. Важното е да имате достатъчна квалификация за съответното работно място.
Е, ако със съкращението са Ви направили "услуга" за пълна борса.... въпрос на взаимоотношения
Предполатам, че от там, където са внесени ЗОВ - от НАП
Не зная защо се вдигна такъв шум зарази тези "изтекли" лични данни? Нали по-голямата част от тях са налични със своцоден достъп на сайта на Търговския регистър (имена, ЕГНта, паспортни данни, адреси, имейли....)
Важното е деня преди 45-дневния болничен (или преди първия болничен, който ще ползвате) да е отработен на ТД. Няма значение дали е с изпитателен срок или не, важното да не е срочен със срок под 2 години.
Срокът на изпитване не прави ТД срочен. Договор по чл.67 във връзка с чл. 70 е безсрочен (постоянен), а ТД по чл.68 - срочен
Ако сте се регистрирали като безработен - да. А може да Ви привикват и между два подписа за да Ви предложат работа.
За Вас е по-изгодно да ползвате отпуска, отколкото да вземете обезщетение.  В първия случай не работите, а получавате заплата, осигуровки и стаж, а във втория - само пари.  Друг въпрос е, че ако Ви се работи, може да си работите, да си получите заплатата и стажа, а после и парите.
Има условия, при които работодателя може да Ви задължи да ползвате отпуска в определени дни, но не си спомням в КТ да е посочено предизвестието като такова условие.
От друга страна - помислете си какво може да очаквате от шефа, ако не се съгласите с него и изберете по-малкото зло.
А  има ли някакво ограничение да напускате страната?
Друг въпрос е ако започнете работа в Германия.
Да, май си права. Не обърнах внимание на тези 2 часа.
И аз го получих така. Ако 08.11.2018 е отработен ден.
Добавям, че в случая  трудовия стаж е равен на осигурителния
Щом има три дружества и в някое от тях упражнява трудова дейност, различна от управление, и ако държи някъде да е ДУК, то другаде (или в същото) трябва да е СОЛ.
Възможни са вариантите:
1. ЕООД 1 - ДУК (само управлява).
2. ЕООД 2 - СОЛ (управлява, работи....)  със или без заплащане на личния труд
3. ЕООД 3 - управлява и/или работи като СОЛ в ЕООД 2. С или без заплащане на линия труд. Подава ОКД5 за началото на дейността си в ЕООД 3 без да посочва осигуряване и реално не внася допълнителни осигуровки, а само данък ако има възнаграждение за личен труд.
4. ЕООД 4,5,... - като ЕООД 3

Друга комбинация:
1. ЕООД 1 - ДУ+СОЛ
2. ЕООД 2, 3, 4... - като ЕООД 3 в предния пример

Трета комбинация (най-евтина)
1. ЕООД 1 - СОЛ с възнаграждение за личен труд в какъвто размер иска. Внася осигуровки и данък за личния труд след приспадане на осигуровките.
2. ЕООД 2, 3, 4... - като ЕООД 3 от първата схема.

Поредността на ЕООД-тата е според това къде какво ще прави, за да а не по хронология на създаването им.

Ако човекът е има друго дружество, което където е СОЛ, то това ООД или ЕООД задължително влиза в горните схеми като ЕООД 2 в първата или ЕООД 1 в третата, а втората схема отпада (макар че не е невъзможно да смени дружеството, чрез което ще е СОЛ). Задължително трябва да имате пълна информация
Зависи този горд собственик какво прави в ЕООДто си. Ако само управлява и други вършат работата и има сключен ДУ, няма нищо по-логично и по-правилно да се осигурява само по ДУ.
 Ако освен че управлява по силата на ДУ, върши и друга работа (майстори нещо, продава в магазина, монтира нещо, шофира камион....), трябва да се осигурява и за тази си дейност като СОЛ. Т. е. ДУ+СОЛ.
Ако въобще няма сключен ДУ, няма основание да се осигурява по ДУ, а за цялата си дейност във фирмата (управление, майсторене, шофиране, продаване и т.н.) подлежи на осигуряване като СОЛ. Без значение дали си плаща личен труд или не.
Извод: за осигуряването от значение е каква дейност извършва и на какво основание. Няма изискване задължително и на първо място да е СОЛ.
Не се удържа. Той ще си подаде ГДД.
Много категорично при тази оскъдна информация :)
Току виж този студент вече е заработил някакви си 7-8 бона от началото на годината до сега...
Не, не е така. Издатате фактура за 1000 лева + 200 лв ДДС, общо 1200. През месеца сте купили нещо за 100 лв+ 20 ДДС, ако общо 120. В края на месеца внасяте в бюджета 200-20=180 лв. Приходът е 1000 лв, разхода 100 лв, печалбата 900. Осигурявате се на колкото решите. Ако това е за цялата година и сте ЕТ, изравняват осигуровки върху 900,  но не по-малко от минимума за всички отработени месеци и дължите данък върху 900 минус осигуровките. Ако сте ЕООД - 12 данъкът е 10% от 900. Осигуровките поне върху минимума. От там нататък според сличая.
Като самоосигуряващо се лице дължите задължително:
- осигуровки за пенсия
- здравни осигуровки.
По желание: осигуровки за общо заболяване и майчинство.
Осигуровките за пенсия се внасят в един фонд (НОИ), ако сте роден преди 01.01.1960 г. или се делят на две части - едната в общия кюп (НОИ), другата (5%) е за допълнително задължително пенсионно осигуряване в частен фонд. Общия размер е един и същ.
ДДСто се отчита месечно. Внасянето, че ако има, е всеки месец, тегленето (ако сте на възстановяване) - през три месеца